Igor Soban/PIXSELL

Hebrang za Dnevno odgovorio na pitanje koje su svi prešutjeli tijekom Vučićeva posjeta!

Autor: Iva Međugorac

”Poruke koje su izrečene tijekom posjeta Aleksandra Vučića našoj zemlji neće doprinijeti boljim odnosima između dviju država”, stav je to Andrije Hebranga koji se u razgovoru za naš portal referirao na posjet srpskog predsjednika Hrvatskoj, na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Prema riječima našeg sugovornika u porukama su preskočene sve istine.

”Poruke su posljedica teških laži koje se odnose na razdoblje srpske agresije na Hrvatsku. Nikako ne može sugovornik naše predsjednice biti čovjek koji je aktivno na području Hrvatske svojim govorom poticao na mržnju i agresiju, genocid i ratne zločince”, smatra Hebrang te napominje da je kazneno djelo poticati na zločin. Osim toga, važno je napomenuti da su izostavljene i ključne teme. ”Srbi su u agresiji ubili 7263 hrvatska civila, od čega polovicu žena i djeca, što imamo evidentirano u našem Stožeru saniteta. Srušili su 250.000 domova, kuća i stanova, počinili štetu od gubitka između sedam i devet bruto nacionalnih dohodaka Republike Hrvatske. I to su sve teme koje su toliko značajne da se ne mogu prikriti”, napominje naš sugovornik uz opasku da bez istine nema pomirbe.

Posebno se osvrnuo na temu ratne odštete te definirao koliko bi ona zapravo trebala iznositi.

”Ta cifra je utvrđena u jednoj komisiji koju je oformio pokojni gospodin Slobodan Praljak, koji je osnovao radnu skupinu, predvodili su je  ekonomisti koji su međunarodnim metodama utvrdili ratnu štetu. Tu sam sudjelovao s ratnom štetom iz područja zdravstva i socijalne skrbi. Dakle, izravne štete su one koje su nastale granatiranjem naših objekata, a to je negdje oko sto milijardi eura, ali tu je i gospodarski gubitak jer mi smo zbog srpskih tenkova osam godina bili bez turizma, bili smo deset godina bez porasta bruto nacionalnog dohotka, ostali smo bez investicija, ukinuto je 8000 radnih mjesta. Kada se to sve pretvori u gubitak, onda je ukupna šteta oko 250 milijardi dolara, što se vrlo lako može dokazati. Ove Vučićeve priče i floskule da će oni tražiti odštetu za protjerivanje Srba, prekrivene su velikom laži koje domaća politika neće razgrnuti. Nikakvog protjerivanja Srba u Oluji nije bilo, Srbi su napustili hrvatski teritorij na temelju odluke Vrhovnog savjeta obrane Republike srpske Krajine. Pronašli smo taj dokument u uredu Mile Martića koji je zapovijedao stanovništvu da napusti Knin i okolicu prije početka Oluje”, podsjeća Hebrang te naglašava kako nema političke volje da se to razriješi. Protjerano je 260.000 Hrvata”, ističe naš sugovornik i pita se zašto to nije bila prva tema razgovora prilikom susreta, i ponovno se poziva na onu već izrečenu izreku da bez istine nema niti pomirbe.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.