foto: obavještajac

‘Građani imaju pravo znati kuda ide njihov novac!’: Bjelovarčani dobivaju zanimljivu aplikaciju!

Autor: Hina

Bjelovar će svojim građanima uskoro znatno olakšati uvid u gradski proračun putem pregledne aplikacije koja će im omogućiti jednostavno pretraživanje svake pojedinačne stavke i uvid u proračun do 4. razine, najavio je bjelovarski gradonačenik Dario Hrebak.

“Građani imaju pravo znati, to piše u Ustavu, a mi u Bjelovaru nemamo što skrivati, želimo da proračun i način na koji se troše sredstva poreznih obveznika budu potpuno jasna, transparentna i na razumljiv način dana na uvid”, rekao je Hrebak.

Bjelovar, koji je pokrenuo digitalizaciju gradske uprave i u godinu i pol broj zaposlenih u njoj smanjio za 12, želi postati najtransparentniji grad u Hrvatskoj, kaže Hrebak koji taj grad vodi od lokalnih izbora u svibnju 2017.

Kako su to zamislili u Bjelovaru, pogledajte OVDJE.

Da bi grad to ostvario, odnosno otišao na još višu razinu, ispriječio mu se GDPR, odnosno zaštita osobnih podataka, čije se kršenje “drastično” kažnjava.

“Obratili smo se na nekoliko nadležnih institucija, no do danas nismo dobili tumačenje smijemo li u javnost pustiti imena pravnih i fizičkih osoba, OPG-ova koji posluju s gradom”, objasnio je Hrebak, pa najavio skori sastanak s nadležnom Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Nada se, kaže, da će prevladati zdravi razum, jer bila bi “tragedija” ako se građanima neće smjeti reći tko i po kojoj cijeni posluje s Gradom, bila bi to “puzajuća diktatura” u koju ne želi vjerojati.




Ističe i kako je Hrvatska previše birokratizirana zemlja u kojoj se “izmišljaju” pravila koja bi trebala štititi pojedinca, a zbog svoje zamršenosti zapravo štite određene interesne skupine, kojima odgovara ta zamršenost birokratskog modela kojim se danas upravlja Hrvatskom.

Hrebak kaže da predstavljeni projekt pokazuje da na lokalnoj razini nisu svi lokalni šerifi, ne brine ga teza da građani biraju korumpirane gradonačelnike.

“Meni su već nekoliko puta rekli da ću izgubiti izbore ovakvim vođenjem, a što sad, da odustanem i priklonim se većini? Nisam rođen kao gradonačelnik i neću kao takav umrijeti”, odgovara te poručuje da se kao društvo, ako želimo ići naprijed, moramo odvažiti na hrabre i “neobične poteze”.




Ekonomist Vuk Vuković demonstrirao je kako projekt, napravljen ekskluzivno za Bjelovar s nekoliko inovacija, funkcionira: omogućuje dubinski prikaz proračuna do 4. razine, detaljno pojašnjava njegovo punjenje, pražnjenje, ‘otkriva’ koliko se trošilo za škole, automobile i sl., donosi igricu koja pokazuje da nije lako biti na lokalnoj vlasti.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.