Goran Kovacic/PIXSELL

‘HDZ OPUSTOŠIO SLAVONIJU’: Vukovar u dvije godine napustilo 1219 ljudi, Vinkovce 2259…

Autor: S.V.

Živi zid Vukovarsko – srijemske županije svojim je priopćenjem otkrio podatke o drastičnom padu broja stanovnika na tom području. Za taj negativan trend, glavnim krivcem smatraju HDZ:

“Dok gradonačelnik Vukovara Ivan Penava troši vrijeme i novac poreznih obveznika na isplate otpremina HDZ-ovim bivšim direktorima gradskih poduzeća, kupuje pa prodaje hotel Dunav, nastavlja uhljebljivati stranačke poslušnike, a u nedostatku ideja stavlja metu na čelo maloljetnicima koji se ne ustaju na hrvatsku himnu, građani njegovog grada daleko bržim tempom nego što je ona njegova nedavno slikovito opisana “puzajuća velikosrpska agresija” napuštaju isti taj grad.

Gradonačelnik Penava može govoriti u javnosti što god hoće, posebice kada opisuje svoje “uspjehe” u vođenju grada i sve ono što kao “čini” za građane, ali brojke Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave vukovarsko-srijemske ga demantiraju.

Sukladno podacima PU vukovarsko-srijemske koje je zatražio Živi zid Vukovarsko-srijemske županije, tijekom 2017. godine u Vukovaru je prebivalište prijavilo 1766 osoba (određivanje matičnog broja građana 182; preseljenje u RH 342; doseljenje iz inozemstva 99; promjena adrese 1143).

U istom vremenskom razdoblju 2930 osoba je odjavljeno (preseljenje u RH 456; odseljenje u inozemstvo 55; osoba je umrla 330; promjena adrese 960 i odjava rješenje 1129)

Tijekom 2018. godine u Vukovaru je prebivalište prijavilo 1345 osoba (određivanje matičnog broja građana 198; preseljenje u Republiku Hrvatsku 336; doseljenje iz inozemstva 68; promjene adrese 743)

U istom vremenskom razdoblju odjavljeno je 1400 osoba (preseljenje u RH 281;odseljenje u inozemstvo 22; osoba je umrla 309; promjena adrese 584 i odjava rješenje 204).




Drugim riječima, u posljednje dvije godine Vukovar je, na različite načine izgubio 1219 ljudi.

Kako navode iz PU vukovarsko-srijemske “u kategoriju prijave prebivališta ulaze podaci: određivanje matičnog broja građana; preseljenje u RH; doseljenje iz inozemstva; utvrđivanje prebivališta; promjena adrese. U kategoriju odjave prebivališta ulaze podaci : prestanak državljanstva; preseljenje u RH; odseljenje u inozemstvo; odjava utvrđenog prebivališta; osoba je umrla; promjena adrese i odjava rješenjem”.

Još je gora situacija u susjednim Vinkovcima čiji se gradonačelnik Ivan Bosančić također redovno hvali “uspjesima” svoga mandata. Valjda je onda njegov “uspjeh” i činjenica da je u Vinkovcima tijekom 2017. godine prebivalište prijavilo 2330 osoba, a odjavilo 3370. U 2018. godini prebivalište je prijavilo 2493, a odjavilo 3712 osoba. Ukupno, Vinkovci su u dvije godine na različite načine izgubili 2259 ljudi.




Dva grada u kojima vlada HDZ-a manja su za ukupno 3478 stanovnika u dvije godine.

Ovo je ujedno i egzaktni pokazatelj da bez obzira na unutrašnje sukobe unutar HDZ-a, osobito na relaciji Vukovar-Vinkovci, HDZ u Slavoniji provodi jednu te istu katastrofalnu politiku čija je posljedica opća bježanija s ovih područja. Nastave li ovim tempom uskoro neće imati nikoga da im plaća porez.”

Pavao Josić, koordinator Živog zida u Vukovarsko-srijemskoj županiji

 

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.