fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

GRMI I SIJEVA U SABORU, PLJUŠTE OPTUŽBE: ‘U autu zatamnjenih stakala tajno ste išli Plenkoviću, nudili ste se!’ Beljak: ‘Zekanoviću, di je ribica?’

Autor: M.P.

Hrvatski sabor u četvrtak je počeo redovito jesensko zasjedanje, no zbog spriječenosti premijera Andreja Plenkovića nije ga započeo uobičajenim ‘aktualnim prijepodnevom’ koje je odgođeno za 28. rujna.

Sabornica je krcata prvog radnog dana, iako nema premijera s obzirom na to da je sinoć iz Vlade javljeno kako je po drugi put obolio od koronavirusa.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je u Sabor došao s maskom, vjerojatno zato što je bliski kontakt premijera. I drugi HDZ-ovci, također vjerojatni kontati, nose maske na sjednici. Na početku je Jandroković objavio da će Sabor zasjedati do 15. prosinca, a jesensko zasjedanje počelo je hrvatskom himnom te minutom šutnje za hrvatske branitelje, preminulim zastupnicima i svima zaslužnim za Hrvatsku. Sabor će raspraviti izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.


Radin ‘traje’ 30 godina

“Čuo sam se s Plenkovićem, pozdravlja vas i raduje se što ćemo se sresti 28. rujna na aktualnom prijepodnevu. Želimo mu brz oporavak”, rekao je uvodno Jandroković.

Predsjednik Sabora na početku sjednice također je čestitao potpredsjedniku Hrvatskoga sabora Furiu Radinu koji je prije punih 30 godina prvi put izabran u Hrvatski sabor, 7. rujna 1992. „Kolega Radin danas je jedini zastupnik koji je u kontinuitetu od drugog do desetog saziva Hrvatskoga sabora obnašao zastupničku dužnost, a sada obnaša odgovornu dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora. Čestitam mu još jednom i želim mu barem još toliko mandata”, rekao je Jandroković.

Svađa na početku: ‘Vi ste podanik!’

Zastupnici su se bunili oko dnevnog reda i točaka rasprava, prva se pobunila Sandra Benčić iz Možemo!.

“U parlamentu se treba raspravljati o pljački Ine, ali i zakonodavnom okviru da se ovako nešto ne ponovi”, rekla je Benčić

“O točci dnevnog reda može se raspravljati samo ako je predložena, a to ne postoji, Odbor za gospodarstvo sutra će imati sjednicu o izvješćima HERE, sutra će se moći čuti argumenti, a Odbor može dati prijedlog da se ta tema raspravi na plenarnoj sjednici”, odgovorio joj je Jandroković.

Zatim su se oko dnevnog reda posvađali Jandroković i Karolina Vidović Krišto, on njoj spočitava da želi držati politički govor.
“Vi ste podanik!”, rekla mu je zastupnica i dobila dvije opomene.

Pavliček: ‘Svaki tjedan žetončić jedan’

Kreće iznošenje stajališta, prvi je Suverenist Marijan Pavliček.

“Čestitam većini jer su dobili još jednu ručicu, nećete se valjda ugledati na pokojnog Bandića da bude ‘svaki tjedan žetončić jedan’. Ponovno smo u klupama, čak su djeca u vrtiće krenule prije sa svojim obvezama. Hrvatska je u izvanrednom stanju kako drugačije opisati situaciju u državi gdje se na mjesečnoj razini odvijaju pljačke u milijardama kuna, pljačka se državna imovina, a u njoj sudjeluje politička elita”.
Zekanović: Vozili ste se Plenkoviću, nudili mu suradnju

Hrvoje Zekanović kaže da Pavliček koristi terminologiju SDP-a i napada Pavličeka.

“On je nedavno u autu zatamnjenih stakala bio vozikan po zagrebu, odlazio na tajne sastanke Plenkoviću i nudio mu suradnju”.

Krešo Beljak je Zekanovića pitao, gdje je ribica.

“Nije u redu da je Zekanović javno obećao ciplića, očekivao sam da će doći ribica”, rekao je aludiravši na video koji je Zekanović objavio na Facebooku, a u kojem slaže ribe na gradele i dijeli ih svojim kolegama iz sabora. “Jedan cipljić za Grbina, jedan za Grmoju, jedna ribica za Ahmetovićku, jedna za gospođu Benčić, jedna za Petrova, jedna za Beljaka, jedna za Penavu. Uuu, Kata Peović ostala bez ribice”, govorio je Zekanović tijekom svog performansa.

