fbpx
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnik Tomašević: ‘Idemo s prijedlogom da se razvrgne stari sporazum za pročistač. Uštedjet ćemo 400 milijuna kuna’

Autor: Dnevno

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u predvorju Gradske uprave u utorak održava konferenciju za medije na kojoj će predstaviti nove detalje i momente vezane uz grad Zagreb.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je da u javno savjetovanje ide odluka o peticijama građana. Tako je naglasila da 10 posto građana Zagreba može u 90 dana prikupiti potpise i nešto staviti na dnevni red skupštine.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet naglasio je da će ova gradska vlast biti posvećena obnovi i uređenju središta grada. Tako je otkrio kako će se predložiti povlačenje odluke za osnivanje Bloka Kvatrić d.o.o. putem kojeg se planiralo pogodovati privatnom investitoru.  Naglasio je da će stoga predložiti pokretanje postupka likvidacije tog trgovačkog društva.


Nakon toga novinarima se obratio Tomašević te je podsjetio  da su se protiv Blok Kvatrića borili i kao oporba.

Nova direktorica Zagrebačkog velesajma

Obrazložio je odluku o drugačijem nastavku izgradnje pročistača, jer je riječ o privatnom koncesionaru.

“Sada idemo na skupštinu s prijedlogom da se razvrgne stari sporazum i da investitor bude Vodoopskrba i odvodnja, kako bi se cijela investicija prijavila na EU projekti bila financirana iz EU fondove, a ne iz gradskog proračuna”, rekao je Tomašević. Naglasio je da će time uštedjeti 400 milijuna kuna.

Nakon toga je otkrio da je izabrana nova direktoricu Zagrebačkog velesajma.

“Izabrali smo novu Upravu Zagrebačkog holdinga, imamo novog predsjednika Uprave ZET-. Izabrali smo novu direktoricu Zagrebačkog velesajma Renatu Suša. Ona je inače stručnjakinja za upravljanje u nekretninskom biznisu i infrastrukturi”, rekao je Tomašević. Naglasio je da je radila u Hypo banci i bila predsjednica Uprave HŽ infrastrukture.

Nova ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti

Također je otkrio da će Zdenka Badovinac biti nova ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti.
Na pitanje o gradskim zemljištima, zamjenik Korlaet ne naglasio da je za Paromlin izrađen projekt koji je skup te koji ne može ići na teret gradskog proračuna.

“Mislimo povući te novce iz EU sredstava. Za Gredelj imamo spreman program za natječaj koji treba malo doraditi. To je u visokoj fazi pripremljenosti. Što se tiče Zagrepčanke, u tijeku je valorizacija postojećih zgrada i nakon toga će se pristupiti zgradi projekta za natječaj, Plan je da bude donesen kroz godinu dana”, naglasio je.

O odlaganju otpada od strane Holdinga na prostoru bivše tvornice Sljeme u Sesvetama, Korlaet je rekao da skupljaju sve više podataka o tom problemu. Dozvola nije izdana, ali to niti nije deponij, nego takozvana komunalna baza, tamo se privremeno deponiraju cijevi i zemlja prilikom rekonstrukcije prometnica u blizini. Što se tiče azbesta kao najopasnijeg otpada na toj lokaciji, rekao je da su se čuli s direktorom Čistoće te da već imaju ugovor s tvrtkom za zbrinjavanje azbesta. Dodao je da odvoz azbesta kreće već danas te da ga ondje nema puno.
O Holdingu

Na pitanje o novoj Upravi Holdinga gradonačelnik je ponovio važnost javnog natječaja.

“Radi se o tome, da bi maknuli određene pozicije, da svoje voditelje službe postavi kako misli da je najbolje, najbolje je raspisati javni natječaj”, rekao je. Također se osvrnuo i na plan za Holding te poručio da se restrukturiranje neće provoditi samo smanjivanjem broja zaposlenih, nego i nizom drugih mjera.

Naglasio je da svi shvaćaju pa i Sindikati da u Holdingu ima viška te da se drugu godinu zaredom bilježe gubitci. Stoga je, kaže, rješenje povećati prihode, ali smanjiti troškove nekim novim osnovnim modelima. Naglasio je kako se nada da neće propasti sredstva iz Fonda solidarnosti, jer će u suprotnom morati drugačije sufinancirati obnovu nakon potresa.

Nakon toga osvrnuo se i na Dinamov stadion te rekao da već krajem ovog mjeseca bit će sastanak vezan uz njegovu gradnju: “Mislim da je svima u interesu da se nađe model da grad konačno ima stadion kakav građani zaslužuju”. Naglasio je da da razgovaraju o tome da gradnja ne padne na teret gradskog proračuna.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.