fbpx
Tomislav Miletic/PIXSELL

Građanska inicijativa Ivo Pilar: Zahtijevamo trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

Autor: dnevno.hr

Populaciju dragovoljaca i branitelja koja je Hrvatskoj donijela demokratski poredak i slobodu govora, Anđelo Jurkas naziva „puškuračkom bratijom“

 

 

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zahtijevaju trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog, kako navode, teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a


‘Tražimo i pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti te sankcioniranje glavnog ravnatelja, g. Kazimira Bačića, ravnatelja programa, g. Renata Kunića, glavnog urednika HRT1, g. Bruna Kovačevića, urednice emisije „Daj pet(ak)“ gđe. Mirne Dvorščak, zbog ignoriranja i dopuštanja teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a te dopuštanja i ignoriranja teških kršenja propisa iz Etičkog kodeksa HRT-a.

Cijeli slučaj objavili su mnogi novinski portali još 2. listopada 2017., čime su glavni ravnatelj i svi ostali navedeni u dopisu bili upoznati. S obzirom na ovako ozbiljne optužbe i grubo vrijeđanje 100%-tnih ratnih vojnih invalida obrambenog Domovinskog rata, nedovoljno bi bilo da je objavljena javna isprika HRT-a. Za početak, bila je potrebna trenutna isprika Glavnoga ravatelja, a potom sve što ovim dopisom zahtijevamo. Nitko se s HRT-a nije očitovao, a kamoli ispričao. Nedopustivo je da je izostala isprika Glavnoga ravnatelja 100%-tnim ratnim vojnim invalidima, te njegove daljnje adekvatne reakcije. Nedopustivo je HRT-ovo angažiranje čovjeka koji javno veliča jugokomunizam, maršala Tita i diktatorski, zločinački komunistički režim.

Imenovani Anđelo Jurkas, svojim djelovanjem, jednim dijelom u dopisu argumentiranim, teško krši niz članaka navedenih propisa i tako nanosi štetu ugledu, kredibilitetu i neovisnosti HRT-a.

Navedene odgovorne osobe nisu reagirale na upozorenja javnosti i nisu poduzele ništa kako bi osigurale status HRT-a kao javne, nepristarne, kulturne i objektivne nacionalne medijske kuće.

Koji su kriteriji  stvaranja i uređivanja programa za mlade na javnoj HRT? Odgovara li standardima HRTa i odgoju mladih, osoba čija javna komunikacija poput Jurkasove, konstantno vrvi prostačenjem najniže vrste, stalnim i eksplicitnim verbaliziranjem muških i ženskih spolnih organa i najvulgarnijim psovkama, neobjektivnim i pristranim veličanjima maršala Tita, komunističke Jugoslavije…?

O slučaju su obaviješteni Predsjednica RH, Vlada RH, Sabor RH-svi klubovi zastupnika, saborski Odbor za medije’, navode iz građanske inicijative, a upućen dopis prenosimo u cijelosti:
Predmet:

1. Pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti i sankcioniranje vanjskog suradnika HRTa g. Anđela Jurkasa za:

1a) teška kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRTa, te
1b) teška kršenja propisa iz Etičkog kodeksa HRT-a

2. Pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti i sankcioniranje Glavnog ravnatelja, g. Kazimira Bačića, Ravnatelja programa, g. Renata Kunića, Glavnog urednika HRT1, g. Bruna Kovačevića, Urednice emisije „Daj pet(ak)“ gđe. Mirne Dvorščak, zbog ignoriranja i dopuštanja teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a te dopuštanja i ignoriranja teških kršenja propisa iz Etičkog kodeksa HRT-a.

Pojašnjenje

Anđelo Jurkas je 29. svibnja 2015., tijekom prosvjeda hrvatskih dragovoljaca i branitelja, među kojima je bilo i desetak najtežih invalida u kolicima, na Trgu sv. Marka u Zagrebu, te njihova „zatočenja“ u crkvi sv. Marka, na svojemu Facebook-profilu objavio: „“Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze”  Unatoč  naknadnom brisanju ovog statusa isti je ostao zabilježen u mnogim medijima. Tijela HRT-a su upoznata s ovom činjenicom.

Populaciju dragovoljaca i branitelja koja je Hrvatskoj donijela demokratski poredak i slobodu govora, Anđelo Jurkas naziva „puškuračkom bratijom“. Osobu s teškim invaliditetom, a u ovom statusu nedvosmisleno aludirajući na predsjednika 100% ratnih vojnih invalida, naziva „deformom u kolicima“. Ovo je rasizam.

