Gotovina tužio izdavača i autore knjige ‘Gotovina-stvarnost i mit’

Autor: hina

Odvjetničko društvo sudu predlaže da tuženi generalu Gotovini 'na ime naknade štete zbog povrede osobnosti isplate 200.000 kuna', te da se zabrani daljnje objavljivanje.

Odvjetničko društvo “Farčić&Šarušić” danas je Općinskome građanskom sudu u Zagrebu u ime generala Ante Gotovine podnijelo tužbu protiv nakladnika “Novog Libera” te autora knjige “Gotovina – stvarnost i mit” Ivice Đikića, Davora Krile i Borisa Pavelića zbog, kako navodi, povrede osobnosti te iznošenja neistinitih i nevjerodostojnih tvrdnji i zaključaka o generalu Gotovini.

Knjigom su tuženi, kako se navodi, višekratno povrijedili osobnost generala Gotovine, iznijeli neistinite i nevjerodostojne tvrdnje i konkluzije. Odvjetničko društvo ističe da se takvim “neistinitim i uvredljivim” tvrdnjama general Gotovina “proglašava neinteligentnom i kriminogenom osobom, površnog odnosa prema svojim zadaćama” te se “stvara dojam da je umiješan u nelegalne nabave oružja, a konačno i osoba koja je umiješana u otmicu djeteta”.

Opširno navodeći sporne tvrdnje iznesene u knjizi “Gotovina – stvarnost i mit”, odvjetničko društvo “Farčić&Šarušić” u tužbi navodi da su one vrijeđaju Gotovininu osobnost, a dodatno uznemirava i to što je general Gotovina okrivljen u vrlo ozbiljnom sudskom postupku pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije pa postoji mogućnost da bi se sadržaj te knjige mogao uporabiti u postupku.

Odvjetničko društvo zato sudu predlaže da tuženi generalu Gotovini “na ime naknade štete zbog povrede osobnosti isplate 200 tisuća kuna” te da se zabrani daljnje objavljivanje dijelova knjige “Gotovina – stvarnost i mit” u obliku feljtona u splitskome dnevnom listu “Slobodnoj Dalmaciji”.

Knjiga “Gotovina – stvarnost i mit” predstavljena je 3. studenoga 2010. u Novinarskom domu u Zagrebu.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.