GOTOVO JE! Rusi zavladali hrvatskom poljoprivredom: Belje preuzima Megglle

Autor:

Belje plus članica Fortenove grupe i Meggle Hrvatska potpisali su sporazum o kupoprodaji Meggleove mljekare u Osijeku, stoji u priopćenju iz Fortenove.

“Kupovinom nekretnina i proizvodne linije MEGGLE-a – s namjerom da u Osijeku od 1. siječnja 2021. započne s vlastitom proizvodnjom – Belje će očuvati dugogodišnju tradiciju proizvodnje mlijeka u tom dijelu Slavonije. Također, pokretanjem proizvodnje u Osijeku Belje će određenu količinu mlijeka otkupljivati od sadašnjih MEGGLE-ovih kooperanata, dok se potrebe za zaposlenicima još procjenjuju, no očekuje se zapošljavanje 100-tinjak zaposlenika. Osim toga Fortenova grupa već sad proizvodi oko 10 posto ukupne količine mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj, što čini oko 5 posto domaćih potreba. Najveći dio mlijeka koje se proizvede u Belju koristi se za proizvodnju ABC krem sira, čija se godišnja proizvodnja kreće na razini od 3700 tona i za čiji su portfelj razvijeni planovi značajnog širenja”, navode u priopćenju nadalje, a slijedom tog događaja oglasio se i predsjednik Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak.

“Zadovoljni smo postignutim dogovorom i zaključenjem kupoprodaje MEGGLE-ove imovine u Osijeku te odlukom Belja da nakon našeg povlačenja nastavi s proizvodnjom na toj lokaciji. Nakon što je MEGGLE grupa donijela konačnu odluku o gašenju vlastite proizvodnje u Hrvatskoj, uložili smo maksimalan napor da nađemo kupca za našu imovinu kako bismo osigurali da što veći broj naših zaposlenika nakon 31. prosinca ima novo zaposlenje te kako naši kooperanti ne bi imali zastoj u otkupu mlijeka. MEGGLE do kraja godine nastavlja s procesom restrukturiranja svoga poslovanja sukladno dogovoru koji smo postigli sa sindikatima, uz pravovremeno i cjelovito ispunjavanje svih preuzetih obveza”, kazao je Vučjak. ”MEGGLE grupa je svjesna koliko je važno sačuvati proizvodnju mlijeka u Osijeku, zbog čega smo našu odluku odlagali dok je god to bilo moguće i drago nam je da će se s novim vlasnikom ona ipak nastaviti. MEGGLE je svih ovih godina bio socijalno osjetljiv i odgovoran poslodavac te pouzdan poslovni partner. I postizanje ovog dogovora s Fortenova grupom potvrđuje da smo to ostali i u ovom procesu restrukturiranja, a na istim načelima ćemo nastaviti poslovati i nadalje”, naglasio je Matthias Oettel, predsjednik Uprave MEGGLE grupe.

