Goran Stanzl/PIXSELL

HDZ žestoko optužio Hasanbegovića: ‘Vi ste pridonijeli zabrani mise na Bleiburgu!’

Autor: ZG/Dnevno.hr

Novi glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok, u nedjelju je poslao priopćenje za javnost u kojem stranka žestoko optužuje Zlatka Hasanbegovića, ali i Krešu Beljaka i Daliju Orešković.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U cijelosti podržavamo pismo hrvatskih biskupa dok Hasanbegović i njemu slični pridonose zabrani služenja mise na Bleiburgu!

U nedostatku bilo kakvog programa na dobrobit hrvatskih građana, g. Zlatko Hasanbegović nerijetko se u želji za malo medijske pozornosti isticao lažima spram drugih. Ali, jučerašnjim podmetanjem na Novoj TV da iza zabrane održavanja mise na komemoraciji u Bleiburgu tobože stoji predsjednik HDZ-a i Vlade RH Hasanbegović je u prizemnosti i besramnom politikantstvu nadmašio samog sebe.

HDZ je jasno poručio da u cijelosti podržava pismo kojim je Hrvatska biskupska konferencija izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj te ocijenila da uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskog naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih. Promptno smo i najavili da ćemo putem svojih predstavnika u Hrvatskom saboru, kao pokrovitelju komemoracije, sjesti s organizatorima obilježavanja Bleiburške tragedije – Počasnim bleiburškim vodom i HBK-om – kako bismo pokušali zajednički naći rješenje.

Umjesto da kao saborski zastupnik bar malo energije uloži u traženje rješenja za ozbiljnu situaciju koja bi nas zajedno trebala žalostiti – slično kao kada se ni riječju nije osvrnuo na ozbiljni problem neravnopravnosti Hrvata u BiH uslijed izbora Željka Komšića  – Hasanbegović odluku Katoličke crkve u Koruškoj, s kojom HDZ nema niti može imati ikakve veze, pokušava zloupotrijebiti za stjecanje sitnih dnevnopolitičkih bodova, svjedočeći da su mu kratkotrajna medijska pozornost, obračuni i vlastiti kompleksi važniji od dostojanstvenog komemoriranja žrtava komunističkog režima.

Najgore je od svega to što su upravo Hasanbegović i njemu slični svojim ideološkim sektaštvom, ekstremizmom i produbljivanjem podjela u društvu pridonijeli tome da se hrvatskim biskupima onemogući služenje mise na Bleiburgu, a hrvatskim ljudima da primjereno komemoriraju svoje žrtve. Ujedno time rigidnim ljevičarima poput Krešimira Beljaka ili Dalije Orešković daju verbalno streljivo za tvrdnje o „zloupotrebi pijeteta“ ili „političkoj instrumentalizaciji“ komemoracije.




Suvremena hrvatska država temelji se na Domovinskom ratu i državotvornom učenju dr. Franje Tuđmana, na općecivilizacijskim vrijednostima poštovanja svih žrtava i odgovornom suočavanju s prošlosti, a ne na naslijeđu propalih totalitarnih režima.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.