GONG traži procesuiranje političkih stranaka s ‘neurednim’ poslovanjem

Autor: hina

GONG podsjeća da je Državni ured za reviziju utvrdio niz nepravilnosti i prekršaja u financijskoj reviziji političkih stranka i nezavisnih zastupnika za 2010. pa, stoga, poziva Državno odvjetništvo da po službenoj dužnosti pokrene postupke protiv odgovornih stranaka i pojedinaca.

GONG je danas od Državnog odvjetništva RH zatražio pokretanje postupaka protiv političkih stranaka koje nisu uredno financijski poslovale.

GONG podsjeća da je Državni ured za reviziju utvrdio niz nepravilnosti i prekršaja u financijskoj reviziji političkih stranka i nezavisnih zastupnika za 2010. pa, stoga, poziva Državno odvjetništvo da po službenoj dužnosti pokrene postupke protiv odgovornih stranaka i pojedinaca.

Uz to, traži informaciju o reakciji DORH-a na nepravilnosti utvrđene u Izvješću o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe prilikom posljednjih parlamentarnih izbora koje je DORH-u poslalo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

– Zabrinjavajuće je što su stranke koje su sudjelovale u bivšoj Vladi dobile uvjetno mišljenje za svoje poslovanje, međutim, još više zabrinjava što DORH dosad nijednom nije pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti političkih stranaka za nezakonito financiranje i poslovanje, osim u odnosu na jedan slučaj HDZ-a, stoji u GONG-ovom otvorenom pismu DORH-u.

U nevladinoj udruzi podsjećaju da su Državni ured za reviziju i DIP dužni o utvrđenim povredama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe obavijestiti DORH te mu dostaviti cjelokupnu dokumentaciju koja se odnosi na konkretan predmet. Nakon toga, na državnom odvjetniku je odgovornost podnošenja optužnog prijedloga pred nadležnim sudom, kažu u GONG-u iz kojeg naglašavaju da su političke stranke stupovi demokracije te je njihovo demokratsko i odgovorno djelovanje od iznimne važnosti za održanje i razvoj demokracije u Hrvatskoj.

– Transparentnost financiranja političkih stranaka i razumno upravljanje javnim sredstvima, tj. novcem svih poreznih obveznika, doprinosi osnaživanju povjerenja javnosti u političke stranke i u demokraciju, zaključuju u GONG-u.

Hrvatski sabor jučer je prihvatio izvješće Državnog ureda za reviziju koji je analizirao financijska izvješća i poslovanje 11 parlamentarnih stranaka u 2010. te dao šest bezuvjetnih i pet uvjetnih mišljenja, dok su sva financijska izvješća nezavisnih zastupnika dobila bezuvjetna mišljenja.




Bezuvjetna mišljenja dobili su HDSSB, HNS, HSP, IDS, SDP i SDA Hrvatske, dok su uvjetna mišljenja dobili HDZ, HSS, HSLS, HSU i SDSS.

Državna revizija je kao glavne nepravilnosti u financiranju i poslovanju stranaka navela one koje se odnose na računovodstveno poslovanje i vođenje evidencija. Jedna od najznačajnijih nepravilnosti odnosila se na korištenje poslovnih prostora bez plaćanja naknade, uglavnom na lokalnoj razini, koji su strankama dodijeljeni prije donošenja Zakona o financiranju političkih stranaka te Zakona o financiranju izborne promidžbe.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.