‘Hebrang ne želi sudjelovati na kongresu radiologa u Osijeku, umjesto njega mogli bi pozvati dr.Stanimirovića’

Autor: D.Boroš

Liječnici iz Srbije nisu nikada izrazili čak ni sućut za osam ubijenih i desetke ranjenih hrvatskih kolega, što bi bio nekakav minimum za oprost i uspostavu suradnje. Kada kolege iz Srbije pokrenu postupke vraćanja dostojanstva ubijenim civilima, liječnicima i uništenim hrvatskim bolnicama, bit ću prvi koji će im pružiti ruku, tvrdi dr. Hebrang. Do tada ne mogu.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) podržava odluku dr. Andrije Hebranga da ne sudjeluje na liječničkom kongresu u Osijeku. Naime, u Osijeku će se od 2. do 5. listopada održati Kongres hrvatskog društva radiologa. U tome nema ništa sporno, osim da bi hrvatski radiolozi trebali raspravljati i sa jednom kolegicom iz Srbije, koja je također pozvana. Prof. Hebrang je također primio dopis u kojem ga pozivaju da bude njihov gost, ali njega je naprosto razbjesnilo da su organizatori pozvali i jednu srpsku “lekarku”. Stoga je organizatorima napisao pismo, odnosno doc.dr.sc. Gordanu Šariću, predsjedniku Organizacijskog odbora, ispričavši se za nedolazak.

– Ne znam jeste li upoznati kako liječnici Srbije nisu ništa poduzeli kod svoje Vlade da se razjasni sudbina naših ranjenika odvedenih u srpske bolnice tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku, nisu ništa poduzeli da nam se vrati dokumentacija o ranjenicima iz vukovarske bolnice koja bi nam olakšala identifikaciju ubijenih civila na Ovčari i drugim stratištima. Isto tako nisu ništa poduzeli da se otkriju grobovi 960 nestalih hrvatskih civila, a sve je to bila dužnost njih kao liječnika i humanista. Isto tako nisu ništa poduzeli da se uputi isprika obiteljima 7.263 ubijena hrvatska civila, napisao je u svom odgovoru dr. Hebrang.

On nadalje podsjeća kako su u njegovoj knjizi koja je dobila nagradu za najbolju knjigu iz Domovinskoga rata, temeljenoj na evidencijama, mogli vidjeti da je među ubijenim civilima gotovo polovina (47 posto) starijih od 60 godina, 44 posto ubijenih su žene i pet posto ubijenih su djeca, a sve to je obilježje genocida.

– Kolege liječnici iz Srbije nisu tražili ni da se kazne rušitelji 14 hrvatskih bolnica. Kao ratni ministar zdravstva moram podsjetiti da srpski liječnici nisu izrazili čak ni sućut za osam ubijenih i desetke ranjenih hrvatskih kolega, što bi bio nekakav minimum za oprost i uspostavu suradnje. Takvim postupanjem liječnici iz Srbije ogriješili su se o Hipokratovu zakletvu, koja kaže: “…obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti”. Nažalost, oni to nisu učinili, a mogli su i trebali. Dok to ne učine, ne mogu sudjelovati na istom kongresu s njima. Toliko dugujem ubijenima i ranjenima o čijoj sam sudbini tijekom rata skrbio. Vidim da drugi mogu, ali oprostite mi, moj osjećaj za humanost i moralne vrijednosti mi to ne dopušta. Kada kolege iz Srbije pokrenu postupke vraćanja dostojanstva ubijenim civilima, liječnicima i uništenim hrvatskim bolnicama, bit ću prvi koji će im pružiti ruku, napisao je dr. Hebrang.

Mladena Pavkovića, predsjednika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., međutim čudi da na ovaj skup organizatori nisu pozvali i dr.Vojislava Stanimirovića, jer bi on itekako mogao prenijeti svoja iskustva iz Domovinskog rata, kad je bio ravnatelj vukovarske bolnice koja se tada zvala “Sv. Sava”. Neka i on jednom kaže kako su srpski “lekari” liječili hrvatske branitelje i civile dok je Vukovar bio pod srpskom čizmom.

– Kongres koji se organizira u Osijeku, čini nam se, najbolja je prigoda i za to, poručuje Pavković.




Autor:D.Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.