Goran Kovacic/PIXSELL

Gorane ne zabrinjava snijeg nego ZATOPLJENJE!

Autor: dnevno.hr

U Gorskom kotaru stanje se smiruje – ralice proširuju ceste, a mještani čiste okućnice. Rekordna visina nijega zabilježena je jutros u Delnicama, 153 cm – gdje 150 vojnika s mehanizacijom pomaže u čišćenju. Održana je sjednica Stožera civilne zaštite Primorsko-granske županije u Šumariji u Gerovu s načelnicima i gradonačelnicima Gorskog kotara. Razgovaralo se o zatopljenju koje je najavljeno od četvrtka i bojazni od poplava.

Neki od DVD-ova zatražili su stvari i mehanizaciju koja im nedostaje. “Tu smo kako bismo vidjeli to nedostaje i na koji način pomoći. Ono na što upozoravamo je da moramo biti korak ispred – dolazi razdoblje u kojem će temperature pasti, a poslije toga će se snijeg početi topiti”, rekao je ravnatelj Državne urave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić. “Ljudi ovdje žive u ekstremnim uvjetima i tu smo se našli kako bi prevenirali probleme. Mislim da su svi sve čuli i svi su spremni”, rekao župan primorsko-goranski Zlatko Komadina.

No snijeg ne smeta brojnim turistima iz cijele Hrvatske koji će ovog vikenda uživati u zimskim radostima. Dosta skijaša iz Zagreba i Istre danas je posjetilo skijalište Čelimbašu. Autocestom Rijeka – Zagreb mogu voziti sva vozila osim kamiona i tegljača, a za njih se pokušava očistiti D3.

U Lici je prestao padati snijeg. Freze čiste i šire važnije prometnice koje su prohodne za sve kategorije vozila. Zbog bure zatvorene su: dionica autoceste od čvora Sveti Rok do Maslenice – pa se vozi obilazno preko Gračaca prema Kninu ili Obrovcu, te dionica Jadranske magistrale od Karlobaga do Svete Marije Magdalene.

Iz DUSZ-a su predstavnicima lokalnih jedinica sugerirali da putem lokalnih medija, ako bude potrebno, pozovu građanstvo da se opskrbe lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječjom opremom. Operativne snage civilne zaštite su spremne pružiti pomoć. Za kontakte su na raspolaganju Županijski centri 112. Na temelju zaprimljenih zahtjeva Zadarske i Ličko-senjske županije DUSZ je uputio MORH-u zahtjeve za angažiranje pripadnika i tehnike Oružanih snaga. Ukupno 186 vojnika sa 17 vozila i radnih strojeva angažirano je na aktivnostima otklanjanja posljedica snježnog nevremena na području Gračaca, Donjeg Lapca, Delnica i Karlovca, prenosi HRT.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.