fbpx

HBK formulaciju o ‘udruženom zločinačkom pothvatu’ smatra neutemeljenom

Autor: hina

Biskupi izražavaju kršćansku i ljudsku solidarnost s osuđenim generalima i njihovim obiteljima te sa svim nevinim žrtvama i ljudima, bez obzira kojemu narodu pripadali, a stradali su tijekom Domovinskog rata na bilo kojem bojištu od Iloka i Vukovara do Konavala i Dubrovnika.

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) u izjavi u povodu haaške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču ističe da je formulacija iz te presude o ‘udruženom zločinačkom pothvatu’ neutemeljena i teška uvreda hrvatskome narodu, kao i pravdi uopće, te da su istina i pravda osnovni preduvjeti mira i uzajamnog razumijevanja.

U današnjoj izjavi hrvatski biskupi kao neutemeljenu i tešku uvredu hrvatskome narodu doživljavaju i presudu tadašnjem državnom hrvatskom vodstvu i generalima koji su vodili oslobodilačke akcije u Domovinskom ratu.

Smatraju da ta presuda može postati opasna i indirektna potpora novom nasilju, kao i izvor daljnjih nepravda u svijetu. Zato, ističu biskupi, nastavak suđenja u tom procesu zaslužuje maksimalnu osjetljivost pravnih stručnjaka za istinu i pravdu, kao i pozornost čitave međunarodne zajednice za konačni pravedni pravorijek u tome procesu.


Biskupi ponovno pozivaju hrvatske građane da, unatoč doživljenoj nepravdi, čuvaju svoje dostojanstvo, mir srca i bistrinu uma te sve pozivaju na slogu, zajedništvo i ustrajnost u traženju i prihvaćanju cjelovite istine i pravde. Vjernike pak pozivaju da se nadahnjuju snagom i dostojanstvom poniženog, osuđenog i uskrsnuloga Krista te na molitvu i za prosvjetljenje srca svih odgovornih za ostvarenje vladavine pravde i istine.

Dodaju da je haaška presuda generalima unijela nemir u srca mnogih hrvatskih građana te narušila njihovo povjerenje u institucije pravde i istine na međunarodnoj razini, a skupa s vjernicima, dijele nevjericu i tugu zbog te presude i njezinoga pravnog obrazloženja.

Zabrinuti su i zbog negativnog utjecaja presude na interpretacije i povijesne prosudbe osloboditeljskoga rata Republike Hrvatske tj. obrane od srpske agresije, a boje se da će ona utjecati i na međunarodni ugled Republike Hrvatske i hrvatskoga naroda u cjelini, te na izgradnju mira i pravde u međunarodnim odnosima.

Biskupi izražavaju kršćansku i ljudsku solidarnost s osuđenim generalima i njihovim obiteljima te sa svim nevinim žrtvama i ljudima, bez obzira kojemu narodu pripadali, a stradali su tijekom Domovinskog rata na bilo kojem bojištu od Iloka i Vukovara do Konavala i Dubrovnika.

Pozivaju sve odgovorne u Hrvatskoj da počinjene zločine istražuju i pravedno kažnjavaju, kako bi pravda postala službenicom mira na našim prostorima. Istodobno, očekuju da svi odgovorni u svijetu postojano brane načela međunarodnoga prava koje će biti jednako za sve, velike i male narode jer će samo tako, ističu biskupi, pravda i istina moći biti jamac i temelj mira i uzajamnog razumijevanja.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.