Rasizam Anđela Jurkasa jasno se vidi iz tretmana mladih ljudi koji se usude priznati da slušaju Marka Perkovića Thompsona. Njih naziva mulcima i fašistima.

Anđelo Jurkas otvoreno veliča osuđeni totalitarni komunistički sustav te agresorsku Jugoslaviju nizom svojih javnih istupa i tako vrlo otvoreno pokazuje svoju nesamostalnost i neobjektivnost.
 

Andelo Jurkas

23. svibnja 2016 · 

Nije umro samo Bata Živojinović. Umire jedno bolje, kvalitetnije, veće i ljudskije vrijeme. Vrijeme pravih heroja. Vrijednih pažnje. Ima ih još, ali sve manje.

Andelo Jurkas

27. lipnja · 

Elem Tito je imao veću kitu nego svi ovi jopci zajedno. Zato i jesu strahovi i kompleksi.  😉

Andelo Jurkas

28. lipnja · 

Bote, Tito mrtav skoro 40 godina a življi od bagre koja si danas utvara da je bitna. Ono kad te nadjebe mrtvi frajer e za to treba talent. Elem, bio sam prebalav tada ali Titov apsolutizam izgleda daleko humanije i bolje nego današnja “demokracija”. Sic.

Anđelo Jurkas potiče i podjele u hrvatskom društvu te sebe javno svrstava u poziciju pobornika jugoslavenskog unitarizma i nacionalizma:
 

Andelo Jurkas

4. ožujka 2016 

Ja nisam vaš. Ubod i to dubok. I precizan. Čini se da smo s pola stoljeća kašnjenja konačno dobili prvu pravu kvalitetnu protestnu pjesmu. Svaka čast Miletu Kekinu. Majstorski. Vritnjak u dupe za marš natrag ispod kamena iz pećine iz koje se puzalo, luzeri i kukavni od 45.-e naovamo.

Anđelko Jurkas često pokazuje snažne znakove vrlo agresivne i duboke mržnje prema svemu što liči na populaciju dragovoljaca i branitelja pa ih okrivljuje čak i za odlazak Ivice Đikića iz zemlje.

Andelo Jurkas

12. veljače  

Zbogom Ivane Đikiću pederu znanstveni. Mrš van i ne vraćaj se i uzmi svoje štrebere sa sobom. Ne trebaš nam. Ni mi tebi. Mi imamo puške. I vojni rok. I maskirne uniforme. Huntu. I prave muže. Koje malo jebe dva i dva zbrojit ali ne mari. Dosta da znaju jebat mater takima ko ti. I kleknut pod zastavu. I razvit armonku. Razdrljit prsa. I pevat. I ubit. To smo mi. Jaki. Hudi. Strašni. Moćni. U zrcalu si. Jadnici

Unatoč demokraciji i slobodi govora, koju Jurkas obilato koristi za ponižavanje svega drukčijeg od svojega svjetonazora, on javno prezire nacionalne vrijednosti:

 Andelo Jurkas

25. lipnja · 

Da sretan Dan državnosti. Haaahaha. Kome? Čemu? Negdje je država u blizini? Ajme al si tepamo  😉

U općoj komunikaciji Jurkas zemlju u kojoj živi najčešće naziva „ rvackom, rvati, velikorvati…“  Razina javne komunikacije g. Jurkasa je konstantno ispod svake civilizacijske a kamoli kulturne razine.
 Koji su kriteriji  stvaranja i uređivanja programa za mlade na javnoj HRT ? Odgovara li standardima HRTa i odgoju mladih, osoba čija javna komunikacija poput Jurkasove, konstantno vrvi prostačenjem najniže vrste, stalnim i eksplicitnim verbaliziranjem muških i ženskih spolnih organa i najvulgarnijim psovkama?

Anđelo Jurkas u javnim istupima pokazuje da mu ni terorizam nije daleko od uvjerenja:
Andelo Jurkas

14. lipnja · 

..Kad oću provocirat otići ću pred Sabor s Molotovim koktelom i zabit ga prvom reprezentu u odostraga.

