Foto: Goran Mehkek / CROPIX

HDZ-ovac koji je lijepio iskaznicu i valjao se po podu osuđen na osam godina zatvora

Autor: F.F

Branko Tunić, član 1. brigade Zbora narodne garde, nedavno je nepravomoćno osuđen u odsutnosti u Beogradu na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad zarobljenim pripadnicima JNA-a 1991. godine. Osuđen je zbog mučenja 16 zarobljenih vojnika u logoru Rakitje, od kojih je jednog ubio, prenose srpske Večernje Novosti.

Sutkinja Snežana Nikolić Garotić navela je da je Tunić kriv za mučenje, zastrašivanje i ubojstvo zarobljenih vojnika na izrazito ponižavajući način. Optužen je da je tukao vojnike, vezivao ih, gazio po njima i prijetio im oružjem.

Za spomenuto ubojstvo ga beogradski sud nije osudio jer je u Hrvatskoj 1999. oslobođen krivnje. Utvrđeno je kako je to djelo učinio u nužnoj samoobrani, a kako mu se ne može suditi dva puta za isto djelo, beogradski sud ga nije osudio.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Svi ga isto opisuju’

Predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Snežana Nikolić Garotić, izjavila je da je Tunić kriv zbog višestrukog mučenja, zastrašivanja i tjelesnog ozljeđivanja zarobljenih vojnika tijekom sukoba između JNA i hrvatskih oružanih snaga. Također je navela da je Tunić na kraju ubio 20-godišnjeg Marka Utržana iz Kikinde na izrazito ponižavajući način.

“Okrivljeni je zarobljene vojnike udarao kundakom po tijelu i glavi, gumenom palicom po tijelu, tabanima i dlanovima. Vezivao ih je lisicama, potom obarao na pod, gazio po njima i skakao, gasio im cigarete po tijelu, prijetio pištoljem i nožem, kojima im je kružio oko očiju i po licu. Sve to je počinio s predumišljajem, svjestan činjenice da su oni ratni zarobljenici, a vidio je i njihove godine. Riječ je o golobradim mladićima u razvoju od 18 do 21 godine”, počela je sutkinja.

Sumanuto ponašanje oca osumnjičenog za ubojstvo Danke: ‘Bacio je ljagu na cijelo selo’
“Pokazao je upornost, bezobzirnost i bahatost. Oštećeni su bili vojnici na redovnom služenju vojnog roka u Prečecu, a tamo su pali u ruke hrvatskih snaga. Iako je bio dogovor da će se predati i pustiti ih da idu kućama, oni su zarobljene odveli u logor Rakitje. Nalaze se na popisu ratnih zarobljenika i na popisu razmijenjenih ratnih zarobljenika. Srbi su razdvojeni na jednu stranu, a ostale nacionalnosti na drugu. Mučili su ih i tukli, a u svemu je prednjačio okrivljeni Tunić. Svi ga isto opisuju te ga prepoznaju na slikama”, zaključila je.

Osim poznatog incidenta s lijepljenjem HDZ-ove članske iskaznice na čelo i valjanjem po podu nakon izbornih rezultata 2015. godine, Tunić je također burno proslavio godišnjicu Oluje iste godine, kad je na mimohodu oružanih snaga u Zagrebu pao na koljena u odori Hrvatske vojske.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.