fbpx

Hadezeovci već dijele funkcije: Karamarko pravi ražanj, a zec je ipak još u šumi!

Autor: 7Dnevno 8. kolovoza, 2014.

Pohod na osvajanje vlasti HDZ je već započeo uz pomoć, mnogim poduzetnicima, a i narodu, nakon Vidoševića, mrske Hrvatske gospodarske komore. Budući da je stranka oskudna s novcem, Karamarko već počinje u HGK-u zbrinjavati svoje kadrove koji su mu bitni kao članovi izbornih stožera, bilo Kolinde Grabar Kitarović za Pantovčak, bilo Karamarkovog, za Banske dvore

Glasnogovornik HDZ-a u Večernjem listu, novinar Davor Ivanković, u nedjelju 27. prošlog mjeseca napisao je kolumnu u kojoj već radi, zajedno s Nikicom Valentićem, konstrukciju buduće HDZ-ove Vlade, smatrajući gotovom činjenicu da će HDZ s partnerima dobiti slijedeće parlamentarne izbore. Istinabog, prema informacijama iz te stranke, Karamarkovci se već ponašaju kao da su došli na vlast, pa si već dijele funkcije.
I dok propagandist HDZ-a Ivanković (radi li to badava već godinama?) iznosi uglavnom ono najljepše o stranci koju na plaći u Večernjaku promovira, mi ćemo takvo idilično, ali nedostatno informiranje javnosti upravo poradi interesa javnosti na što cjelovitiju informaciju, ovim putem popuniti. I dok Ivanković sugerira kako sada u Banskim dvorima, “ne sjede ministri, to su rogovi u vreći, koji se stalno međusobno blokiraju”, u ovom deliriju HDZ-ovaca koji se ponašaju kao da su već osvojili vlast pa dijele fotelje, vlada ista atmosfera gramzljivosti, blokiranja i međusobnih obračuna oko toga tko će ugrabiti koji dio kolača vlasti i moći.

Titanska bitka između Vase i Mistrije

Ponajprije, odnosi u samom vrhu stranke, među ključnim ljudima, su vrlo loši. Titanska bitka vodi se između Milijana Brkića, zvanog Vaso i političkog tajnika Tomislava Čuljka, zvanog Mistrija. Rečeni Mistrija neprekidno pokušava umanjiti Vasin utjecaj, neki kažu čak ga i eliminirati, a pritom se služi najpodmuklijim zaplotnjačkim metodama kao dostojan učenik svog učitelja Vladimira Šeksa, zvanog Demižon. Čuljak je opak igrač, seljački lukav, bez emocija, pa ako se odrekao svog učitelja Šeksa koji ga je stvorio a da nije trepnuo okom, Vasu bi mogao dekapitirati s još većom hladnoćom čovjeka kamenog lica. Čuljkovi apetiti su nezasitni, kapaciteti, kao i Karamarkovi ograničeni, pa bi u borbi “rogova u vreći”, koje Ivanković pripisuje kukurikavcima na vlasti, HDZ-ovci u oporbi mogli postati žrtvama vlastitih unutrašnjih klanskih borbi, pa bi toliko željeno osvajanje vlasti moglo ostati tek – tlapnja.


Pohod na osvajanje vlasti HDZ je već započeo uz pomoć, mnogim poduzetnicima, a i narodu, nakon Vidoševića, mrske Hrvatske gospodarske komore. Budući da je stranka oskudna s novcem, Karamarko već počinje u HGK-u zbrinjavati svoje kadrove koji su mu bitni kao članovi izbornih stožera, bilo Kolinde Grabar Kitarović za Pantovčak (trenutno u Kalmetinu pašaluku oko Zadra navodno imaju svoj team building), bilo Karamarkovog, za dolazak u Banske dvore. Inače, unatoč tome što je novi šef HGK-a, Luka Burilović najavio rezanja i otpuštanja, to će vrijediti samo za sitnu boraniju bez HDZ-ovog političkog zaleđa, pa se zapravo nastavlja tradicija uhljebljivanja HDZ-ovaca u HGK-u, na isti način kako je to radio i Šeks za Nadanova kalifata, kada je tamo zapošljavao svoju rodbinu i druge “simpatizere”, pa je HGK, u kojem je članarina obvezna i za nehadezeovce, dosegao brojku od gotovo 600 zaposlenih. Poduzetnici su s razlogom grintali i grintaju što financiraju ovu skupu i neučinkovitu HDZ-ovu igračku. S Burilovićem se ova “tradicija” nastavlja, pa Komoru s pravom možemo preimenovati u – “Hadezeova gospodarska komora”, tako da kraticu nije potrebno mijenjati.