Pavliček mu je oštro odgovorio, nikad on Plenkoviću koaliciju nije nudio. No, Zekanović je uporan. “Kolega Pavlićek, stakla na autu kojem ste išli prema Plenkoviću nisu bila dovoljno zatamnjena, viđeni ste, niste bili sami. Viđeni ste!”.

Miletić: Boli me nepodnošljiva lakoća lopovluka

Mostovac Marin Miletić se na početku ispričao na emocijama.

“Građanin me zaustavio na putu za Sabor  i pitao me jesi li svjestan da Hrvatska propada i da ste i vi odgovorni, iako mi se čini da je posao u oporbi lajanje na mjesec. Mene osobno boli ta nepodnošljiva lakoća lopovluka, zar te nije sram sjediti kraj lopovluka. Naš je narod tvrde šije, nepodnošljiva lakoća laganja, samo me strah kad me dobri Bog pozove s ove zemlje, da ću mu moći gledati u noge. U što ćete vi moći gledati?”, pita se Miletić.

Ahmetović: Plin je odjednom hrvatski

SDP-ova Mirela Ahmetović osvrnula se na aferu pljačke Ine.

“Ina će povećati proizodnju plina i prodavat će se našim institucijama, gdje je ministar Filipović bio dok se u Ini kralo, bio je u NO, nadzirao bi on, ali mu tako nisu rekli. Kakva je odlučnost da se brane interesi svoje zemlje, da ne znam da je potpuno samostalan rekla bih da ga je Plenković osobno uputio da to kaže, čak ni Marko MIlić to ne bi bolje rekao, a plin je odjednom hrvatski, osam mjeseci od ruske agresije”, rekla je i zaradila prozivke HDZ-ovaca zbog LNG terminala.

“Ja sam osobno u povjerenstvu doprinijela da se LNG proglasi strateški”, odgovorila im je Ahmetović.

Peović: Ovo je kvislinška vlada

Katarina Peović obrušila se na HDZ.

“Ovdje ne bismo trebali govoriti kao liberali ili pripadnici druge političke opcije nego kao zastupnici koji imaju interes ljudi, govoriti u ime tržišta nije nam zadaća. Ja ću govoriti u zaštitu radnog naroda, radni narode, najesen očekujte robovlasničke radničke odnose koji će se uvesti novim zakonom o radu koji prolazi ispod radara, osiromašenje. Od HDZ-a dobivamo odgovor da je to individualna krivnja. E pa najesen, ako taj zakon o radu prođe, radnici će raditi za 30 posto manju plaću u mjesecima u kojima poslodavac odluči da su izvanredni uvjeti, u doba tehnološkog napretka HDZ traži da radnik traži 16 sati više. Plenković voli govoriti da je individualna krivnja u Ini, pa nije baš, sjetimo se presude u kojoj će MOL dobiti 200 milijuna dolara od Hrvatske, umjesto da ih mi razvlastimo upravljačkih prava. Mi idemo u nove arbitraže, ako prođe Todorićeva. Ovo je kvislinška vlada”, rekla je Peović što je izazvalo burnu reakciju od strane HDZ-a.

“Moglo bi se i vas prozvati kvislingom zbog glasanja u Ukrajini, prešli ste crtu”, opominje ju Jandroković i započinje bujicu koja će na kraju loše završiti po Peović.

HZD-ov Habijan se prvi uključio prozvavši ju da je uvrijedila HDZ-a te da njezino obrazloženje zvuči kao presuda iz nekih drugih vremena.

“Postoji ime i prezime, neću dopustiti da se sve HDZ-ovce provlačite zbog individualne krivnje”.

‘Lažete grubo i bezobrazno, van iz sabornice!’

Peović se zatim obrušila na Jandrokovića.

“Vi ljudima crtate mete na čelu pa imate obraza tražiti zaštitu. Lažete da je Radnička fronta podržala rusku agresiju, nikad to nismo učinili. Lažete, nisam jednom bila napadnuta zbog toga”, vikala je.

“Vi lažete, namjerno, nisam rekao da ste podržali agresiju. Lažete grubo, bezobrazno”, odgovorio je Jandroković. No, Peović se nije dala.

“Ponavljate da smo mi kvislinzi, što to znači nego podržati rusku agresiju u ovim vremenima”, rekla je i zaradila treću opomenu, no pošto nije prestala, Jandroković joj je prvo uzeo pravo da govori ostatak dana, ali ni to nije bilo dosta pa ju je izbacio iz sabornice današnji dan, ali i sutrašnji-

Oporba HDZ optužuje za korupciju

Domagoj Hajduković iz SDP-a kaže, mjere Vlade u PR projekt, ‘ludom radovanje’.