“Fortenova grupa kontinuirano radi na daljnjem jačanju vrijednosti i osnaživanju portfelja svojih brendova. Kako bismo iskoristili sve potencijale ABC svježeg krem sira, koji je jedan je od najjačih regionalnih brendova i naših izvoznih proizvoda, Belju su potrebni dodatni proizvodni kapaciteti pa nam je povlačenje MEGGLE-a omogućilo da ih osiguramo u kratkom roku. S pogonom u Osijeku osigurali smo preduvjete za razvoj novih proizvoda, proizvedenih od domaće sirovine, visoke kvalitete i više dodane vrijednosti. S ovim iskorakom nastavljamo raditi i na očuvanju te daljnjem rastu domaće poljoprivredne proizvodnje, što uz spašavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta ima velik značaj za Slavoniju i širu društvenu zajednicu. Fortenova grupa na poslovanje gleda dugoročno i sada pripremamo kompaniju za poslovanje u vremenu nakon krize, kako bismo kada krene oporavak imali što jaču polugu rasta, a ovu transakciju u cijelosti financiramo iz operativnog poslovanja”,  rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, a oglasio se i Andrej Dean predsjednik uprave Belja.”Preuzimanje imovine Megglea i razvoj novih proizvoda mogu biti dodatan poticaj povećanju proizvedenih količina mlijeka i investicijama malih proizvođača u farme muznih krava u Hrvatskoj. To bi svakako pozitivno utjecalo na promjenu trendova, nakon što je ove godine u Hrvatskoj napokon zaustavljen dugotrajni pad proizvedenih količina mlijeka. Mliječna industrija je jedan od glavnih fokusa strategije 2020.-2025. u Poslovnom području poljoprivreda u Fortenova grupi, a prehrambena industrija Belje bit će nositelj razvojnog zamaha u tom segmentu”, izjavio je Dean. Kao što je poznato Meggle Hrvatska u srpnju ove godine objavila je da u sklopu restrukturiranja svojega poslovanja u Hrvatskoj do konca godine gase proizvodnju u našoj zemlji. Što se pak Fortenove tiče ona očigledno ima veliki interes za poljoprivredu u našoj zemlji, a da je tome tako potvrđuje i nedavna situaicja s Podravkom.  Naime,  Podravka je na domaćem tržištu dobila vrlo ozbiljnu konkurenciju u kategoriji prerade i konzerviranja voća i povrća, radi se o tvrtki Enna Fruit koja je nastala spajanjem Marinade Denisa Matijevića i kompanije Enna Agro koja je u vlasništvu hrvatskog kralja plina Pavla Vujnovca, poznatog kao vlasnik Prvog plinarskog društva.

Podravka inače posjeduje varažindsku tvornicu Kalnik koja se bavi preradom voća i povrća, a osim toga u njenom je vlasništvu tvornica za preradu rajčice smještena u Umagu. Lideri su u Hrvatskoj po pitanju razvoja veganskog asortimana te u tom kontekstu imaju veliki potencijal za daljnji rast, međutim, u Enna Fruitsu ističu kako su oni po proizvedenim količinama već sada vodeći u Hrvatskoj.“U dijelu prerade voća i povrća, kao brend, Podravka je lider na hrvatskom tržištu, ali kad se analiziraju proizvedene količine konzerviranog voća i povrća, lider je Enna Fruit. I to zato jer proizvodi niz privatnih marki za gotovo sve vodeće maloprodajne lance u Hrvatskoj, a i vlastiti brend DoOra”, otkrio je za Lider Hrvoje Radić, direktor prodaje u Enna Fruitu. Drugim riječima, Podravka je financijski gledano i dalje vodeća na tržištu, a to može zahvaliti snazi svojega brenda, međutim konkurentska tvrtka radi s osjetno nižom maržom pa su shodno tome količinski jači od ovog hrvatskog prehrambenog diva. Inače, pokretač Marinade je Denis Matijević koji je prije par godina u Slatini otvorio 50 milijuna kuna vrijedan pogon za preradu povrća i voća, a ova tvrka bavi se otkupom, skladištenjem, pakiranjem i prodajom povrća i voća dok je Enna Faro bila tvrtka unutar Vujnoveve Enna grupe, a ova tvrdta nedavno je postala najveći dobavljač voća i povrća za Konzum što se dogodilo nakon što je Vujnovčev Energia naturalis od manjih vjerovnika nekadašnjeg Agrokora otkupio 6,4 posto dionica Fortenove u sklopu koje posluje Konzum plus. Inače, nakon sloma Agrokora i nagodbe koju je potvrdio Trgovački sud osnovana je krovna kompanije Fortenova grupa u kojoj ruski ruski Sberbank ima najveći vlasnički udjel od 39 posto.Drugi je dioničar ruska VTB banka s udjelom od 7,5 posto. Američki fondovi koje predvodi ‘strvinarski’ Knighthead posjeduju 24,9 posto dionica, a domaće banke imaju 15,3 posto. Agrokorovi dobavljači pak posjeduju oko pet posto vlasništva, najviše Adris i Franck.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.