Foto: Twitter

HDZ SLAVI DAN HRVATSKOG NARODA U CRNOJ GORI: Prema popisu stanovništva tamo živi više od 5 posto Hrvata

Autor: Matea Vidić

Vodeća hrvatska stranka, HDZ, čestitala je Hrvatima u Crnoj Gori, njihov dan.

“Hrvatima u Crnoj Gori od srca čestitamo 13. siječnja – Dan hrvatskog naroda. U Tivtu i Kotoru podignute su zastave. Dana 13. siječnja 809. otkupljene su moći sv. Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije i grada Kotora”, napisali su na svom Twitter profilu.

Na službenoj stranici stranke, navedeno je također kako su povodom ovog dana, na zgradama općina Tivat i Kotor istaknute zastave Republike Hrvatske. “Prema Zakonu o isticanju i upotrebi nacionalnih simbola u toj susjednoj nam državi, na zgradama općina u kojima po zadnjem popisu stanovništva ima više od 5 posto Hrvata na dan 13. siječnja mora se vijoriti hrvatska zastava. Predsjednik Skupštine Općine Tivat dr. Andrija Petković, i sam bokeljski Hrvat, podsjetio je prigodom podizanja trobojnice da je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV) prepoznato po brojnim projektima iz oblasti kulture te da je velik njegov doprinos očuvanju identiteta Hrvata Boke kotorske”, navode.

“Izražavam nadu u daljnji razvoj našeg grada, zasnovan na pravednom i poštenom odnosu prema interesima svih građana Tivta. Borimo se za iste vrijednosti s različitih pozicija i naš je zajednički posao rast naše zajednice. Međusobno uvažavanje i poštovanje polazna su osnova za dalji napredak”, naveo je predsjednik HNV-a Zvonimir Deković.

Istaknuli su potom i kako se dva dana prije samog Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori, na zgradi HNV-a Crne Gore u Tivtu – Donjoj Lastvi nakon 82. godine opet zavijorila hrvatska zastava.

“Intoniranjem himni i postavljanjem zastava država Crne Gore i Republike Hrvatske u ponedjeljak, 11. siječnja, održana je svečanost uoči obilježavanja Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori. U Donjoj Lastvi se tako prvi put od 1939. – poslije 82 godine! – zavijorila hrvatska zastava, svjedočeći da nije izbrisano sjećanje koje je u slojevima kolektivne memorije sačuvalo sve vrijednosti koje baštini hrvatski narod u Crnoj Gori, istaknuo je tim povodom Deković”, tvrde.

“Upriličili smo ovu skromnu svečanost koja potvrđuje našu opstojnost na ovom prostoru, a siguran sam da dijelim stremljenja svih Hrvata iz Boke do Bara, i onih iz Podgorice, pa i onog jednog izjašnjenog iz Andrijevice, da ostanemo okupljeni oko ovih zajedničkih znamenja i da ne dopustimo da nas bilo što ili bilo tko dijeli. Za nas ova zemlja nije tek ekonomsko dobro, nego dar od Boga i naših predaka, sveti prostor na kojem želimo održati svoj identitet i svoje vrijednosti”, rekao je.




“HNV je odabrao 13. siječnja za Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori u spomen na taj nadnevak 809. godine, kada su otkupljene moći svetog Tripuna, što predstavlja, kako je napomenuo Deković, nultu točku povijesnog dokumentiranog trajanja našeg naroda na ovom prostoru”, navodi HDZ koji zaključuje i kako su se prilikom podizanja zastava oglasila i zvona Crkve sv. Roka, nebeskog zaštitnika Donje Lastve.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.