Prvi uhljeb već od mjeseca kolovoza trebao bi biti voditelj HDZ-ove kampanje s lokalnih izbora u Osijeku, Mate Radeljić, Bilošev čovjek s Osječke televizije. No, prema Radeljiću i njegovom preseljenju u Zagreb i uhljebljivanje u HGK ogromni otpor pokazuje Milijan Brkić Vaso. Upravo bi oko Radeljića mogao eskalirati sukob na relaciji Vaso – Mistrija. Naime, novi šef Hrvatske, pardon, Hadezeove gospodarske komore Luka Burilović je Čuljkov čovjek koji će jamačno stati u tom sukobu na Čuljkovu stranu, jer su oni uigran tandem još iz Vinkovaca. Burilović je član HDZ-a još od devedesete i njegove menadžerske “sposobnosti” i napredovanja, od direktora Županjske sladorane do šefa Gradskog odbora HDZ-a u Vinkovcima, kao i kandidata za Sabor (prije nego bi se uvalio u Komoru), vezane su uz Čuljka i HDZ. Novinari u Zagrebu nisu se nikada podrobnije pozabavili likom i djelom Luke Burilovića, dijelom stoga što dolazi iz provincije gdje je godinama vodio, i to kao zamjenik, male seoske općine poput Nijemaca, dijelom stoga što bi nakon strašnih otkrića o načinu vladavine Nadana Vidoševića i Marina Lovrić Merzel izgledala prihvatljiva kao Nadanov nasljednik.

Kako je Burilović postao “uspješan gospodarstvenik”

Kako se za vrijeme HDZ-ove vlasti postaje “uspješan gospodarstvenik”, pokazuje upravo Burilović – najprije ga je njegova partija postavila za pomoćnika ministra poljoprivrede od 2004. do 2006. godine, dakle Ministarstva koje određuje kvote za šećerane, a onda, kada si sam odrediš kvotu, postaneš najprije član, a onda i predsjednik uprave Sladorane u Županji. Eto sposobnog poduzetnika! Burilović kao poduzetnik, tipična je priča iz hrvatskog tranzicijskog mulja u kojem čak i od Ljube Ćesića Rojsa možete napraviti intelektualca, a od Jadranke Kosor uspješnu poduzetnicu, ako partija tako odredi “kvote”.

Veze Čuljka i Burilovića građene u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zajedno s Petrom Čobankovićem zvanim Krompir, učvršćene su i nevjerojatnim akcijama vezanim za lokalne medije gdje je Burilović financijski partiji vraćao dug. Kada je Vinkovačka televizija, HDZ-ova Al Jazeera, zapala u probleme, drug Burilović je vratio partiji dug na dostojan način. Naime, Sladorana Županja dala je pozajmicu HDZ-ovoj Al Jazeeri u Vinkovcima u iznosu od 6,197.000 kuna pretvorivši je u temeljni kapital, da bi istog dana, ista Sladorana pristala da se smanjenjem temeljnog kapitala njen ulog svede na oko 7000 kuna, izgubivši tako u jednom danu oko 6 milijuna kuna! Dobro, radi se o privatnoj tvrtci Marinka Zadre koja je privatizirana u vrijeme HDZ-ove vladavine, kao i o privatnom novcu, no ovakav suludi poslovni potez može se razborito tumačiti samo kao vraćanje duga HDZ-u za neke “usluge”.