Na sve navedeno u ovome dopisu tražimo očitovanje i mjere svih adresiranih. Na ovaj dio posebice.:

G. Jurkas je jasno i nedvosmisleno razotkrio nepotizam najniže vrste, nepostojanje ama baš nikakvih kriterija za rad na HRT-u ili s HRT-om, osim onog „volim-ne volim“, te najgrublje javno ponizio HRT, koji mu je osigurao angažman. Evo statusa A. Jurkasa o njegovu „javljanju na natječaj“ za suradnju s HRT-om:
 Andelo Jurkas

28. ožujka · 

Dobiješ poziv za suradnju na jednom TV projektu koji se razvija za jesen. I pišu ti napiši par riječi o sebi tipa predstavi se CV đir. I sad umjesto klasičnog CV-a napišem – ja sam ti onaj lik koji kad se napravi grupa na Facebooku u kojoj se prijatelji njih 7, 8 dogovaraju kako će slavljenicu zajedničku prijateljicu iznenadit za rođendan, uspije umjesto na grupni chat poslat poruku baš njoj/slavljenici u kojoj napiše sve, ali sve što ona nije smjela znati jer je trebalo bit iznenađenje. Al uglavnom mu ne zamjere jer znaju da debilizam ne ide namjerno već dođe kao desert. Tren poslije zvoni telefon zove ženska iz produkcije umire od smijeha kaže ja bi te ubila. I tak. Posao ne znam jesam li dobio ali se bar nasmijasmo. Jebeno volim ljude koji se smiju. Na sitnice. Na male stvari. Na ništa. Nekako se osjetiš bolje. Lakše je. Sa smješkom sve ima smisla. Utjeha luzera  :).

Imenovani Anđelo Jurkas svojim djelovanjem, jednim dijelom ovdje navedenim, teško krši niz članaka navedenih propisa i tako nanosi štetu ugledu, kredibilitetu i neovisnosti HRT-a.

Navedene odgovorne osobe nisu reagirale na upozorenja javnosti i nisu poduzele ništa kako bi osigurale status HRT-a kao javne, nepristrane, kulturne i objektivne nacionalne medijske kuće.

Pojašnjenje:

Opća pravila u čl. 1.7. jasno definiraju: Odredbe Općih pravila obvezuju i odgovarajuće se primjenjuju i na vanjske suradnike koje HRT angažira za obavljanje određenih djela.

Anđelo Jurkas je svojim javnim djelovanjem te istupima na društvenim mrežama prekršio niz članaka Općih pravila:

3.2. Svi zaposlenici HRT-a moraju se odgovorno ponašati pri istupima u javnosti i sudjelovanju u različitim javnim aktivnostima te promovirati i čuvati interese i vrijednosti HRT-a kao javnog medijskog servisa.

3.3. Svi zaposlenici moraju biti svjesni da će u svemu što rade, pišu ili šalju javnosti biti smatrani dijelom HRT-a. Nikomu nije dopušteno iskazivanje vlastitog mišljenja ili stajališta na društvenim mrežama ili blogovima, a koji bi štetili ugledu ili interesima HRT-a.

3.4. Zaposlenici HRT-a u svim oblicima javnih nastupa, uključujući i društvene mreže moraju poštovati kulturu i zakonitost javnog istupa te ne smiju iznositi podatke ni davati izjave koje bi mogle štetiti ugledu, interesima i vrijednostima koje HRT promiče.

3.5. Zaposlenici HRT-a ne smiju se služiti javnim istupima za napad na kolege, govorom mržnje, isticati političku, svjetonazorsku, gospodarsku, vjersku ni bilo koju drugu pripadnost ili sklonost koja bi objektivno mogla stvoriti dojam o njihovoj nesamostalnosti ili neobjektivnosti.

3.6. Zaposlenici HRT-a ne smiju u svojim javnim istupima i djelovanju te istupima na društvenim mrežama kršiti odredbe ovih Općih pravila ili drugih općih akata HRT-a.

8.3. Zaposlenici HRT-a moraju imati jasnu profesionalnu distanciju prema svim nositeljima i instrumentima vlasti i interesnim skupinama kako ne bi ugrozili integritet javnog servisa za koji rade.

8.4. Zaposlenici HRT-a u svojem radu ne smiju isticati političku ni drugu pripadnost koja bi ograničavala njihovu samostalnost i objektivnost.

Anđelo Jurkas je svojim djelovanjem prekršio slijedeće odredbe Etičkog kodeksa HRT-a:

Članak 5.

Novinari i kreativno osoblje obvezni su u svom radu i javnim istupima, što podrazumijeva i istupe na društvenim mrežama, voditi računa o vrijednostima i načelima, ciljevima programa i drugih proizvoda HRT-a te o temeljnoj zadaći HRT-a kao javnog servisa iz članka 2. ovog Kodeksa. U svojem radu, javnim istupima i istupima na društvenim mrežama dužnost je novinara i kreativnog osoblja poštovati pluralizam ideja i svjetonazora, dostojanstvo i slobodu pojedinaca i zajednica, nacionalne i općeljudske vrijednosti, kulturu i tradiciju. Obveza je poštovati sve manjine i druge posebne društvene skupine, biti snošljiv prema razlikama te poštovati pravo na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti svake osobe. U svom radu i istupima u javnosti i na društvenim mrežama mora se čuvati kultura javne riječi, razina komunikacije i voditi računa o dostojanstvu i integritetu osoba koje se spominju.

