Dnevno

Grmoja jednim pitanjem Plenkovića doveo do zida! Kako će mu premijer odgovoriti?

Autor: Marin Vlahović

Prije deset dana, objavili smo priču o Mislavu Kotarcu, pravniku iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je odlučio javno posvjedočiti o svim uhljebljivanjima, malverzacijama, pogodovanjima i netransparentnom trošenju javnog novca u ovoj državnoj agenciji. Kotarac je i dalje zaposlen u Fondu, ali se nalazi na bolovanju, na kojem je završio nakon velikog pritiska i verbalnih prijetnji, koje mu je uputio direktor Dubravko Ponoš.

Most pokrenuo temu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Zastupnici MOST-a, koji se prometnuo u jedinu pravu i aktivnu oporbu, očito prate ovu priču od samog početka, a vrlo vjerojatno, imaju i određena saznanja o kriminalu koji se godinama odvija u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zastupnik MOST-a, Nikola Grmoja, danas je pismenim putem uputio zastupničko pitanje, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Andreju Plenkoviću i Ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću koje glasi: „Što ćete poduzeti vezano za sumnje na sukob interesa i zlouporabu sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i vezano za postupanje i prijetnje direktora Fonda Dubravka Ponoša prema zaposlenicima i konkretno prema predstavniku Radničkog vijeća Mislavu Kotarcu o čemu ste osobno obaviješteni?“

Mislava Kotarca, naime, nitko ne može optužiti da je prekršio proceduru, jer se prije obraćanja medijima, javio svim službenim organima i nadležnim institucijama, od ministarstva zaštite okoliša i energetike  do samog premijera Vlade Republike Hrvatske. Stvari se zbivaju u realnom vremenu, ali institucije ne rade svoj posao. Po svakoj pravnoj logici, nakon javnog istupa, iz DORH-a i USKOK-a, morali su kontaktirati Mislava Kotarca i slijedom njegove izjave, te službene dokumentacije, odmah krenuti s istragom i pritom Kotarcu omogućiti pravnu, a možda i fizičku zaštitu, jer je Kotarac progovaranjem o kriminalu u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ušao i u prostor sumnjivih poslova, između pojedinih kontroverznih poduzetnika i lokalnih političara, koji u ime gradova potpisuju ugovore. Po svemu sudeći, radi opstanka na vlasti, Plenković je spreman tolerirati razne nepravilnosti, malverzacije, pa i klasični gospodarski kriminal u vladajućoj koaliciji.

155410388088660

Plenković u nezavidnoj političkoj situaciji

Ipak, premijer mora biti svjestan kako Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijeti gubitak međunarodne akreditacije, što znači da su nadležne europske institucije, dobro upoznate sa situacijom u ovoj državnoj agenciji. Drugim riječima, ignoriranje slučaja „Kotarac“, moglo bi imati i nesagledive posljedice za međunarodni ugled Hrvatske, što će svakako utjecati i na rezultate europskih izbora. Plenković se nalaze pred svojevrsnim zidom. Ako samo formalno odgovori, i ne poduzme ništa konkretno, postoji realna opasnost da će mu se takvo ponašanje, političkim rječnikom, obiti o glavu.

U međuvremenu, izvori iz samog Fonda, javljaju o mračnoj atmosferi koja je tamo zavladala nakon javnog istupa Mislava Kotarca. Zaposlenici se dijele na uhljebe, koji se nalaze u stanju panike, i poštene djelatnike, koji osjećaju, kako je konačno došlo vrijeme da se sazna puna istina. I dalje postoji veliki strah kod djelatnika koji su godinama izloženi klasičnom „mobbingu“, kao i povremenim teških prijetnjama, ali zaposlenici moraju shvatiti, kako krajnjih ishod ove priče, ponajprije ovisi o njima samima. U slučaju da nastave pasivno promatrati razvoj situacije, vrlo vjerojatno, neće se ništa promijeniti, no ako se odvaže, i slijede primjer Mislava Kotarca, sasvim sigurno, ništa više neće biti isto, kako u kontekstu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, tako i na razini čitave Hrvatske.

1554103874655910

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.