Inače, Zadro je bio izuzetno blizak s bivšim premijerom Sanaderom i bio mu je značajna potpora, svakako ne moralna, a od ljudi bliskih hadezeovcima iz tog doba čuo sam da su već tada počeli “sijevati koferi”, no do dan danas nisam uspio shvatiti što znači kada “koferi sijevaju” – valjda je to neki paranormalni fenomen. U Nadzornom odboru Vinkovačke televizije, što govori o njenom značaju za, ne samo lokalni HDZ, prodefilirali su i Čuljak i Čobanković, pa i sam Luka Burilović. Tome dodajmo da je od njih Biloš kupio Osječku televiziju koja je jedna od supstanci afere Fimi media, povjerivši je Radeljiću.
Ukratko, ako se i Vaso protivi dolasku Radeljića u HGK u svrhu buduće HDZ-ove, Kolindine i Karamarkove kampanje, gdje caruje Čuljkov čovjek Burilović, kojeg već neki zovu Kralj Nadan II., Vaso će sigurno izaći kao gubitnik kojeg će Burilović ležerno – ošajdarit’ mistrijom po glavi. Kad smo kod Nadana II., ne propustite uočiti da se ime “Nadan” jednako čita i sprijeda i straga, to jest, kako god okreneš, opet – Nadan. Premda su mediji cijelo vrijeme naglašavali kako se glavni sukob u vrhu HDZ-a vodi na relaciji Karamarko – Vaso, danas je izvjesno da je glavni sukob na relaciji Vaso – Čuljak, pri čemu Karamarko vjerojatno ili glumi Unproforca, ili mudro čeka tko će kome zavrnuti šiju, pa glumiti medicinsku sestru i vidati rane.

No sukobi “rogova u vreći” ne vode se samo na Olimpu, ili u HDZ-ovoj partijskoj ćeliji zvanoj HGK kojom ne vlada Burilović već Čuljak, nego i na nižim razinama. Značajan dio vodstvo HDZ-a smatra da u parlamentarnoj godini treba bježati iz koalicija sa SDP-om tamo gdje su već na djelu, ali Karamarko to ne dopušta. U ovom trenutku njegova je definitivna odluka da, primjerice, Osijek neće dirati zbog prijateljstva s Vrkićem. Njegovi suradnici, koji ne mogu prepoznati razloge tako dubokih veza s Osijekom, nemaju utjecaja na Karamarkov stav da kukurikavski konvertit Vrkić i Damir Kramarić, šef osječkog HDZ-a, nisu predmet pregovaranja – Tomica ih drži zaštićene kao ličke međede. No, eto opet sukoba.

Moglo bi puknuti i u samom osječkom HDZ-u
Lokalni HDZ-ovci u Osijeku su odlučili “uzeti stvar u svoje ruke”, ne zbog HDSSB-a, nego zbog drugih razloga i ruše Damira Kramarića tako da ovaj već 2 ili 3 puta nije uspio sazvati Gradski odbor jer – nema kvoruma. Kramarić je neprihvaćen jer se više naslanja na čepinsku mafiju i Biloša, kao i na tajne službe, nego na stranačku bazu. To i ne čudi, jer je navedenima veoma vjerojatno dužan prilično para, kako tvrde upućeni, a i očigledno je dobro procijenio tko ga može držati na vlasti, barem zasad. K tome, kako tvrde ozbiljni izvori u HDZ-u, Kramarić ima ozbiljnih problema s izvlačenjem novca preko putnih naloga, no je li to istina ili ne, prepuštamo njihovim unutarstranačkim previranjima.
U Osijeku bi u samom HDZ-u moglo puknuti, kao i na visokoj razini između Vase i Čuljka, a ne treba iznenaditi pretrčavanje članstva u druge stranke srodnog karaktera, ako Karamarko tvrdoglavo ustraje raditi u Osijeku što radi – čuvati Kramarića i Vrkića i tu neprirodnu koaliciju iz samo njemu, ili možda i nekim računovođama, znanih razloga. Pobjeda nad Glavašem u Osijeku u toj perverznoj koaliciji mogla bi se pokazati Pirovom pobjedom, a ne treba zanemariti ni to da USKOK i DORH u Osijeku među Karamarkovim prijateljima još nisu rekli posljednju riječ.

Dakle, daleko je još do parlamentarnih izbora, a ako HDZ u međuvremenu, od Dubrovnika do Osijeka, od Šuice do Kramarića i Biloša, uzdrma još pokoja kriminalna afera, a i ministar Ostojić se dobro oporavlja, sanjani Karamarkov povratak na vlast doista će biti ražanj kojem je zec ostao u šumi, ili je otišao u Remetinec obići mnoštvo istaknutih HDZ-ovaca koji ondje prolaze meditativne vježbe. K tome, ako Milanović, kao što je slučaj sa smjenom Jovanovića i dovođenjem ministra Mornara, nastavi kroatizirati Vladu i SDP, a poslože mu se još i neke gospodarske kockice, euforija u kojoj su trenutno HDZ-ovci, koji pobjedu na izborima smatraju već gotovom stvari, mogla bi se pretvoriti u fijasko i totalni pad Karamarka, Vase, Čuljka i društva s političke scene te neizvjesnim pravnim epilogom. Pa ne želi Vaso uzalud postati šef policije, treba spaliti na lomači “grijehe otaca”!

