Andrej Plenković (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

HDZ ĆE GORJETI! Do kraja lipnja slijedi pakleni scenarij: Nitko ovo ne očekuje od Plenkovića

Autor: Iva Međugorac

Analiza rezultata europskih izbora, u vladajućoj stranci još traje, a dok HDZ-ovci analiziraju, šef te stranke, premijer Andrej Plenković sve je nervozniji. Štoviše, upućeni tvrde da Plenković danima pati od glavobolje.

Kako i ne bi, kada se našao u izrazito nezahvalnoj situaciji, a vremena da je riješi sve je manje. Razočaranje koje su u HDZ-u doživjeli nakon četiri osvojena mandata te podbačaj koji su vladajući doživjeli još u izbornoj noći, nagovijestili su turbulencije, kojima javnost svjedoči danima. Kako tvrdi naš dobro upućeni sugovornik, blizak premijeru, ali i vrhu stranke, pred šefom Plenkovićem nekoliko je sudbonosnih scenarija, a najveći mu je problem Milijan Brkić, koji je do izbora slovio kao otpisani kadar.

Međutim, rezultati izbora ohrabrili su Brkića, dali mu vjetar u leđa, te se u samo nekoliko dana od otpisanog kadra pretvorio u onoga tko bi mogao otpisati Plenkovića, koji vjeruje kako je Brkić taj koji je opstruirao izbore. No, uzalud vjerovanja i priče o crnom labudu, malo je onih unutar Plenkovićeve stranke koji su u tu opciju povjerovali, štoviše, što se više potencira priča o crnom labudu, to je više onih koji se okreću protiv premijera, jer smatraju da mu za ulogu lidera nedostaje doza samokritike i prihvaćanja odgovornosti, s obzirom na to da je, kao što je poznato, on  osobno sastavljao listu kandidata za Europski parlament.

Već idući tjedan Plenković će se morati uhvatiti ukoštac s problemima koji ga guše, jer će u suprotnom, slikovito rečeno, upasti u provaliju iz koje će se teško izvući, svjestan je toga i on. A osim izazova u stranci, pred njim stoji i mini izazov u Vladi, koju bi uskoro mogla napustiti ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja bi mogla preuzeti funkciju glavne tajnice Vijeća Europe pa će premijer po hitnom postupku morati pronaći osobu koja bi je mogla zamijeniti. Istražitelji USKOK-a čačkaju i po Mercedesu ministrice Gabrijele Žalac, koju bi Plenković rado zamijenio, no nema s kim.

Osim toga iz HDZ-a mu prijeti samouvjereni Davor Ivo Stier koji je više nego izravno najavio kandidaturu za predsjednika stranke, Plenković bi sada s njime rado postigao dogovor te smirio strasti, no kako kažu u HDZ-u, to je vlak na koji je Andrej Plenković zakasnio. Jedina osoba koju bi eventualno mogao eliminirati s puta je Brkić, s kojim se sprema dokraja obračunati. Dio Plenkoviću bliskih HDZ-ovaca smatra da je on u tome od početka neodlučan te da se s Brkićem trebao obračunati odmah kada je načet u aferi SMS. No, kako to nije učinio, sada mu ne preostaje ništa drugo nego da do kraja mjeseca prelomi i ukloni ga iz stranke, kako bi zadržao svoju poziciju, jer ako to ne učini, Plenkovića bi mogli napustiti njemu bliski kadrovi, a onda će doživjeti sudbinu svih svojih prethodnika.

No, pitanje svih pitanja je zašto bi Plenković išta poduzimao kada mu se smiješi fotelja zamjenika predsjednika Europske komisije. U tom scenariju bez previše brige vratio bi se na europske pozornice, na kojima je mnogo cjenjeniji nego kod nas, a kako tvrde upućeni, upravo je to i najizglednija opcija.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.