HDZ: SDP-ova vlada primila mito za mercedesova vatrogasna vozila

Autor: hina

Markovinoviću ova afera jako nalikuje na onu s MORH-ovim kamionima - u oba slučaja prvi je natječaj vlada poništila zbog nedostatka novca, a potom ugovor sklopila izravnom pogodbom, proglasivši nabavku vatrogasnih vozila javnim interesom.

HDZ je danas optužio bivšu koalicijsku vladu na čelu sa SDP-om da je 2003. od njemačke tvrtke Daimler primila mito pri sklapanju ugovora o nabaci 210 vatrogasnih vozila, a iz te su stranke SDP pozvali da ubrzaju USKOK-ovu istragu i otkriju tko je iz njihovih redova primio mito i koliko.

– Sasvim je jasno da je SDP-ova vlada primila mito za sklapanje ugovora o nabavci 210 vatrogasnih vozila – rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Kluba HDZ-a Frano Matušić.

On i njegov stranački kolega Krunoslav Markovinović tvrde da se ovih dana počinje rasvjetljavati međunarodna afera, nakon što je Daimler, proizvođač mercedesovih vozila, priznao da je potkupljivao dužnosnike iz više zemalja, među njima i one u Hrvatskoj.

Brza i učinkovita istraga

HDZ-ovci očekuju brzu policijsku i USKOK-ovu istragu te afere kako bi se, rekao je Matušić, utvrdilo koje osobe su primile mito i o kojem se iznosu radi, a kako bi mogle odgovarati pred hrvatskim pravosuđem.

Matušić je pozvao SDP, koji je te 2003. vodio vladu, da pomogne toj istrazi i otkrije tko je od njihovih dužnosnika primio mito te naložio da se sklopi ugovor s Daimlerom. Ponuda te njemačke tvrtke, rekao je, bila je višestruko skuplja, a time i nepovoljnija od ostalih ponuđača.

Nada se, kaže, da se SDP-ovci neće ponovno od ovih, kako tvrdi, nedvojbeno utvrđenih nezakonitosti, braniti porukama da HDZ laže i sve svaljuje na SDP-ovu vladu. – Nadam se da Linić i Jovanović neće opet govoriti da su to HDZ-ove laži i špijunčine – poručio je Matušić.




Pojavljuju se neke sličnosti

Markovinoviću ova afera jako nalikuje na onu s MORH-ovim kamionima – u oba slučaja prvi je natječaj vlada poništila zbog nedostatka novca, a potom ugovor sklopila izravnom pogodbom, proglasivši nabavku vatrogasnih vozila javnim interesom.

Inače, napominje, na natječaju je najpovoljniju ponudu imala tvrtka iz Marije Bistrice, koja je, kaže, nakon vladine odluke propala.




– Očito je mercedes imao vrlo jak utjecaj i vjerojatno do afere Rončević ne bi ni došlo da se nabavljalo od mercedesa – rekao je, dodavši kako bi bilo dobro da se o odnosima s mercedesom očituje i bivši predsjednik države Stjepan Mesić.

– Ne tvrdim da je on sudjelovao u tom poslu, ali je vrlo često posjećivao Daimler i vodio s njima razgovore – kazao je Markovinović.

– Ovaj put nismo krivi mi, već, kako to vole tvrditi kolege iz SDP-a, strane špijunčine, američke i njemačke, koje su otkrile da je u SDP-u bilo puno nepravilnosti, previše nezakonitih radnji u podjeli resora između koalicijskih partnera”, dodao je.

– Jedni se drugima nisu miješali u resore, Čačić je radio što je htio, Linić je radio što je htio, tu je sigurno proračun oštećen za jako puno – naglasio je Markovinović.

Hoće li istina ipak isplivati?

HDZ-ovci očekuju da SDP sada konačno povuče Željka Jovanovića s mjesta predsjednika Vijeća za borbu protiv korupcije, a da čelnik te stranke Zoran Milanović zatraži ostavku i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, koji je, rekao je Matušić, “itekako upleten u aferu riječke tržnice”.

– Istina konačno isplivava, ali ovdje neće doći do zastare, kao što je nažalost došlo kod nekih navodnih kriminalnih radnji u riječkim tržnicama, jer je riječ o poslu iz 2003. godine – poručio je.

Markovinović je izvijestio da će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Državnom odvjetništvu predati dokumentaciju o spornoj nabavci vatrogasnih vozila u Istri, koja nije povezana s aferom Daimler.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.