Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hanžekovića je nazvao masonom, Stankoviću najavio otkaz, napadao migrante, farmaceute: Pernar, jedini političar s mudima?

Autor: Iva Međugorac

Ivan Pernar je Živi zid, barem se tako ovog osebujnog zastupnika percipira u javnosti, jer upravo je on zaslužan za medijski plasman, ali i svu slavu koju su ubirali unazad nešto više od godinu dana. No, u životu pa tako i u politici ne ide uvijek sve po planu. Pernar se sa strankom, u kojoj se profilirao na političkoj sceni, rastao u ne odveć ugodnom tonu, nakon čega nije pretjerano teško izvući zaključak kako je vrijeme Živog zida prošlo.

Inače, Pernar je Živi zid osnovao 2011.godine, kao 26-godišnjak, a ovih dana svjedočimo kulminaciji sukoba koji je nastao tako što je Ivan Vilibor Sinčić s Vladimirom Palfi zatražio da saborski zastupnik Branimir Bunjac prepusti izboreno mjestu u EU parlamentu drugim članovima stranke, što je ovaj odbio, pa je Sinčić suspendirao Bunjca. Događaj je ovo koji je otvorio živozidovu pandorinu kutiju pa se u medijima počelo spekulirati o nasilju, prijetnjama smrću te brojnim drugim neprimjerenim radnjama.

Sve je to, evidentno, Pernaru najteže palo pa je odlučio svoju političku sudbinu okrenuti u drugom smjeru, a smjer kojim je do sada vodio politiku nešto je čemu hrvatska politika zapravo nije ranije imala prilike svjedočiti.

Javnosti je postao poznat u veljači 2011.godine kada je poveo prosvjed protiv premijerke Jadranke Kosor na kojem se okupilo preko deset tisuća ljudi. Pernar je tih dana plijenio pažnju javnosti kao jedan od ključnih prosvjednika, a on je pak poručivao da premijerka mora odstupiti nudeći naciji svoju srtrategiju za vođenje države. Simpatični Perar nekoliko godina kasnije osnovao je svoju stranku, a uslijedilo je i priznanje da je i sam bio član HDZ-a kojega zapravo najviše kritizira.

Politički zanat brusio je i u Demokratskom savezu zelenih, ali Živi zid je ono po čemu će ostati prepoznatljiv. A osim prosvjeda protiv HDZ-ove bivše premijerke, Pernara javnost zna i kao borca protiv bankarskog sistema te zaštitnika deložiranih ljudi. Kroz borbu za obespravljene građane, Pernar, ali i Živi zid osvojili su simpatije javnosti, a prvi ozbiljniji kapital ostvarili su na predsjedničkim izborima kada je njihove boje branio Sinčić, što je označilo svojevrsnu uvertiru za ulazak Živog zida u Sabor, gdje je Pernar briljirao.

U saborskim je klupama jeo pizzu, držao zanimljive govore, pa čak i šutio, a ako se ikome zamjerio tada su to sigurno redari pod čijim se rukama nerijetko znao naći. No, ono što je Pernar pričao nikoga u zemlji nije ostavljalo ravnodušnim pa je primjerice Marijana Hanžekovića nazvao masonom koji je prodao dušu, kaos je napravio napuštajući Stankovićevu emisiju te najavljujući mu otkaz kada njegova stranka dođe na vlast. Hanžekovića je nazivao i smećem, citirao Novi zavjet, ratovao s farmaceutskim lobijima, prozivao migrante i upozoravao na migrantsku krizu te na jedan način prkosio političkoj sviti, čime je osvojio dio biračkog tijela, i postao prepoznatljiv.




A hoće li ostati i opstati, ostaje za vidjeti. No jedno je sigurno, Živi zid bez Pernara više neće biti isti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.