Perišinov mig / Foto: MORH

Građani o Perešinovom MiG-21: Perešin i njegov avion su simbol hrvatske pobjede, domoljublja i hrabrosti

Autor: Dnevno

Otkako je zrakoplov legendarnoga hrvatskog pilota i heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina MIG 21 oznake “26 112” izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu vidjelo ga je više od 50 tisuća građana, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo obrane (MORH).

U povodu 24. godišnjice pogibije Rudolfa Perešina te 28. obljetnice osnutka Hrvatske vojske, zahvaljujući angažiranosti hrvatske Vlade i izvrsnim odnosima s Republikom Austrijom, MIG-21 kojim je u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt konačno je nakon 28 godina vraćen u domovinu, gdje će trajno podsjećati na jedan od najpoznatijih pothvata u Domovinskom ratu, podsjeća MORH.

“Došli smo vidjeti avion kojim je naš heroj preletio u Austriju i sjećamo se tog događaja kao da je bio jučer. Mogu reći, zaista sam sretan što je konačno došao u Hrvatsku”, rekao je Mirko iz Zagreba, ističući kako ga je tih ratnih godina najviše oduševila Perešinova hrabra odluka.

“Prva asocijacija na Rudija je njegova izjava kako je on Hrvat i kako neće i ne može pucati na Hrvate. On je odabrao svoju stranu, hrvatsku stranu. To je bio naš Rudolf Perešin, simbol hrvatske pobjede”, rekao je Mirko, jedan od stotina ljudi koji svaki dan obiđu zrakoplov legendarnoga hrvatskog pilota.

Građani: Avion podsjeća na vremena koja ne smijemo zaboraviti, izgleda veličanstveno

“I ja sam bio u JNA u Bihaću kao i Rudi, radio sam na održavanju aviona. Perešinov prelet i njegova hrabrost me oduševila i mogu vam reći, da sam bio na njegovom mjestu, napravio bih isto što i on”, rekao je Ivan i dodao da je taj avion podsjetnik na vremena koja nikada ne smijemo zaboraviti.

Rudolf Perešin svojim je činom postao primjer domoljublja, hrabrosti i požrtvovnosti, ohrabrio je sve branitelje i domoljube da ustraju u pravednoj borbi za neovisnost i slobodu.

Obitelj Perković kaže da ih je MIG-21 ispred MORH-a oduševio te da su iz razgovora s kadetima Hrvatske vojske saznali dosad nepoznate i zanimljive informacije o tom zrakoplovu.
“Avion izgleda zaista veličanstveno. Naš dvogodišnji sin Toni, iako je još jako mali, već sada kaže kako želi biti pilot, a to je i velika želja njegove bake. Veliki interes pokazao je za Rudijevo pilotsko odijelo i oduševljen je ovim avionom”, rekla je Tina Perković i dodala da će njezin muž Tomislav i ona poduprijeti sina u njegovim željama.

MORH ističe da je završena prva faza povratka aviona legendarnoga hrvatskog pilota u kojoj je sudjelovalo 12 zrakoplovnih tehničara iz Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i 15 pripadnika Zapovjedništva za potporu, koji su bili angažirani u logističkom i tehničkom dijelu.

MIG 21 neko će vrijeme biti u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u Vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućemu Hrvatskom vojnom muzeju.
U povodu Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske poziva sve zainteresirane da razgledaju avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina, izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.