Foto: Boris Kovacev / CROPIX

HDZ-OVCI LIKUJU! Plenković je izigrao HNS: Što se zapravo krije iza povećanja plaća u javnom sektoru

Autor: Iva Međugorac

Povišica osnovice za plaće u javnim i državnim službama za 6,12 posto, obećanje je to premijera Andreja Plenkovića, kojim je vrlo izravno krenuo u okršaj kako sa svojim koalicijskim partnerom HNS-om, tako i sa sindikatima u školstvu dajući jasno do znanja javnosti, pa i pobunjenicima da na njihove zahtjeve ne pristaje. Ponuđena povišica osnovice svojevrsna je Plenkovićeva objava rata sindikatima koji najavljuju kolektivni štrajk te ne pristaju na komprimise, jer kao što je poznato njihov je zahtjev povećanje plaća za 6,11 posto. U očima velikog djela javnosti stječe se dojam da je Plenković povukao dobar, i hvalevrijedan potez osobito stoga što je pred njime serijal izbora, no sindikati nisu tražili povećanje plaće za sve službenike, već povećanje koeficijenta složenosti poslova koja je u školstvu niža no što je to slučaj s ostalim javnim službama. To je za profesore kao što smo imali prilike čuti bezbroj puta do sada ponižavanjuće, osobito stoga što rade vrlo odgovoran posao, plaća je inače umnožak osnovice i koeficijenta, a povećanje osnovice, uz zadržavanje razlike u koeficijentima rezultirati će još manjim primanjima za profesore u odnosu na ostale državne službenike.

Vlada je dakle ovim potezom ušla u vrlo otvoren sukob sa sindikatima, a stajalište izvora bliskih šefu HDZ-a jest da je povukao dobar potez te da je time u nezavidnu poziciju  doveo HNS, i ministricu Divjak. Plenković koalicijskom partneru zamjera što su na nedavnom sastanku sudjelovali s figom u džepu te su dogovorili nastavak suradnje bez podmetanja, kako do toga nije došlo on se odlučio biti taj koji će uzvratiti bolan udarac.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.