fbpx
Foto: Josko Ponos / CROPIX

HEBRANG USPOREDIO KORONU I RAT: Otkrio što misli o Berošu i što ga najviše brine

Autor: Iva Međugorac

Ono što danas u krizi s pandemijom koronavirusa proživljava aktualni ministar zdravstva Vili Beroš svojedobno je proživljavao i jedan od HDZ-ovih doajena, Andrija Hebrang. Riječ je, naravno, o funkcioniranju, ali i komuniciranju u kriznim vremenima, a kroz debelu i ozbiljnu krizu Hebrang je kao ministar, političar pa i kao ratnik prolazio u vrijeme Domovinskog rata. Upravo zato spada u skupinu relevantnih sugovornika o temi koja posljednjih dana ne silazi s naslovnica i koja neminovno potresa hrvatsku javnost.

“Koronavirus je jedna posebna epidemija jer je riječ o nepoznatom virusu pa mi ni danas ne znamo točno sve njegove osobine i ne možemo točno predvidjeti njegovo ponašanje. Jedino što je sigurno jest to da se strahovito lako prenosi s jedne na drugu osobu i zato je prekidanje tog procesa iznimno važna stvar. I unatoč tome, epidemija će doživjeti svoj uspon, svoju kulminaciju i onda svoj pad. Koliko će to trajati, to ne može nitko znati jer je biologija virusa nepoznata, ali se procjenjuje na nekoliko mjeseci u dobrom slučaju”, kaže naš sugovornik, koji se referirao i na reakciju Hrvatske na ovu novu, nemilu i nadasve nepoznatu situaciju.

Izvanredni Beroš


“Tu je ministar Beroš doista, ja bih rekao, pravi čovjek na pravome mjestu. Izvanredno je reagirao, okružio se grupom vrhunskih stručnjaka, epidemiologa, i povezuje to s pravnim propisima koji su u njegovoj ingerenciji. Vodi izvanredno dobro cijelu situaciju. Zahvaljujući tome, mi još nemamo onakvu široku epidemiju, onako širokih razmjera kakvu imaju mnoge zemlje. Beroš je primjer čovjeka koji skuplja znanje, odlučno reagira i vrlo razgovijetno komunicira s medijima, što znači s javnošću. Ulijeva povjerenje i zbilja mu nacija treba biti zahvalna, naravno, i svim drugima u njegovu timu”, smatra doktor Andrija Hebrang koji ujedno poseban naglasak stavlja na epidemiologiju, ali i epidemiologe. “Uvijek sam govorio da je epidemiologija za mene jedna od najvažnijih grana medicine. Mi smo u ratu epidemiologiju uzdigli na najvišu razinu jer sam uvijek govorio kako jedna intoksikacija hrane može izbaciti cijelu brigadu na deset dana iz akcije, to ne može ni jedna granata. Dakle, epidemiologija je veoma važna u ratu, a što ona znači u miru, imamo najbolji primjer sada. Tko ima kvalitetnu epidemiološku službu, taj je obranio velik broj života od opasnosti”, objašnjava Hebrang.

Neodgovorni ljudi

Kao bivši ministar zdravstva, i sam je svjestan manjka medicinskih kadrova, doktora i medicinskih sestara, no ipak smatra kako Hrvati zbog toga u ovom trenutku ne trebaju biti zabrinuti.

“Ja ću to opet usporediti s ratom. Kada trebate ogroman broj liječnika iz područja koje nam je nepoznato, to je ratna medicina. Ipak smo uspjeli to pokriti na isti način na koji to sada pokriva profesor Beroš, mobilizacijom zdravstvenog osoblja. Mi smo postavili zakonodavni temelj da ministar zdravstva u izvanrednim okolnostima može rasporediti svakog zdravstvenog djelatnika, opremu i kapacitete prema hitnim potrebama. Prema tome, doći će do odgađanja nekih hladnih i nehitnih, neurgentnih zahvata i postupaka, a ti će liječnici biti prebačeni na obranu od virusa, za to imamo dovoljno i liječnika i sestara. Za to se ja ne brinem. Zdravstveno osoblje je već pokazalo da se vrlo brzo prilagođava ovakvim situacijama”, kaže naš sugovornik, koji ipak u ovim neuobičajenim okolnostima nije posve ravnodušan.

“Mene najviše brine nedisciplina nekih ljudi koji nikako da shvate kako svojim ponašanjem mogu ograničiti ili pospješiti kretanje virusa. Ako se striktno ne pridržavamo uputa koje izdaje Stožer, onda doista možemo doživjeti epidemiju širokih razmjera. Ako se držimo tih uputa, onda je to zaista puno, puno bolja priča”, uvjeren je Hebrang.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.