Matija Habljak/PIXSELL

GRBIN O AFERI TUŠEK: ’To je kažnjivo djelo’, osvrnuo se i na razvojnu strategiju vodeće stranke pa rekao kako smo novcima kojima smo platili jednu stranicu mogli kupiti tri kućice

Autor: Matea Vidić/Hina

“Član predsjedništva HDZ-a je pokušao podmititi nezavisnog vijećnika, a hrvatski pravosudni sustav je utvrdio da se u takvim situacijama radi o kažnjivom djelu. Očekujem promptnu reakciju državnog odvjetništva i primjeni istih kriterija koji su već ustanovljeni”, prokomentirao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin novu aferu iz redova HDZ-a koja se direktno odnosi na saborskog zastupnika Žarka Tušeka.

“Očekujem aktiviranje rada i da taj rad poduzme sve da se takve osobe udalje iz političkog života”, dodao je.

Inače, konferencija na kojoj se Grbin obratio javnosti održava je zbog prijedloga Nacionalne razvojne strategije. Predsjednik SDP-a podsjetio je kako je taj prijedlog trebao proći postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, ali se to nije dogodilo zbog pandemije covida-19 pa potom potresa.

“To bi načelno mogli prihvatiti kao obrazloženje kad bi u tom dokumentu bilo išta ozbiljnije i konkretnije o obnovi pogođenih područja ili barem osvrt na lekcije koje smo dobili u razdoblju pandemije o djelovanju ili nedjelovanju države u kriznoj situaciji, a koje možemo primijeniti”, dodao je.

Ističe kako je za izradu projekta utrošeno 32 milijuna kuna, a taj dokument ne nudi ništa što jamči da će se Hrvatska u sljedećih deset godina razvijati u pravom smjeru.

“Samo za cijenu jedne stranice, 230 tisuća kuna, moglo se kupiti tri kontejnerske kućice za stradale u potresu”,  rekao je.

Shodno tome, osvrnuo se i na plakate sisačke gradonačelnice (SDP) koja je o trošku grada istaknula “pobjedu” u slučaju financiranja obnove nakon potresa. Neki su govorili da je riječ o predizbornoj kampanji, a Grbin navodi kako je na plakatima iznesena istina.




Govori također kako isti nisu protuzakoniti, da na njima nema poziva da se za nekog glasuje. No, “da se ona ne bi nepravedno dovodila u vezu s onima koji su kršili zakon na tom području, odlučio sam da SDP pokrije trošak postavljanja tih plakata”, rekao je.

Vrativši se na temu razvojne strategije, predsjednik riječkoga SDP-a Marko Filipović istaknuo je da je kao jedan od ciljeva strategije navedena održiva mobilnost, koja podrazumijeva jačanje željezničke infrastrukture i željezničkog putničkog prometa, no doživjeli smo zapravo ukidanje dvaju važnih željezničkih linija, ističe. Onu iz Rijeke, noćnog vlaka za Ljubljanu te vezu s Bečom i Muenchenom kao i prvog jutarnjeg vlaka za Zagreb.

“Strategija povećavanjem broja aglomeracija i neznatnim povećanjem izdvajanja novca za tu namjenu smanjuje iznos za integrirana teritorijalna ulaganja, iako se načelno zalaže za povećanje”, govori.




Potpredsjednica riječkoga SDP-a Sandra Krpan dodaje kako se “potpuno izostavlja brigu za starije osobe, LGBT zajednicu i invalidne osobe, a od žena se zanima samo za njihove maternice, odnosno povećanje nataliteta”.

Grbin je govorio i o seksualnom zlostavljanju o kojem se sve više govori u javnosti. Tvrdi kako sve počinje od obrazovanja i učenja kroz građanski odgoj, ali i da su takva ponašanja neprihvatljiva i da žrtva nije kriva.

“Nadogradnja je pravosudni sustav i edukacija osoba u policiji, državnom odvjetništvu i sudstvu te izmjena kaznenog zakon kojom bi se takvi slučajevi vodili po službenoj dužnosti”, rekao je.

Najavio je kako će zagrebačka gradska organizacija u petak odlučiti o kandidatu za gradonačelnika glavnog grada Hrvatske.

Autor:Matea Vidić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.