Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

GRADSKO VIJEĆE PROMIJENILO ODLUKU: Jelka Glumičić neće dobiti Plaketu grada Karlovca

Autor: Hina

Plaketa Grada Karlovca neće se dodijeliti aktivistici za ljudska prava Jelki Glumičić kako je to bilo odlučilo Gradsko vijeće Grada Karlovca budući da su u srijedu izmjenu te odluke podržali vijećnici HDZ-a, a dvojica vijećnika Živoga zida odbila su glasati.

Gradsko vijeće najprije je u lipnju potvrdilo prijedlog Odbora za dodjelu priznanja da se Plaketa Grada Karlovca na svečanoj sjednici u petak, 13. srpnja, među ostalima, dodijeli i Jelki Glumičić, nekadašnjoj članici Odbora za ljudska prava Karlovac, a onda je na inicijativu 16 udruga proizišlih iz Domovinskog rata ta odluka u ponedjeljak navečer povučena zbog pritužbi da je Jelka Glumičić otvoreno u javnosti kritizirala način na koji je provedena vojno-redarstvena akcija “Oluja”, nazvavši je “akcijom provedenom u fašističkom maniru”.

Predsjednica Gradskog vijeća Marijana Tomičić, ujedno i predsjednica Odbora za dodjelu priznanja, na sjednici Vijeća sve je opravdavala mladošću i ne poznavanjem “lika i djela” Jelke Glumičić.

“Ali, imamo anđele čuvare, naše branitelje, koji su još živi i koji su nas na to nas upozorili i hvala im od srca. Jer, osobe koje mogu takvo što izjaviti, ne zaslužuju priznanja”, rekla je te se ispričala zbog prvotne odluke i Jelki Glumičić i svim stanovnicima Karlovca što su učinili grešku.

Na sjednici Gradskog vijeća koja je održana bez uobičajenog “aktualnog sata”, vijećnici su komentirali “slučaju Glumičić” u raspravi oko izmjene Odluke o dodjeli priznanja.

Marija Bodrožić-Zorić iz Živog zida kazala je da ne namjerava dvaput glasati o istoj stvari, uz obrazloženje da će iz pristojnosti uvijek glasati za dodjelu priznanja i za sve osobe koje predloži HDZ-ova većina, bez obzira na to što ta ista većina nikada ne prihvaća bilo kakav prijedlog oporbe. Isto tako, dodala je, moglo bi se ispitati i druge slučajeve predloženih i odlikovanih kandidata s HDZ-ove liste.

Ne ulazim u argumente zaslužuje li gospođa Glumičić priznanje ili ne, pitanje je bi li je ja ikada i predložila za odlikovanje, jednostavno sam rekla da su predlagatelji možda procijenili da su djela Jelke Glumičić tada bila vrjednija od njenih izjava, rekla je.

Željko Štajcer iz HDZ-a poručio je kako aktualna vlast osluškuje glas naroda, ovaj put, udruge proizišle iz Domovinskog rata, te da će se takve greške ispraviti izmjenom Odluke o dodjeli priznanja.

Čedomir Tatalović iz Živog zida usporedio je “slučaj Glumičić” s preimenovanjem Ulice Žarka Čuića 1992.. Tada je, podsjeća Tatalović, vrlo brzo ta ulica preimenovana u Ulicu Lukijana Mušickoga, erudita, poliglota, pjesnika, prosvjetitelja, te kasnije i vladike Karlovačkog vladičanstva u Plaškom. Ubrzo nakon toga preimenovanja ulice, kaže Tatalović, jedan od tadašnjih HDZ-ovaca zatekao se na pravoslavnom groblju u Karlovcu, i tamo na jednom nadgrobnom spomeniku uočio prezime Mušicki, grob s natpisom Mušicki Jovica. I onda su, kaže, oni u Odboru i Vijeću shvatili da su ulicu preimenovali “po nekom Srbinu” pa je brzo nađen izlaz u preimenovanju u Ulicu Izidora Kršnjavoga”, podsjetio je.

“Svi smo znali da uloga i rad u Odboru za ljudska  prava nije bio 90-tih zahvalna uloga. Sada se tu neki prave da nisu znali o čemu se radi…danas se preko Interneta sve moglo brzo provjeriti, a ne opravdavati se mladošću’, rekao je Tatalović.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.