Foto: Dragan Matic / CROPIX

GOTOVO JE! PROTIV PLENKOVIĆA ROVARI NJEGOV MINISTAR: Iza njega stoji Kolinda

Autor: Iva Međugorac

“To je sve žalosno”, tim riječima prije desetak dana ministar prometa Oleg Butković komentirao je odnose unutar vladajuće koalicije, unutar kojih i sam sudjeluje. No, izgleda da mladi ministar nema namjeru apsurde koji se odvijaju u vladajućim redovima gledati skrštenih ruku, te se polako, ali sigurno profilira u jedinog među Plenkovićevim ministrima koji ima hrabrosti i odvažnosti replicirati nekorektnom koalicijskom partneru. Upravo stoga komentirajući kampanju za predsjedničke izbore Butković je poručio da HDZ ima svoju kandidatkinju iza koje treba čvrsto stajati. -Nije normalno da koalicijski partner u vrijeme predsjedničkih izbora napada aktualnu predsjednicu, koja je kandidat tvog koalicijskog partnera, s kojim sjediš u Vladi- izjavio je ministar referirajući se pritom na šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka koji se obrušio na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović poručivši joj među ostalim da bi joj bilo bolje da umjesto Bandiću kolače odnese u jednu od hrvatskih škola kako bi se na licu  mjesta upoznala s reformskim procesima, i to nakon što je ona kritizirala ministricu uz HNS-ove kvote Blaženku Divjak. No, ne agitira Butković za predsjednicu iz čiste kurtoazije, on i Grabar-Kitarović dolaze iz istog, riječkog ogranka HDZ-a, a osim toga dobro upućeni svjedoče da je riječ o prijateljima, koji su čak i obiteljski posjećuju. No, Butković uz to, ima i skrivenu ambiciju, želja mu je naime kandidirati se za predsjednika HDz-a na unutarstranačkim izborima na proljeće, što bi dakle značilo da u Plenkovićevom ministru tinja želja za rušenjem Plenkovića sa čela stranke.

Oni koji Butkovića dobro poznaju svjedoče da je riječ o političaru ogromnih ambicija, koji strpljivo čeka svoju priliku za rušenje aktualnog šefa. Podsjetimo, Butkovićev opstanak na čelu Ministarstva prometa dovodio se u pitanje u trenutku pada Karamarkove vlade, međutim, on je jedan od rijetkih kadrova iz te ere koji se uspio izboriti za sebe i zadržati položaj, i to zahvaljujući predsjednici Grabar-Kitarović koja se kod Plenkovića založila za njega. nekadašnji gradonačelnik Novog Vinodolskog inače se nije uklapao u Plenkovićevu viziju novog HDZ-a, jer se on jedno vrijeme spominjao kao Karamarkov kadar, Butković je dobro surađivao i sa Sanaderom pa je tako svojedobno sudjelovao u detroniziranju Jadranke Kosor po napucima biovšeg premijera, radi čega ga je ona kad se domogla prilike na trenutak uklonila sa svih stranačkih dužnosti u Primorsko-goranskom HDZ-u. Ta afera u političkim se krugovima pamti kao Slučaj prisluškivanje, nakon čega su mnogi u vladajućoj stranci pomislili da je Butković politički mrtav, međutim, mladom se gradonačelniku sreća osmijehnula na unutarstranačkim izborima 2012.godine, kada je podržao Darka Milinovića, a onda na vrijeem prikočio i priklonio se Karamarku, koji je u konačnici postao šef stranke, a zatim djelom preuzeo vladu i nagradio ga ministarskom foteljom.

To što se Karamarko danas također smatra jednom vrstom političkog mrtvaca, ne znači da Butković nema svojeg čovjeka za preuzimanje stranke, navodno iza njegovih ambicija stoji i najčvršća karika stranke, operativac Milijan Brkić čija bi rola mogla biti odlučujuća u kampanji za unutarstranačke izbore u HDZ-u, koja nam se po svemu sudeći odvija pred očima paralelno s kampanjom za predsjedničke izbore.

.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.