Jadovno: Dan sjećanja na Jadovno 1941. 24.06.2018., Jadovno - Dan sjecanja na Jadovno 1941., komemoracija kraj centralnog spomenika i predstavljanje nove spomen-ploce s kronologijom dogadjaja u logorskom sustavu Gospic - Jadovno - Pag. Franjo Habulin. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Habulin je vrijeđao crkvu i blajburške žrtve! Znate li da financijer antifašista održava Plenkovićevu Vladu na životu?

Autor: Iva Međugorac

Dio hrvatske javnosti uznemirile su riječi koje je iz Bleiburga uputio prvi čovjek hrvatskih antifašista, Franjo Habulin. Dok on čačka po blajburškim žrtvama, govoreći o ustašama i vrijeđajući Katoličku crkvu, na prosvjed stotinjak ljevičara u Hrvatskoj nitko od vladajućih političara nije reagirao. Prosvjed su u skladu s time prešutjeli i premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a šutnja posve očekivano vlada i u redovima zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koji se u najmanju ruku može opisati kao osebujan političar.

No, Bandić, koji na nacionalnoj razini podržava Vladu premijera Andreja Plenkovića, ima više nego dobar razlog za šutnju. Naime, on je poput instant kave, “dva u jedan” političar, pa se transformira, ovisno o potrebama, od velikog ljevičara i antifašista do najvećeg desničara i vjernika u zemlji. Koliko mu dobro ta kameleonska uloga ide, možda ponajbolje oslikava njegova trenutna pozicija u Saboru, u kojem je okupio zavidan broj zastupnika, o čijim rukama ovisi i egzistencija Plenkovićeve vlade.

Na temelju toga, Bandić je postao svojevrsni vladar iz sjene koji diktira tempo i odluke Plenkovićeve Vlade. Pitate li one koji Bandića poznaju iz rane mladosti i vremena odrastanja u rodnoj Hercegovini koja je njegova ideologija, kroz smijeh će reći “Može Milan iz Partije, ali Partija iz Milana ne”’.

Uostalom, upravo je kroz partijske aktivnosti mladi Bandić brusio svoju dugu političku karijeru. Upravo kroz tu karijeru, Bandić je naučio kako se održati na vlasti i održati lojalnost na svim frontama, što potvrđuje i jedna od posljednjih odluka, na temelju koje je Grad Zagreb u siječnju ove godine prihvatio pokroviteljstvo nad obilježavanjem 75. obljetnice X. zagrebačkog korpusa Novooslobodilačke vojske Jugoslavije u organizaciji SABA RH i Zajednice udruga antifašističkih boraca i anfitašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Osim toga, prije nego što je ušao u koaliciju s Hasanbegovićem na gradskoj razini, Bandić je bio rado viđen gost na druženjima samoprozvanih antifašista te se u njihovu društvu naslikavao s Titom na reveru. Kada mu je ipak uklanjanje Titova trga iz neposrednog središta grada zatrebalo za opstanak na vlasti, Bandić ga se odrekao, a nedugo nakon toga njega su se odrekli Habulinovi antifašisti, ali kada je Bandić odriješio kesu za ovu svojevrsnu vojnu paradu, i kratkotrajne razmirice zbog Tita gurnute su pod tepih.







Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.