Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

HDZ-OV AFERAŠ I UTJECAJNI SLAVONAC! Gradonačelnik na kojeg je Plenković ozbiljno računao

Autor: Iva Međugorac

Što bih se ljutio da mi kažete da sam šerif? U kaubojskim filmovima u 90 posto slučajeva šerifi su bili pozitivci”, izjavio je jedan uspješni hrvatski gradonačelnik o kolokvijalnom nazivu ‘šerif’ za lokalne čelnike. U hrvatskoj lokalnoj politici postotak pozitivaca i negativaca među ‘šerifima’ ponešto je gori nego na Divljem zapadu. Stoga, uoči izbora za nove ‘šerife’ u našim županijama, gradovima i selima, donosimo vam crtice iz političkog života onih koji su proteklih dvadesetak godina vedrili i oblačili u svojim sredinama, a vi sami procijenite u koju ih skupinu želite svrstati

U znakovito nazvanom serijalu Dnevno.hr-a ‘lokalni šerifi’ nemoguće je ne spomenuti HDZ-ova gradonačelnika Požege Darka Puljašića, koji se nedavno našao u središtu skandala kada sje optužen kako je sa svojim suradnikom Marion Pilonom nagovorao direktora lokalnog Komunalca da izabere prijateljske tvrtke koje će sudjelovati na projektiranju energetske obnove.

Sve to direktor je snimio i predao Uskoku, a detalji su dospjeli na naslovnice svih medija u zemlji. U međuvremenu Puljašić podnosi ostavku na poziciju saborskog zastupnika HDZ-a, na koju je došao na prošlim parlamentarnim izborima kada je Andrej Plenković očito računao na njega, pošto ga je stavio na stranačke liste za parlament.

Saborske klupe mu nisu donijele sreću

To što je ostao bez zastupničke fotelje, činilo se, na njega nije trebalo utjecati jer je kao gradonačelnik zarađivao i više nego kao zastupnik. No, ‘preračunao’ se jer je nakon osvojenog mandata počeo volontirati kao gradonačelnik. Ipak, snašao se. Dobio je posao u požeškoj bolnici gdje je odnedavno rukovoditelj Sanitetskog prijevoza. Naime, iskoristio je aneks ugovora koji je potpisao kad je s mjesta ravnatelja bolnice prelazio  u grad, a koji mu je jamčio povratak na radno mjesto.

Saborske klupe ionako su mu donijele samo probleme pa se tako u središtu pažnje našao i onda kada mu je zbog optužnice za subvencijsku prevaru skinut imunitet. U to se doba govorilo o optužbama za prijevare na subvencijama u projektu dogradnje požeške osnovne škole, što je projekt za kojega je financijska sredstva Gradu isplatila država i to na osnovu dokumenata čiji je potpisnik gradonačelnik Puljašić, a za koje se posumnjalo da su krivotvoreni.

Meteorski uzlet Puljašića

Govorilo se i o tome da su gradonačelnik i suradnici mimo zakona isplatili sebi dio sredstava iz projekta koji je procjenjen na 12,7 milijuna kujna, a tu Puljašićevom povezivanju s aferama nije kraj pošto za sobom vuče optužnicu za nezakonito zapošljavanje. Uz to je ne tako davne 2018. godine osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana, ali nakon žalbe Županijski sud odlučuje da je optužnica protiv njega bila neosnovana.

Inače, službeni dio Puljašićeve biografije kaže kako je rođen u Požegi, ondje je u samom gradu i okolici proveo djetinjstvo, školovao se pa se zaputio na zagrebački Pravni fakultet gdje je ujedno i diplomirao. Početak 90-ih dočekao je u Njemačkoj iz koje se vratio 1996. godine, a prema podacima iz životopisa prvi posao dobio je kao pravnik u požeškom Općinskom sudu i to kao 30-godišnjak.




Njegovim krajem kruže priče kako i taj posao može zahvaliti bivšem županu Anti Bagariću. Prvi posao Puljašić je zamijenio onim u Metalija-transu gdje je radio kao voditelj pravnih poslova. Tu se nije dugo zadržao, posao u realnom sektotu mijenja onim voditelja skraćenog prekršajnog postupka u PU požeško-slavonskoj, gdje stječe svoja prva ozbiljnija poznanstva.

Godine 2009. Puljašić preuzima ravnateljsku poziciju u županijskom Domu zdravlja, no za njegovu političku karijeru presudnom bi se mogla smatrati 2013. godina kada postaje zamjenik požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića, a na toj poziciji povezuje se s drugim zamjenikom Mariom Pilonom, te stupa u kontakte s moćnjim požeškim dvojcem HDZ-ovcem Franjom Lucićem i bivšim HDZ-ovcem te aktualnim županom Alojzom Tomaševićem.

Uz njihovu potporu ostaje na ravnateljskoj poziciji u Domu zdravlja, a oni ga guraju u kampanju za gradonačelnika izbacujući Neferovića iz igre zbog napada na lokalnog novinara Mladena Mirkovića čija je supruga u međuvremenu u Puljašićevoj eri dobila posao u požeškoj osnovnoj školi.




S pobjedom na lokalnim izborima Puljašić se distancira od dvojca Lucić-Tomašević te se zbližava s Josipom Lukićem čija je tvrtka L-projekt počela dobivati unosne poslove s Gradom Požego. Što se pak stranačke hijerarhije tiče u njoj je Puljašić napredovao uz potporu Lucića u vrijeme dok je on bio prvi čovjek županijskog odbora HDZ-a, u kojem danas jednu od glavnih uloga igra njegov učenik Puljašić čija Požega se ne može pohvaliti pretjeranim pomacima. Zaposlenih je sve manje, europski projekti realiziraju se tromo, gospodarski pomaci nešto su o čemu se samo priča, a dok veliki momci pletu svoje mreže, mladi pakuju kofere i napuštaju ovu zlatnu požešku dolinu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.