Boris Scitar/VLM/PIXSELL

HASANBEGOVIĆ ZA DNEVNO: ‘Zašto se ne ujedinimo s Ružom? To je kao da pitate HDZ zašto ne koalira sa SDP-om’

Autor: Snježana Vučković

Tradicionalna razjedinjenost pravaških stranaka ovih dana potvrđuje kako su šanse da zajednički stupe na europsko-hrvatsku političku scenu ravne – nuli.

Zaseban izlazak Hrvatskih suverenista (HRAST i HKS) te friško ujedinjenog HSP-a i Neovisnih za Hrvatsku na europske parlamentarne izbore svjedoči o dubokom raskolu među “starčevićevcima” pri čemu je Ruža Tomašić jedna od rijetkih koja, kako tvrdi, sanja o ujedinjenju i daje mu šansu… Do te mjere, da je spremna svoj mandat ustupiti “neovisnoj” Bruni Esih:

Ružin uvjet


“Istina je, ustupam svoj mandat Neovisnim za Hrvatsku ali imam dva uvjeta. Prvo, zastupnici koji osvoje mandat moraju se priključiti ECR grupaciji u Europskom parlamentu, a drugo je da u potpuno istoj kombinaciji i po ovom modelu izađemo na parlamentarne izbore u Hrvatskoj”, izjavila je Ruža najprije u emisiji Aleksandra Stankovića, a zatim to i potvrdila pojedinim medijima.

Unatoč tome, lideri “Neovisnih” Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, čvrsto stoje iza svoje odluke i ne prihvaćaju ponudu najuspješnije hrvatske EU parlamentarke, iako je sasvim bjelodano da ovim raskolom povećavaju šanse HDZ-u o kojem pravaši generalno nemaju dobro mišljenje:

“Plenkovićev HDZ je skrenuo oštro ulijevo i Hrvatska je pod tim vodstvom postala jedan od najposlušnijih zemalja koje slijede globalističke ideje koje su vrlo često u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima, hrvatskim ponosom i vrijednostima koje hrvatski narod temeljno određuju kroz stoljeća”, ustvrdio je predsjednik HRAST-a i trenutačni partner Ruže Tomašić s kojom će zajednički lobirati za mjesto u EU parlamentu.

Tko ide na ruku HDZ-u?

O svemu se oglasio i Velimir Bujanec kojem također nije jasno tko među desnicu “baca kost” i time pomaže HDZ-u:

“Zalagao sam se za jedinstveni nastup desnice na europskim izborima. To bi značilo najmanje dva mandata i uzimanje 150 000 glasova, u toj varijanti Plenkovićev HDZ bi dobio četiri mandata. Očito je da nekome ne odgovara da ujedinjena desnica dobije toliko mandata i žao mi je što nisu išli svi zajedno. Činjenica je da postoje neke strukture kojima je u interesu da desnica ide razjedinjena. I, dakle, tko ima koristi od toga? To je pitanje na koje me zanima odgovor”, rekao je za Dnevno voditelj Bujice.
Hasanbegović – nepopustljiv. Zašto?

No, zašto Neovisni za Hrvatsku tako energično odbijaju Ružinu primamljivu ponudu, pokušao nam je objasniti Zlatko Hasabegović:

“Zašto se na tome inzistira? U višestranačju smo, imamo pravo sami odlučiti o svome djelovanju. U konačnici, poslušat ćemo biračko tijelo, izbor je na njima. A forsiranje ujedinjena nas i Ruže Tomašić? Pa, to je kao da HDZ pitate hoće li koalirati sa SDP-om”, rekao nam je Zlatko Hasanbegović.
 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.