Grabar Kitarović pisala Milanoviću: ‘Hitno sazovite sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost!’

Autor: M. Marić

Predsjednica smatra da je potrebno izbjeći i moguće scenarije podizanja fizičkih prepreka na granici između Republike Hrvatske i neke od susjednih država članica Europske unije.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je u utorak pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem traži sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog migracijske krize te utjecaja izbjegličkog vala na Hrvatsku.

Predsjednica smatra da je što skorije sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost nužno zbog izbjegličkog vala i njegove društvene, gospodarske i sigurnosne implikacije.

“Potrebno je razmotriti dosad učinjeno, a posebice ono što nam predstoji, u pronalaženju odgovarajućih mjera nadležnih tijela državne uprave kojima bismo odgovorili na ovo pitanje koje nije samo humanitarne, već čvrsto vjerujem, i sigurnosne naravi. Ocjenjujući, na temelju dostupnih obavještajnih i drugih procjena, kako se trenutna migracijska kriza neće brzo primiriti, čak i uz postizanje dogovora na razini EU o zbrinjavanju trenutno procijenjenih brojeva migranata (kvote), a imajući u vidu mogućnost da se zbog uvođenja raznih ograničenja i pojačanog nadzora na granicama država članica Europske unije i Schengenskog prostora u susjedstvu (Mađarska, Austrija, Njemačka, Slovačka) izbjeglički val prenese na Republiku Hrvatsku, držim kako je neodložno razmatranje ovog pitanja na najvišoj državnoj razini”, navodi Grabar Kitarović.


Predsjednica smatra da je potrebno izbjeći i moguće scenarije podizanja fizičkih prepreka na granici između Republike Hrvatske i neke od susjednih država članica Europske unije ili pak vraćanje velikog broja migranata u Republiku Hrvatsku u slučaju prolaska njezinim područjem na putu prema željenim odredištima.

Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.