Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

GOTOVINA NEZAUSTAVLJIVO ŠIRI BIZNIS: Njegova firma ima samo jedan problem

Autor:

Tvrtka Pelagos net farma u suvlasništvu generala Ante Gotovine podnijela je Hrvatskom registru brodova zahtjev za prebacivanje pod hrvatsku zastavu talijanskog tegljača Levanto primo, a to vjerojatno znači da će taj brod postati dio flote za opskrbu tunogojilišta na širem zadarskom području, javlja Otvoreno more.

Na ovom se mediju spominje kako bi prinova u floti tvrtke koju uz generala vodi njegov poslovni partner Milan Mandić trebala nositi ime Pelagos V. Inače, general Gotovina u posljednje vrijeme drži se podalje od medija, a u javnosti se i danas prepričava njegov ljetni govor održan na 25-oj godišnjici Oluje.

Bez obzira na to što povremeno istupi u javnost, Gotovina je potpuno fokusiran na svoj privatni biznis na kojega nije pretjerano utjecala pandemija koronavirusa. Tvrtka Pelagos net farma veliki je izvoznik tune, a ona je pak u suvlasništvu legendarnog generala. Iako je pred Hrvatskom, ali i pred cijelim svijetom neizvjesno razdoblje, uprava tvrtke u suvlasništvu Ante Gotovine ne posustaje. Upućeni svjedoče kako i ovo proširenje flote nije posljednji generalov korak u razvoju privatnog biznisa, dapače, uz uhodan biznis s tunom Gotovina se bacio i na ulov plave ribe.

Tvrtka već posjeduje pogon za preradu inćuna čiji je kapacitet tisuću tona. Osim što je generalova tvrtka veliki uzvoznik, čini se kako je tvrtka i veliki poslodavac. U njoj, naime, radi 106 zaposlenika. Dobit im je koncem prošle godine iznosila oko milijun eura neto, što je ujedno rast od deset posto u odnosu na 2018. godinu. Dobit se odlukom svih suvlasnika ove godine ne isplaćuje, a uza sve to prošle godine ostvarili su deset milijuna eura prihoda što je čak 35 posto više nego godinu ranije. Generalova tvrtka visoko je zadužena, a obveze od ukupno 65,5 milijuna kuna nadmašuju temeljni kapital firme koji iznosi 7,7 milijuna kuna. .

Sve do nedavno, Gotovina je bio suvlasnik tvrtke Adriatik gradnja s kumom Željkom Dilberom. Prema podacima iz Sudskog registra, obojica su izišla iz te firme.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.