Sandra Benćič iz Možemo! podsjeća da na izjavu premijera da u Hrvatskoj imamo paramilitarne skupine

“Ovakva izjave bilo kojeg premijera bila bi doslovno bomba, u hrvatskoj je ovo bila samo dimna bomba, da smo u nekoj drugoj državi podigle bi se sve institucije. Umjesto toga sve je biznis as usual, nema priše da se pohvata zločince. Ili je premijer pretjerivao ili nije svjestan što sustav treba raditi što treba raditi kada se te skupine pojave. Premijer poseže za radikalizacijom kada postoji velika odgovornost HDZ-a za pljačku vlasništva koje pripada nama, za prekriti aferu treba velika dimna bomba, zato je paramilitarna skupina. Sjećate se hibridnog ratovanja, još jedna dimna bomba koja je trebala prekriti registracije policijskih auta koji su ministre vodili u Remetinec. Afera Ina vrijedna je više od milijarde, to zaslužuje težu kategoriju, kada se kradu milijuni, dovoljni su hibridni ratovi”.

‘Kojom lakoćom kažete da je premijer vrh korupcije?’, Orešković: Velikom

Na to su uslijedile reakcije iz HDZ-a, Željko Reiner je rekao da je spomenut vrh piramide u govoru Marijane Puljak.

“A na vrhu piramide vaše stranke je čovjek koji je imao antisemitske objave, želio seks s maloljetnicama iz Srbije”, poručio je.

“Da HDZ ima nultu stopu na korupciju smijenili biste vlastitu Vladu, svi se sastavni dio korupcije”, poručila je HDZ-ovcima Dalija Orešković.

“Kojom lakoćom iznosite da je premijer na vrhu korupcije”, pitao ju je Jandrokvić.

“Velikom”, kratko mu je odgovorila.

Kapulica: Milanović je 7. rujna stol prepustio Erdoganu

HDZ-ov Mario Kapulica odgovorio je oporbi, odnosno Benčić vezano za dimne bombe i prikrivanje afera.

“Oni se brinu što građani na Gornjem gradu ne mogu hodati preko Trga svetog Marka, a ne brinu što građani u Zagrebu ne mogu doći s jedne strane na drugu, a da ne naiđu na neku novu prepreku u obliku sužavanja u prometu ili smeća. Kada Milanovića već nije nitko prozvao za kopernikanski obrat prilikom posjeta Erdogana, nema ni poruke građanima BiH. U srijedu 7. rujna se vratio od vlastitog stola i prepustio ga Erdoganu, to je razotkrivajuće”.

Replicirao mu je Stipo Mlinarić Ćipe iz Domovinskog pokreta.

“Nisam se mislio miješati gdje se dvije partije HDZ i SDP prepucavaju tko je više ukrao, ali kad je ovaj gospodin Kapulica dolazio u Vukovar i htio spriječiti prosvjed da se kazne zločinci koji su počinili zločine kod Hrvatima i kod Penave i rekao da treba ‘gutati žabu zbog stranke’, gutajte i vi kao što je vaš premijer guta šest godina što je rekao”.

Za riječ se javio i Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta.

“Ja nisam Champollion da mogu prevesti Kapuličine hijeroglife o nekim čestitkama i Domovinskom pokretu, a ako ste vi taj koji će pomoći Hrvatima u BiH, najbolje da ujutro propadne”. Na to je Kapulica krenuo vrištati na Spajića.

“Kolege pojma nemaju, rekli ste i taj koji guta žabe, taj vaš Tuđman, pa vi kao da ne znate, a trebali bi znati kako se Hrvatska stvarala, nemate pojma što vam je vaš predsjednik rekao. Vi ste Spajiću prvo rekli da sam tražio da se ne procesuiraju, a sad da sam tražio da se procesuiraju. Jeste bili tamo, jeste čuli? Ma sram te bilo!”, urlao je Kapulica.

Mlinarić je rekao da nikoga iz HDZ-a na tom prosvjedu nije vidio i da su time rekli sve.

Svi su zaradili opomene. Mlinarić je zatim opet replicirao Deuru, rekavši da ono što misli o Fredu Matiću, misli i o Tomi Medvedu.

“Što Matić nije proveo kroz civilni zakon o žrtvama rata proveli su Deur, Medved i Đakić. Deur, bolje da šutiš”, rekao je zastupnik Domovinskog pokreta.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.