Ovom “ražnju bez zeca” treba dodati i suženiji koalicijski prostor HDZ-a u odnosu na SDP. Naime, suradnje HDSSB-a i HDZ-a u idućem razdoblju neće biti. Ne znamo još kako će se HDZ iskobeljati s Vukovarom i izbjeći, kao u Osijeku, koaliciju s SDP-om ili Srbima. Zato je za očekivati kako će Mistrija najpodmuklijim metodama javno označiti HDSSB-ovu vijećnicu Slavicu Jelinić kao krivca za krizu vlasti u Vukovaru, pa se očekuje da će je Mistrija, na sličan način kao Sabo Budimirku, nastojati izmobingirati, tako da Slavica možda i popusti. Za sada, Čuljak ide ucjenama, za što je i ovaj list “kriv”. Naime, nakon što smo objavili da je Čuljak spremio jednog HNS-ovca za pretrčavanje koji bi im osigurao većinu u Gradskom vijeću Vukovara, na tu je osobu izvršen pritisak i ostala je vjerna “iz uvjerenja” Pusićkinoj stranci. Sada Čuljak okreće pilu naopako i gura glavaševce da podrže Srbe i SDP-ovce u formiranju većine. Time je ucijenio Slavicu Jelinić da, zapravo, ona odlučuje o sudbini Vukovara, a ne Čuljak i njegova i Kramarkova kombinatorika s SDP-om i HNS-om, viđena već od Osijeka do Dubrovnika.

Glavaš nije zaboravio što mu je učinio Karamarko

Ipak, Karamarkovom timu i dalje je primarni cilj uništiti HDSSB, iako deklarativno zagovaraju suradnju kao najbolji put za budućnost. Ne nude ništa, već podrazumijevaju da HDSSB mora shvatiti da im je čast služiti voždu Tomici. Istodobno, u mjestima gdje ih je HDSSB podržao (Našice), preslaguju većinu također sa SDP-om. Pokušavaju rušiti i Đakovo, iako su tamo oprezni, jer gradonačelnik Vinković dobro stoji. Zato šire priče da je Vinković kriminalac, kako bi si stvorili alibi za novo preslagivanje. U Našicama im je bilo lakše, jer je tamo njihov gradonačelnik. Glavaš je svjestan da je Mistrija Šeksov učenik, da su lažovi i da će HDSSB vrijediti koliko dobije na izborima, pa se s njima ne opterećuje, nego nastoji posložiti novu garnituru u svojim redovima. Također, nije zaboravio koliko su mu zla učinili, posebno Karamarko koji mu je pakirao proces, pa će se radije kockati na sve ili ništa, nego popuštati zbog nečijih fotelja.

U svakom slučaju, Karamarko nema intelektualni kapacitet, a ni bilo koji drugi za lidera. Ucjenjiv je na svim razinama. Njegova se trenutna dominacija može srušiti kao kula od karata, ne samo zbog sukoba u stranci – od visokih do niskih razina – već i što Ivo Josipović, zajedno sa Sašom Perkovićem, nije igrač za podcijeniti. Ako bude oportuno, moguće je da će izvući iz arhiva sve Karamarkove prljavštine. Istina, Barbika mu nije zaživjela, ali mogao bi – “Barbikan”.

I dok Hrvatska, pardon, Hadezeovska gospodarska komora na čelu s Mistrijinim pijunom Burilovićem treba biti ono što je Tuđmanu bila “baraka” u kojoj se već počinju zapošljavati “kompetentni gospodarski kadrovi” poput Radeljića, slobodni smo primijetiti da se Karamarko i tu mora vratiti “barakaškim” temeljima, ako želi uspjeti. Naime, fali mu njegov dugogodišnji učitelj, Jožica Manolić. Bez njega je obnova pobjedničkog “izvornog HDZ” ponovno nezamisliva, bez obzira što iza njih ne stoje “barake”, već bogata Hrvatska, pardon, Hadezeovska gospodarska komora.
Zato, dobronamjerno savjetujemo Karamarka u vezi Manolića i parlamentarnih izbora, uz slogan: Dajte dite materi!

Autor:7Dnevno 8. kolovoza, 2014.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.