Screenshot

GRABAR-KITAROVIĆ O BIH: ‘Trebali su dobiti pozivnicu za NATO’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je komentirala summit NATO-a koji se održava u Bruxellesu.

“Rekla bih općenito da je summit bio uspješan, a i prije njega sam govorila da će Trump doći s vrlo čvrstim zahtjevima, a i da to čini s pravom jer smo o tome govorili još u Walesu’, rekla je predsjednica i nadodala da je riječ o investicijama, a ne potrošnji.

“Govor o četiri posto bio je malo iznenađenje svima jer smo ranije govorili o nekim drugim projekcijama, ali držim da smo se čvrsto sada obavezali. MI smo povećali izdvajanja, povećavamo, u tijeku je zamjena istočne zapadnom tehnologijom i tu su izdvajanja u onaj dio obrane koji će biti vrlo koristan i u ovo vrijeme ilegalnih migracija i drugih prijetnji.’,  komentirala je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je ustvrdila kako misli da je realno očekivati da će se povećavati proračun do dva posto što je i službeni dogovor, a kako će izgledati sastanak s Trumpom ne možev predvidjeti te je ustvrdila kako ona vjeruje u dvotračni pristup, poštivanje međunarodnog prava i činjenica da je Rusija velesila s kojom se mora razgovarati o nizu pitanja.

Kako je Donald Trump ustvrdio kako članice NATO-a među kojima je Hrvatska moraju povećati izdvajanja na 4 posto, predsjednica se dotakla i te teme.

“Godine 2024. što je i zaključak koji je prihvatila Vlada, a postoje i projkecije koje ima MORH. Pojavile su se i neke teritorijalne prijetnje, ne moraju dolaziti od stranih država, ali u situaciji kada mnoge države suspendiraju schengenski sustav na svojim granicama, mislim da se trebamo pobrinuti za vlastitu sigurnost, a onda i s drugima u Savezu.’,  te napominje da želimo biti dio Schengena, i da su naša izdvajanja možda i veća nego što se službeno predstavlja.

Trumpove kritike za članice NATO-a su bile jako oštre i donekle neočekivane, međutim predsjednica tvrdi da su mediji očekivali veću dramu.

“Postignut je čvrst politički dogovor, svi mi imamo svoje osobnosti koje dolaze do izražaja tako da to nije bilo iznenađenje. Stalno ističem solidarnost i jedinstvo unutar Saveza, ali i kredibilitet, moramo stajati iza onoga što obećamo građanima, ali i partnerima.’, kaže predsjednica.

Na pitanje koliko je važno što se postavio naglasak na južnu dimenziju odgovara kako je iznimno važno, te da je podržala da se konačno fokusiramo na južnu dimenziju, a ne samo na istok, puno ugroza dolazi s juga, ne samo migracije, nego i teroristi.

“Bitno je širenje Saveza, Makedonija je konačno dobila poziv.’ kaže  predsjednica i izražava razočaranje zbog BiH koja nije dobila poziv što bi pomoglo oko stabilnost na jugositoku Europe.

Povodom održavanja dobrih odnosa Grabar-Kitarović dodaje kako “Trumpa sam zamolila za dodatnu pomoć i oko LNG terminala, i da potpišemo izbjegavanje dvostrukog oporezivanja kao uvjet za ozbiljna ulaganja između dvije zemlje, a s Merkel sam više razgovarala o regionalnim pitanjima, BiH i zajedničkoj odgovornosti te o odnosima Hrvatske i Srbije te posebno Inicijativi tri mora te sam dobila uvjeravanja da razumiju naša nastojanja.’, tvrdi predsjednica.

Također dodaje da su ona i Merkel razgovarale u četiri oka te ne bi prenosila sadržaj njihovog razgovora, ali Njemačka vidi u nama partnera i jasno je da nitko ne želi biti europska čekaonica. “Vjerujem u pozitivnu suradnju kad je riječ o migracijama i potrebno je strpljenja, mi pokušavamo pomiriti sve strane da se ne može prebaciti odgovornost na rubne države.’, komentirala je Grabar-Kitarović.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.