Foto: Goran Mehkek / CROPIX

GOTOVO JE! HSS-OVCI OTPISALI BELJAKA: U igri su dva moguća nasljednika

Autor: Iva Međugorac

Ne, nije samo Davor Bernardić podbacio na parlamentarnim izborima, odgovornost se traži i među članovima HSS-a iz čijih je redova u sabornicu uspio ući tek Krešo Beljak i Željko Lenart.

To za stranku predstavlja značajan neuspjeh budući da je HSS u prošli saziv sabora ušao sa čak pet zastupnika.

Novi omjer snaga u pitanje dovodi sudbinu Beljaka na čelu HSS-a, a i on sam svjestan je nezadovoljstva u svojim redovima, koje je doduše počelo i prije no što su se znali rezultati parlamentarnih izbora.

U velikom djelu HSS-a stava su da je Beljak stranku odveo previše ulijevo, te da bi oni svoju politiku trebali bazirati na konzervativnim, narodnjačkim načelima. Predsjedništvo HSS-a ovih se dana nakon debakla na izborima sastalo te je odlučeno da će se koncem ovog mjeseca održati izborna skupština, na kojoj će se tisuću delegata očitovati o budućnosti stranke. Za sada nije poznato što Beljak planira, no poznato je da su u HSS-u sve nezadovoljniji njegovim vođenjem, pa se stoga sve otvorenije progovara o njegovom potencijalnom nasljedniku.

Kao najizgledniji kandidat, ali i kandidat s najviše šansi spominje se bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić. Njega među Seljacima opisuju kao veterana, koji bi ih mogao regeneriati stranku. Osim što zazivaju Pankretićev povratak, u jednom djelu HSS-a zagovaraju povratak svoje nekadašnje kolegice Marijane Petir, koja je u sabornicu ušla kao nezavisna kandidatkinja na HDZ-ovoj listi. Nije tajna da je Petir na ratnoj nozi sa Beljakom, kojega je nerijetko kritizirala zbog odnosa prema stranci, upravo su je te kritike u jednom času stajale članstva. Njen povratak i preuzimanje HSS-a za stranku bi označio novi zaokret, vjeruju u toj stranci te drže da bi time dobili još jedan, treći mandat u Saboru, a osim toga dobili bi i novog, starog saveznika odnosno HDZ.

STIŽE VELIKO IZNENAĐENJE IZ SDP-A! Je li ovaj dečko Bernardićev nasljednik?




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.