Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

HDZ-ovac U NEVOLJI NAKON UHIĆENJA! Određen mu je istražni zatvor: U pitanju su teške optužbe

Autor: Dnevno.hr

Uskok je objavio za što tereti jučer uhićenog HDZ-ovca Vinka Zulima.

Na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, Uskok je donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1954.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.


“Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od prosinca 2016. do prosinca 2018. u Segetu, kao načelnik Općine Seget (dalje: Općina), koristeći ovlaštenje raspolaganja proračunskim sredstvima Općine, nalagao da za konzumaciju hrane i pića s privatnih druženja u raznim ugostiteljskim objektima Općina ispostavlja narudžbenice koje je ovjeravao svojim potpisom, iako nije bilo nikakve osnove da te usluge naručuje i plaća Općina. Ugostiteljski objekti su, na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i usmenih naloga okrivljenika, za pružene usluge ispostavljali račune Općini.

Pritom je okrivljenik na predmetnim računima vlastoručno pisao obrazloženje troškova neistinito navodeći svrhu ugošćavanja i osobe koje su ugošćene, na način da je navodio da su ugošćavani članovi raznih povjerenstava, udruga i predstavnika državnih institucija, a zatim je potpisom odobravao njihovu isplatu.

Također je nalagao da Općina ispostavlja narudžbenice za konzumaciju hrane i pića na ručkovima i večerama na koje su prema njegovom nalogu pozivani vijećnici Općinskog vijeća isključivo iz redova vladajuće stranke u Općini, kao i pojedini djelatnici Općine, koje narudžbenice je ovjeravao svojim potpisom te je nalagao njihovo plaćanje, iako nije bilo nikakve osnove da Općina plaća navedene troškove. Osim navedenog okrivljenik je naložio i da se iz proračuna Općine podmire troškovi proslave postignutih izbornih rezultata na lokalnim izborima”, priopćio je Uskok.

Dodaju, temeljem tako ispostavljenih narudžbenica i računa, sukladno nalogu okrivljenika, ovlašteni djelatnici Općine obavljali su isplate, a plaćanjem troškova koji nisu nastali u službene svrhe okrivljenik je oštetio Općinu za ukupno najmanje 425.665,00 kuna.

Određen mu istražni zatvor

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika, a sud je Zulimu odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti utjecanja na svjedoke.

Toni Marinković, njegov odvjetnik, nakon saslušanja rekao je da je sud u Splitu odredio istražni zatvor.

“Nakon što se ispitaju svjedoci, USKOK će podnijeti prijedlog da se ukine istražni zatvor”, rekao je Marinković.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.