HAC-u ‘iscijedili’ pet milijuna kuna unatoč rješenju Ministarstva

Autor: Miroslav Edvin Habek

Općine Lovinac i Jasenice su, unatoč rješenju Ministarstva graditeljstva, skinule s računa HAC-a novac koji im ne pripada. Ovo je dokaz da Vlada ništa ne kontrolira, tvrdi sindikalac Mijat Stanić.

Unatoč rješenju Ministarstva graditeljstva, Općina Lovinac jučer je ‘skinula’ s računa HAC-a više od 4,4 milijuna, a Općina Jasenice oko 400 tisuća kuna na račun sporne komunalne naknade za autocestu – Dalmatinu koja je kroz ta mjesta prošla još davne 2002. i 2003. godine.

Epilog je to višegodišnjeg spora koji je, barem po stavovima Nezavisnog cestarskog sindikata, pravorijekom Ministarstva gospodarstva trebao biti riješen i kojim su, kako tvrde cestari, potraživanja općina i gradova Ličko-senjske i Zadarske županije od čak 160 milijuna kuna – potpuno neutemeljena. Štoviše, u nedavnoj kaznenoj prijavi Nezavisnog cestarskog sindikata DORH-u navodi se da su zahtjevi za ovrhom nezakoniti jer se lokalni čelnici pozivaju na Pravilnik o komunalnoj naknadi iz 2006., a HAC je gradio autocestu i ceste na temelju građevinskih dozvola iz 2002. i 2003. i koji su pušteni u promet prije donošenja Pravilnika. Dakle, cestari upozoravaju da se lokalne vlasti pozivaju na retroaktivnu, dakle neustavnu i nezakonitu primjenu prava i podzakonskih akata.

Cestari su, osim protiv čelnika područnih prostornih i graditeljskih uprava Ličko-senjske i Zadarske županije, najavili i kaznene prijave protiv čelnika Perušića, Lovinca, Gospića, Brinja, Posedarja, Benkovca i već spomenutih Jasenica. Najnovijom isplatom s računa HAC-a ukupno od oko pet milijuna kuna, cestari tvrde da nešto ne ‘štima’ s pravnom državom.

– Unatoč rješenju Ministarstva gospodarstva koje je rješenje Općine Jasenice proglasilo ništavnim, s našeg je računa, na temelju njihove ovrhe, skinuto oko 400.000 kuna. Osim toga, bili smo uvjereni da će najnovija odluka Ministarstva prekinuti i ostala ‘skidanja’ s našeg računa na temelju jednakih zahtjeva ostalih jedinica lokalnih uprava. No, ‘sjedanje’ na račun Lovinca koji nam je sada uzeo još oko 4, 4 milijuna kuna pokazuje da tu nešto ne ‘štima’- poručuje Mijat Stanić, šef Nezavisnog cestarskog sindikata. Prema njegovim riječima, to nije čak ni dokaz da iza svega, što se dosad navodilo, prvenstveno stoje interesi ministara Kalmete i Milinovića jer su ‘korisnici’ ovrha nad HAC-om iz njihove izborne baze.

– Ovo je još gore, ovo je dokaz da Vlada ne kontrolira rad svojih tijela. Ovo je dokaz o nefunkcioniranju pravne države jer se, unatoč rješenju resornog Ministarstva i dopisa Fini, i dalje provode ovrhe koje su nezakonite – zaključio je Stanić.




Autor:Miroslav Edvin Habek
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.