Patrik Macek/PIXSELL

GRMOJA UPOZORIO NA NEPRAVILNOSTI: Protupravna isplata državnog novca u veleposlanstvu u Washingtonu

Autor: Hina

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja upozorio je u petak na protupravne isplate državnog novca u veleposlanstvu u Washingtonu kao i povredu radne dužnosti u veleposlanstvu u Canberri te je ustvrdio da nikada do sada nije doživio tolike pritiske kao danas da otkaže konferenciju za novinare.

“Ured državne revizije je 2017. utvrdio da je Veleposlanstvo u Washingtonu protupravno isplatilo 1,9 milijuna kuna lokalnim osobama. Jednoj osobi je za gospodarske poslove isplaćeno 1,7 milijuna na temelju protupravno sklopljenih ugovora, a drugoj osobi je za administrativne poslove isplaćeno 200.000 kuna bez ikakvog ugovora”, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare.

Pejčinović Burić imala obvezu pokrenuti postupke

Revizija je, navodi Grmoja, utvrdila da je protupravne isplate odobravao osobno Josip Paro, bivši veleposlanik u Washingtonu.

“Na internetu je dostupna lista Protokola Novog Zelanda iz 2016. s upisanom radnim rasporedom glavne tajnice MVP-a Lorete Bertoša-Kušen u hrvatskom Veleposlanstvu u Canberri, gdje joj je muž u isto vrijeme bio veleposlanik. Prema pravilniku Ministarstva je izrijekom bilo zabranjeno raspoređivati članove uže obitelji veleposlanika u veleposlanstvima kojima ti isti veleposlanici upravljaju. Na internetu su dostupni i dokazi o brojnim putovanjima gospođe Bertoša-Kušen po Australiji i Novom Zelandu u oba svojstva – supruge veleposlanika i zaposlenice”, upozorio je Grmoja.

Napomenuo je kako tek treba izračunati koliko je državnog novca protupravnim rasporedom prisvojila Bertoša-Kušen i tko joj je taj novac isplaćivao.

Ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić prozvao je jer je imala obvezu pokrenuti postupke zbog teške povrede službene dužnosti protiv službenika koji su sudjelovali u razotkrivenom protupravnom trošenju državnog novca, te iz službe udaljiti počinitelje do okončanja postupaka, što nije učinila.




“Zakon o sustavu državne uprave ministricu također obvezuje na pokretanje postupaka, no ministrica postupke i dalje ne pokreće iako je još prije 11 mjeseci saznala za teške povrede službene dužnosti u veleposlanstvima Washington i Canberra. Zakonski rok zastare pokretanja postupka iznosi 12 mjeseci od saznanja pa ministrica Pejčinović Burić treba još samo mjesec dana kršiti hrvatske zakone pa će gospodina Paru i gospođu Bertoša-Kušen spasiti od mogućnosti pokretanja postupka”, ustvrdio je Grmoja.

Sabljak: Nadležni su se oglušili

Damir Sabljak, zaposlenik u MVP-u, ustvrdio je da već mjesecima nadležnim tijelima državne vlasti dostavlja dokumente kako bi se u proračun vratio protupravno potrošen i prisvojen novac.




“Dokumente o protupravnom trošenju i prisvajanju državnog novca sam, u okviru podnesene kaznene prijave, dostavio Dinku Cvitanu, još dok je obnašao dužnost glavnog državnog odvjetnika, kao i Draženu Jeleniću, sadašnjem glavnom državnom odvjetniku. U siječnju 2018. sam od gospodina Cvitana predstavkom zatražio da me DORH pozove na svjedočenje, što do danas nisu učinili”, rekao je Sabljak.

Od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića prije dva mjeseca je, tvrdi, zatražio provođenje nadzora rada DORH-a. “Do danas od Ministarstva pravosuđa nisam zaprimio nalaz o provedenom nadzoru”, ustvrdio je.

Dodao je kako je prijavu zbog kršenja načela obnašanja javnih dužnosti uputio i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, no do sada nije postavljena na dnevni red.

“Stoga sam prije tri dana podnio pritužbu Nacionalnom vijeću Hrvatskog sabora za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije i zatražio da me sukladno Poslovniku pozovu na javno saslušanje”, izvijestio je Sabljak.

Potom je Grmoja ustvrdio kako je dosad “održao puno konferencija za novinare, nagazio brojne moćnike, ali nikada do sada nisam doživio veće pritiske da odustanem od konferencije za novinare”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.