Gredelj: Nalog o istrazi sam vidio, ali moram se s njime i upoznati

Autor: hina

Za sada ne mogu ništa reći dok nalog ne proučim i ne upoznam se s USKOK-ovim spisom", kazao je za Hinu Gredelj, potvrdivši da će biti branitelj HDZ-a u istrazi koja je protiv te stranke kao pravne osobe pokrenuta zbog "crnog fonda".

Odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj, osim potvrde da je stranka zaprimila službenu obavijest da je pod istragom, danas o sadržaju USKOK-ova naloga nije želio govoriti, pravdajući se da je nalog samo vidio, ali ne i proučio.

“Za sada ne mogu ništa reći dok nalog ne proučim i ne upoznam se s USKOK-ovim spisom”, kazao je za Hinu Gredelj, potvrdivši da će biti branitelj HDZ-a u istrazi koja je protiv te stranke kao pravne osobe pokrenuta zbog “crnog fonda”.

Crni fond

Riječ je o proširenju istrage u slučaju Fimi media, u kojemu je do sada bilo osumnjičeno 17 osoba. Ta brojka se, kako nagađaju mediji, proširila i na bivše glavne tajnike Ivana Jarnjaka i Branka Vukelića, bivšeg glasnogovornika stranke Ratka Mačeka koji je vodio predizborne kampanje u kojima se navodno trošio novac iz “crne blagajne”. Već dulje vrijeme u medijima se piše da je Maček novcem iz te blagajne, među ostalim, kupovao naklonost određenih medija.

Pod istragom u slučaju Fimi media je i bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, po čijem se nalogu iz državnih poduzeća i agencija te ministarstava izvlačio novac od kojega je dio, sumnja se, završio u HDZ-ovu crnom fondu.

Vijest o istrazi protiv HDZ-a potvrđena je samo dan uoči početka suđenja Sanaderu za ratno profiterstvo. On bi se, naime, sutra trebao pojaviti na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda jer ga USKOK tereti da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypobanke.

Po pisanju medija, najveći dio sumnji USKOK temelji na iskazima bivšeg rizničara Mladena Barišića i blagajnice Branke Pavošević koji su o postojanju HDZ-ova crnog fonda svjedočili prije nekoliko mjeseci. Barišić je navodno izjavio da je bio zadužen za prikupljanje novca koji se nelegalno izvlačio iz državnih poduzeća i za redovito punjenje crne blagajne, a Pavošević da je sve uredno upisivala i novac davala za potrebe stranke i pojedinaca u HDZ-u.




Blokiran račun stranke?

Mediji nagađaju kako se sumnja da je na taj način u stranku, koja u zadnjih osam godina predvodi vladajuću koaliciju, slilo oko 30 milijuna kuna od kojih su se navodno financirale i HDZ-ove predizborne kampanje, a navodno i predsjednička kampanja sadašnje premijerke Jadranke Kosor 2003. godine.

Po pisanju medija, osim nezakonite koristi HDZ-a, crnim fondom je za 1,73 milijuna kuna oštećen i državni proračun jer se za “na crno” isplaćene dnevnice, putne naloge i ostale troškovi pojedinih članova i dužnosnika stranke nisu plaćali porezi i doprinosi.




Istraga protiv HDZ-a pokrenuta je uoči parlamentarnih izbora i stoga ima i veliku političku težinu, a u kaznenopravnom smislu ona znači da će, ako se stranci dokaže krivnja, morati platiti novčanu kaznu te da joj se imovinsko-pravnim zahtjevom može oduzeti nezakonito stečena materijalna korist.

U USKOK-u, koji aferu Fimi media istražuje još od prošle godine, za sada se ne može dobiti nikakva informacija i potvrda nagađanja da je istraga proširena na nova imena u HDZ-u.

Predsjednica HDZ-a i vlade Jadranka Kosor je na jutrošnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare potvrdila da je istragom obuhvaćena još nekolicina osoba, među njima i bivši predsjednik stranke Ivo Sanader, ali ne i ona.

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Jarnjak kazao je kako ni on nije dobio obavijest da je pod istragom.


HDZ se može vratiti u baraku na Jarunu i početi od nule

Potvrđena je proširena istraga protiv HDZ-a zbog crnih fondova

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.