Patrik Macek/PIXSELL

GOSPODARSKI POJAS IPAK POD UPITNIKOM? Stigli zabrinuti susjedi: ‘Evo mene prije tog proglašenja u Zagrebu’

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Slovenski ministar vanjskih poslova, Anže Logar, izjavio je u petak u Zagrebu da postoje “dileme” u vezi planova Hrvatske i Italije da proglase isključive gospodarske pojase u Jadranskom moru.

Hrvatski sabor bi 29. siječnja trebao proglasiti isključivi gospodarski pojas koji bi na snagu stupio 1. veljače. Neki slovenski političari smatraju da bi Slovenija mogla ostati bez izlaza na otvoreno more i kritiziraju vladu što se tome nije usprotivila dok Zagreb ne pristane na arbitražno rješenje o granici koje Hrvatska odbija provesti.

Boraveći u posjetu Zagrebu, Logar je rekao da Ljubljana želi zajednički identificirati bitna pitanja i u dijalogu sa susjednim državama naći prave odgovore.

“Evo mene prije tog proglašenja u Zagrebu, jer smatram da je to pitanje dijaloga i u tome dijalogu trebamo tražiti odgovore na sve dileme koje su s time povezane”, rekao je Logar na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Radman je o tome pitanju rekao da će trilateralni mehanizam suradnje “unaprijediti zaštitu sjevernog Jadrana i osnažiti gospodarske veze triju zemalja”.

Vezano za neriješeno pitanje granice, šef hrvatske diplomacije očekuje da će dugogodišnji spor riješiti aktualne vlade u Zagrebu i Ljubljani.

“Vjerujem da vlade Janeza Janše i Andreja Plenkovića imaju dovoljno političke zrelosti i uzajamnog poštovanja….da sva pitanja uspijemo riješiti unutar našega mandata”, istaknuo je Radman.




Logar je ponovio da slovenska vlada ustraje na primjeni arbitražnog rješenja, ali dobrim znakom smatra to što se, kako je rekao, na sastanku s Radmanom “nisu razbijale čaše i tanjuri”.

“Nismo razbili nijednu čašu, nijedan tanjur…Radi se o dugoj povijesti i vjerojatno ćemo još neko vrijeme morati raditi na tome pitanju”, rekao je Logar, prvi slovenski ministar koji je posjetio Zagreb nakon devet godina.

Radman je zahvalio Sloveniji na potpori za ulazak Hrvatske u Schengen i zatražio potporu za prijedlog Zagreba da se informacijski sustavi za jačanje tog prostora stave na hrvatske granice, odnosno vanjske granice Europske unije.




Vezano za ulazak Hrvatske u OECD, kojemu se Slovenija protivi zbog spora oko granice, rekao je da je Logaru “izložio prednosti članstva Hrvatske” u toj međunarodnoj organizaciji.

Dvojica ministara su ranije u petak bila u Petrinji, teško stradaloj u razornom potresu krajem prosinca prošle godine.

Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.