Google Maps Screenshot

Gradonačelnik Opara odlučio uvesti red u komunalni nered u centru Splita, evo što slijedi

Autor: Dnevno

S obzirom da Split konstantno iz godine u godinu bilježi sve bolje turističke rezultate ne znači da je u gradu po pitanju turizma, ponude i samog izgleda grada kao atraktivne destinacije sve u najboljem redu. Daleko od toga. Prije svega se to odnosi na komunalni nered u samom centru grada i na najatraktivnijim lokacijama koja su najveća “meta” turista u obilasku grada. Prijašnjih se godina zaista svega moglo vidjeti po centru grada, štekati, reklame bilo je svugdje i svagdje te se brojni turisti a i svi ostali nisu i ne mogu normalno kretati po gradu a slika svega toga nagrđuje sliku Splita, Dioklecijanovu palaču,  Rivu, Pjacu, Peristil i ostale splitske znamenitosti.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara i aktualna gradska vlast od početka su najavljivali sređivanje tog dugogodišnjeg problema grada. Konačno je dočekan dokument i Nacrt prijedloga Odluke o komunalnom redu a javnosti je trebao biti dostupan već u prvoj polovini godine.

Svi Splićani koji se često žale na nered u gradu ili pak imaju potrebu napisati pokoji bijesni komentar “ispod” članka o pojavi novog štekata, bankomata ili ilegalne reklame, idućih 30 dana imaju priliku poslati svoje prijedloge, ispunjavajući Obrazac za savjetovanje dostupan u online formi.

Nakon što se obrade prijedlozi sugrađana, Gradsko vijeće će dobiti dokument čije bi izglasavanje trebalo donijeti više reda centru koji vapi za promjenama i “čvrstom rukom”, kao i ostatku grada, jer doista u Splitu drugom najvećem hrvatskom gradu i biseru našeg turizma kronično nedostaje komunalnog reda i discipline.

Gradonačelnik je u Nacrtu prijedloga Odluke postrožio kriterije za postavljanje bankomata u jezgri, sukladno uvjetima utvrđenim od Ministarstva kulture, a za odobrenje nove lokacije još jednog bankomata, bit će potrebno ishoditi odobrenje konzervatora.


Što se tiče štekata u staroj gradskoj jezgri, u prijedlogu odluke stoji kako se obavljanje komercijalnih djelatnosti može dozvoliti ovisno o širini ulice, uz uvjet da ostaje minimalno metar i pol slobodnog prolaza, s tim da veličina stola ne smije prelaziti 1,40 m.

Na javnim ulicama, na glavnim pješačkim koridorima, prema grafičkom prikazu Plana korištenja površine javne namjene unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline Zone zaštite A, ne dozvoljava se nikakva komercijalna djelatnost. To se odnosi na Zlatna, Srebrna i Željezna vrata te ulice Cardo i Decumanus u Dioklecijanovoj palači, odnosno Dioklecijanova i Krešimirova ulica, Poljana kraljice Jelene, Peristil i Vestibul, kao i Bosanska, Marulićeva, Domaldova, Šubićeva i Zadarska ulica. Na gradskim trgovima štekati se mogu postaviti tako da ne ometaju kretanje i okupljanja, piše Slobodna Dalmacija.

Na Trgu braće Radić slobodna treba ostati površina povijesnog Voćnog trga, dok je na Prokurativama moguće postaviti štekate sjeverno od linije srednjeg prolaza koji iz Marmontove vodi do Ban Mladenove ulice. Na Rivi se štekati postavljaju u skladu s predloženim planom, dok se na gradskim trgovima glavni pješački koridori moraju ostaviti slobodni od komercijalne ugostiteljske djelatnosti.

70 posto površine Narodnog trga-popularne Pjace, Voćnog trga i Trga Republike mora ostati slobodno, dok se na ostalim trgovima dio površine mora ostati slobodan za ostale namjene koje donosi život u gusto naseljenoj gradskoj jezgri.

U Nacrtu prijedloga Odluke naglašena je potreba uklanjanja kioska koji nagrđuje pogled na pročelje sjeveroistočne kule Dioklecijanove palače, na uglu Ulice kralja Tomislava i Hrvojeve, odnosno pokraj Đardina.

Dakle prema Nacrtu prijedloga Odluke o komunalnom redu u Splitu postavljanje štekata nije moguće na sljedećim ulicama najintenzivnijega pješačkog prometa: Marmontova, Šubićeva, Bosanska, Marulićeva, Adamova, Buvinina (dio), Dioklecijanova, Kraj sv. Marije, Krešimirova, Ilićev prolaz, Zadarska, Kraj sv. Ivana, te na prostorima ispred povijesnih građevina najvišeg značaja (kule i zidine Dioklecijanove palače, gradski bedemi, Mletački kaštel na Trgu braće Radić, crkve i glavna pročelja palača).

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.