Facebook / Screenshot

GRAĐANI NA NOGAMA! Virani poslali jasnu poruku lokalnim vlastima: ‘Bazne stanice VAN naseljenog mjesta!’

Autor: Ines Brežnjak

Jučer je na Viru održan miran prosvjed građana protiv baznih stanica i uvođenja 5G tehnologije, pod nazivom “Prosvjed protiv štetnog zračenja baznih stanica”. Na mirnom okupljanju, kojeg su podržali i predstavnici Živog zida, među kojima su bili i neki od kandidata koji su na nedavnim izborima bili na listi stranke, građani su transparentima odaslali jasnu poruku: ne žele štetne bazne stanice u naseljenom području.

Na prosvjedu je bila i Maja Očko Šunjić, koja se već neko vrijeme intenzivno bavi temom baznih stanica te otvoreno progovara o ovom problemu, a na svojem Facebook profilu objavila je nekoliko fotografija s prosvjeda.

“Virani žele da se bazne stanice izmjeste izvan naselja.

Virani žele isto što ima i grad Trogir, te još poneki gradići i općine u Hrvatskoj u kojima su lokalne vlasti svjesne problema, te su uspješno problem ugrožavanja zdravlja (i turizma) riješile.

Veći gradovi bi se, pak, trebali ugledati na Pariz. Struka je odredila mjesta na kojima bazne stanice smiju biti, te pravila za njihovo postavljanje kako ne bi ugrožavali zdravlje stanovništva. Inzistira se na infrastrukturi brze i superbrze širokopojasne mreže (optika) radi redukcije potrebnog broja baznih stanica, a razina dozvoljenog zračenja je do 890 puta niža nego u Zagrebu. Teleoperateti se moraju tome prilagoditi.
Jeste li ikad čuli da se Parižani i svi oni silni turisti bune na slabu vezu? Ne!
Politička odluka je bila zaštita zdravlja stanovništva, a Francuska je po Indeksu digitalnog gospodarstva daleko iznad Hrvatske. I još nešto: Francuzi imaju nižu cijenu interneta nego Hrvati.

Nažalost, prosvjedi građana su jedini način da mijenjamo stvari nabolje. Ne čekajte da riješe problem oni koji su ga i stvorili.”, napisala je Očko Šunjić.




Iako aktualna Vlada o ovom problemu ‘šuti kao zalivena’, građani se iz dana u dan sve više bune protiv postavljanja antenskih stupova te su revoltirani ponašanjem teleoperatera. Naime, zbog najliberalnijih pravila, u Hrvatskoj je teleoperaterima dopušteno gotovo sve, pa često postavljaju bazne stanice neposredno do stambenih zgrada, škola i dječjih vrtića.

Svjetski stručnjaci dokazali su kako je zračenje štetno po ljudsko zdravlje, a u posljednje vrijeme sve više apeliraju da se zaustavi postavljanje 5G tehnologije, koju neki nazivaju ‘opasnim eksperimentom nad čovječanstvom‘.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.