Foto: Patrik Macek/PIXSELL

GRLIĆ RADMAN POZDRAVIO NOVI PAKT O MIGRACIJAMA Podsjetio i na zbrinjavanje 12 djevojčica s Lezbosa

Autor: Hina

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u ponedjeljak je sudjelovao na video-konferenciji 71. zasjedanja Izvršnog odbora Programa visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR) i pozdravio predstavljanje Novog pakta o migracijama i azilu Europske komisije.

“U kontekstu posvećenosti Hrvatske osiguravanju uređenih i sigurnih migracija, ministar je pozdravio predstavljanje Novog pakta o migracijama i azilu Europske komisije, s ciljem uspostave novog i održivog pristupa migracijama na europskoj razini”, priopćio je MVEP.

Ministar Grlić se u svom izlaganju osvrnuo i na hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, istaknuvši kako je UNHCR-ov pristup povezivanja humanitarne pomoći, razvojne pomoći i suzbijanja temeljnih uzroka migracija bio visoko na agendi.

Kao iskaz solidarnosti i djelovanja Hrvatske na globalnoj razini, izdvojen je razvojni projekt obrazovanja žena izbjeglica, predstavljen krajem 2019. godine na Globalnom forumu za izbjeglice. Hrvatska, pojašnjava se u priopćenju, njime želi pomoći gospodarskom osnaživanju i pristupu tržištu rada za 110 sirijskih i palestinskih izbjeglica u Libanonu.

Također je istaknuto kako će Hrvatska zbrinuti 12 djevojčica iz nedavno vatrom uništenog kampa Moria na grčkom otoku Lezbosu.

Domaćin zasjedanja, visoki povjerenik Filippo Grandi, poseban je naglasak stavio na dodatne izazove s kojima se suočavaju prisilno raseljene osobe u kontekstu pandemije covida-19 te izložio UNHCR-ov odgovor za potporu izbjeglicama, interno raseljenim osobama i zemljama domaćinima tijekom krize.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.