Odnos prema državi, vlasti, politici i gospodarstvu

Članak 15.

Novinari i kreativno osoblje moraju biti neovisni o vlasti, interesnim skupinama, tijelima i institucijama koje su pod utjecajem vlasti, politike, gospodarstva ili drugim sličnim utjecajima.

U svom radu, javnim istupima i istupima na društvenim mrežama novinari i kreativno osoblje ne smiju isticati političku, svjetonazorsku, gospodarsku, vjersku ni bilo koju drugu pripadnost ili sklonost, koja bi objektivno mogla stvoriti dojam o njihovoj nesamostalnosti ili neobjektivnosti.

Članak 36.

Zaposlenici i vanjski suradnici koji se pojavljuju pred mikrofonima i kamerama moraju se ponašati primjereno okolnostima i biti odjeveni primjereno profesionalnoj dužnosti i situaciji. Ne smiju na vidljivom mjestu nositi, odnosno isticati bilo kakva obilježja, znakove i simbole ili na drugi način iskazivati bilo kakvu pripadnost, osim u slučaju zahtjeva HRT-a, odnosno potreba HRT-a prema odluci glavnog ravnatelja (bedževi za humanitarne akcije i sl.).

Zbog svega navedenog zahtjevamo:

1. Pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti i sankcioniranje vanjskog suradnika HRTa g. Anđela Jurkasa za:

1a) teška kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRTa, te

1b) teška kršenja propisa iz Etičkog kodeksa HRT-a

2. Pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti i sankcioniranje

– Glavnog ravnatelja, Kazimira Bačića,

– Ravnatelja programa, Renata Kunića,

– Glavnog urednika HRT1, Bruna Kovačevića,

– Urednice emisije „Daj pet(ak)“ Mirne Dvorščak,

zbog ignoriranja i dopuštanja teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a te dopuštanja i ignoriranja teških kršenja propisa iz Etičkog kodeksa HRT-a.

Cijeli slučaj objavili su mnogi novinski portali još 2. listopada 2017., čime su Glavni ravnatelj i svi ostali navedeni u dopisu bili upoznati. S obzirom na ovako ozbiljne optužbe i grubo vrijeđanje 100%-tnih ratnih vojnih invalida obrambenog Domovinskog rata, nedovoljno bi bilo da je objavljena javna isprika HRT-a. Za početak bila je potrebna trenutna isprika Glavnoga ravatelja, a potom sve što ovim dopisom zahtijevamo. Nitko se s HRT-a nije očitovao, a kamoli ispričao. Nedopustivo je da je izostala isprika Glavnoga ravnatelja 100%-tnim ratnim vojnim invalidima, te njegove daljnje adekvatne reakcije.

U potpisu ovih jasno formuliranih i temeljito argumentiranih zahtjeva prema vodstvu HRT-a,  uz  Građansku inicijativu „Ivo Pilar“ stoje i  ključne udruge i koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uključujući Udrugu 100%-tnih ratnih vojnih invalida 1. skupine.

Građanska Inicijativa „Ivo Pilar“,   kontakt- Željko Maršić – [email protected]

Inicijativu podupiru:

1.      Udruga Žene iz Domovinskog rata Zadar – kontakt: Ivana Haberle – [email protected]

2.      Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja – kontakt: Ljiljana Alvir- [email protected]

3.      Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara – kontakt: Franjo Šoljić- [email protected]

4.      Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine – kontakt: Marko Radoš-

[email protected]

5.      Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi – kontakt: Miljenko Kolobarić- [email protected]

6.       Udruga zagrebački dragovoljci grada Vukovara – Zagreb – kontakt: Zorica Gregurić [email protected]

7.      Savez udruga dragovoljaca HOS-a – kontakt: Borislav Barišić – [email protected]

8.      Udruga specijalne policije Domovinskog rata – Zagreb – kontakt: Josip Klemm – [email protected]

9.      Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH – kontakt: Tihomir Trešćec- [email protected]

10. Udruga maloljetnih dragovoljaca DR – kontakt: Mario Vujević – [email protected]

Obavijest o predmetu:

Predsjednici  RH

Predsjedniku Hrvatskoga sabora – Gordan Jandroković

Članovima Odbora  za medije Hrvatskog sabora

Svim zastupnicima Hrvatskoga sabora

Vladi  RH’

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.