Gotovinina dokumentacija pred neovisno tijelo

Autor: hina

Sudsko vijeća predvidjelo je uspostavu nezavisnoga tijela koje će sudjelovati u odluci o tome koji su dokumenti zaštićeni, a koji ne.

Obrana generala Ante Gotovine i Hrvatska morat će se sami usuglasiti oko pregledavanja dokumentacije zaplijenjene njegovu timu u prosincu u Hrvatskoj, a eventualni spor oko toga je li neki dokument zaštićen ili ne rješavao bi se uz pomoć nezavisnoga tijela, prema odluci koju je objavio Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

U vezi s dokumentima koje je Hrvatska zaplijenila, a Gotovinina obrana smatra da je zbog toga u podređenu položaju, sud je odbacio zahtjeve Gotovinine obrane da se Hrvatskoj trajno zabrani pregledavanje zaplijenjenih dokumenata kao i da se zabrani istraga protiv članova Gotovinina obrambenog tima, ali zaštićene dokumente Hrvatska mora vratiti i ne smije ih pregledavati do odluke o tome jesu li zaštićeni.

Haaški sud ranije je, odmah nakon što je izviješten o zapljeni dokumentacije obrane generala Gotovine, izdao Hrvatskoj privremenu zabranu pregledavanja te dokumentacije.

U novoj odluci sudskoga vijeća predviđena je uspostava nezavisnoga tijela koje će sudjelovati u odluci o tome koji su dokumenti zaštićeni, a koji ne.

Stav sudskoga vijeća

Sudsko vijeće smatra da je predsjednik Suda prikladna osoba koja će utemeljiti takvo nezavisno tijelo. U tome tijelu mogao bi biti jedan sudac Tribunala koji ne radi na slučaju Gotovina, predlaže ICTY. Budući da je uspostavom takva nezavisna tijela riješen problem odlučivanja o tome koji su materijali zaštićeni, sudsko je vijeće odbacilo zahtjev obrane da Hrvatskoj trajno bude zabranjeno pregledavanje zaplijenjenih materijala. Sud je odredio da će generalova obrana dobiti uvid u zaplijenjene dokumente i izdvojiti one koje smatra da su zaštićeni. Ne bude li Hrvatska suglasna s takvim mišljenjem, uključit će se neovisno tijelo koje će, uz obranu generala Gotovine, moći pregledati sporne dokumente i odrediti jesu li zaštićeni. Na poziv obrane generala Gotovine te dokumente moći će pregledati jedino još članovi odvjetničke komore haških branitelja.

Sudsko je vijeće odlučio da će predsjednika Suda obavijestiti i o problemu nedostatka pravnog instrumenta koji bi dao funkcionalni imunitet članovima obrane.
Odbijen je i zahtjev da se Hrvatskoj zabrani poduzimanje preliminarne istrage i kaznenoga progona protiv članova Gotovinine obrane Marina Ivanovića i Joze Ribičića. Također, odbijen je zahtjev obrane da se Hrvatskoj trajno zabrani poduzimanje istrage protiv članova Gotovinine ili obrane generala Mladena Markača bez prethodnoga dopuštenja sudskoga vijeća.

Napori Gotovinine obrane

Gotovinina obrana nije dokazala postojanje izuzetnih okolnosti koje bi opravdale takve zahtjeve, kaže se u obrazloženju odluke Haaškog suda donesene 12. ožujka ove godine.
Gotovinina je obrana tvrdila da je glavni tužitelj ICTY-ja Serge Brammertz Hrvatskoj naredio poduzimanje postupka protiv Ivanovića, što je Hrvatska opovrgnula. Sudsko vijeće nije ustanovilo da je bilo poticanja na kaznenu istragu ili progon članova Gotovinina tima. Bilo je, kaže se u odluci, “sugestija u vezi s administrativnom istragom”, ali takve “sugestije nisu ‘per se’ neprikladne”.

Sud smatra da obrana nije dokazala da bi istraga i kazneni progon Ivanovića i Ribičića doveli Gotovininu obranu u bitno nepovoljniji položaj.

Gotovinina je obrana tvrdila da svi njezini članovi moraju uživati imunitet, a sudsko je vijeće prepoznalo da tu postoji problem. Sud je izrazio zabrinutost zbog nedostatka pravnog instrumenta koji bi dao funkcionalni imunitet članovima obrane i o tome će obavijestiti predsjednika suda, kaže se u odluci.

Sud je ukinuo svoju odluku od 11. prosinca prošle godine da Hrvatska mora prestati s pregledavanjem svih materijala obrane koji su zaplijenjeni i odlučio da Hrvatska ne smije pregledavati materijale dok je Gotovinina obrana ne obavijesti da nisu zaštićeni ili dok to ne ocijeni nezavisno tijelo.

Po toj odluci, Hrvatska mora u roku od dva tjedna omogućiti Gotovininoj obrani pristup zaplijenjenu materijalu, a Gotovinina obrana mora u roku od šest tjedana od pristupa materijalu identificirati one dokumente koje smatra zaštićenima i one koje ne smatra zaštićenima.

Nakon toga Gotovinina se obrana mora u roku od dva tjedna obratiti predsjedniku Suda u vezi s određivanjem nezavisna tijela koje će odlučivati jesu li predmeti zaštićeni ili ne. Hrvatska mora Gotovininoj obrani vratiti, bez pregleda, sve zaštićene predmete za koje je tako odlučilo nezavisno tijelo.

Sud je ponovio da ako zaplijenjeni materijali sadrže ikakve podatke o svjedocima koji su dobili zaštitu ili bilo kakve druge povjerljive podatke, onda i Hrvatska mora te podatke smatrati povjerljivima.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.