Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘GRMOJA LAŽE, ITEKAKO MU JE POZNATO’! Mostovcu začepili usta, dosta im je prenemaganja: ‘Zna da se o tome odlučuje na sudu’

Autor: I.G.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćenjem za medije poručilo je kako Damir Sabljak nije udaljen iz Službe zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima, nego zbog teške povrede dužnosti.

Priopćenje o udaljenju iz Službe djelatnika MVEP-a prenosimo u cijelosti:

“Nastavno na ranija priopćenja o ovom slučaju, ponavljamo kako Damir Sabljak nije udaljen iz Službe zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima, već iz razloga što je, i nakon što je protiv njega pokrenut postupak zbog teške povrede službene dužnosti, povrijedio niz propisa i nanio štetu Službi vanjskih poslova. Ističemo, također, da je MVEP cijelo vrijeme postupao po zakonu, kao i u slučaju da se Damiru Sabljaku isplati naknada za vrijeme udaljenja iz Službe u iznosu od oko pola milijuna kuna. Jednako tako, izražavamo žaljenje da je Sabljak očigledno izmanipuliran u političke svrhe, čime je ovaj slučaj poprimio razmjere političkog igrokaza i farse prepune neistinitih navoda.

‘Grmoja laže!’

Nastavno na Rješenje Visokog upravnog suda, kojim je odbačena žalba MVEP protiv presude Upravnog suda u Zagrebu, u postupku koji se odnosi na udaljenje Damira Sabljaka iz Službe do okončanja postupka zbog teške povrede službene dužnosti protiv njega, MVEP će postupiti po presudi Upravnog suda u Zagrebu, koja je sada postala pravomoćna, te će, kako je naloženo predmetnom Presudom, u propisanom roku ponovno provesti postupak i donijeti novu odluku vezano uz njegovu Službu, vodeći računa o tome da je postupak utvrđivanja odgovornosti Damira Sabljaka zbog teške povrede službene dužnosti još uvijek u tijeku.

Prema tome, rješenjem Visokog upravnog suda Damir Sabljak nije vraćen na posao niti je Visoki upravni sud odlučivao o bilo čijoj krivnji ili odgovornosti, samim time nije niti Damira Sabljaka proglasio „nedužnim čovjekom“, kako to neistinito navodi saborski zastupnik Nikola Grmoja. Postupak zbog teške povrede službene dužnosti i postupak udaljenja iz Službe dva su odvojena postupka. O odgovornosti Damira Sabljaka još se uvijek odlučuje na službeničkom sudu, što je gospodinu Grmoji itekako poznato”, stoji u priopćenju.

Udaljen 2018. godine

Podsjetimo, Sabljak je udaljen iz diplomatske službe nakon što je 2018. godine podnio prijavu tvrdeći kako ima dokaze za nezakonito trošenje proračunskog novca u hrvatskim veleposlanstvima u Canberri i Washingtonu.

Nakon sudske bitke koja je trajala četiri godine, Sabljak je prošli tjedan pravomoćnim rješenjem Visokog upravog suda vraćen na posao. No, nekoliko dana kasnije Sabljak je udaljen s radnog mjesta u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.




“Diplomatu Damiru Sabljaku oduzeto je pravo na rad, udaljen je sa svoga mjesta u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova iako ima pravomoćnu presudu da ga se vrati na njegovo radno mjesto. Četiri dana nakon što se vraćen na posao u ministarstvo. To je skandal i još jedan dokaz koliko ključni ljudi u ministarstvu na čelu s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom žele prikrivati korupciju i neovisno o presudama hrvatskog pravosuđa progoniti čovjeka koji je razotkrio korupciju” rekao je Grmoja komentirajući taj slučaj.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.