Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

GOLDSTEIN: Samostalna Hrvatska je Tuđmanova fiks ideja! Otvorio je vrata ustašizaciji države

Autor:

Tribinu ’20 godina od smrti Franje Tuđmana-po čemu ga treba pamtiti’, organizirana je u prostorijama SPD-a Privrednik, a na njoj je među ostalim sudjelovala i poznata novinarka Sanja Modrić koja je istaknu općeprisutnu mitologizaciju i nekretičnost prema prvom hrvatskom predsjedniku i to u svakom smislu. Tako je na zgradi paviljona Hrvatskog društva likovnih u Zagrebu na zahtjev HDZ-a postavljena instalacija posvećena Tuđmanu, uz obrazloženje da se na zgradi središnjice stranke zbog stabala ne bi dobro vidjela. Navela je i da danas svi tvrde da su baš oni njegovi najvjerniji sljedbenici.

“Zamjeram Tuđmanu jer je mogao smanjiti ratno krvoproliće da nije antagonizirao Srbe koji su ostajali bez posla, bili vrijeđani i napadani”, rekla je i dodala da je kampanja protiv Srba započela već 1990. u predizbornoj kampanji pred višestranačke izbore.

“Franjo Tuđman je zaslužan za sve ono što imamo”, pomalo cinično je rekao historičar i sveučilišni profesor Ivo Goldstein, ističući da je otac moderne Hrvatske patio od fiks ideje da Hrvatska mora biti samostalna, ali je umjesto gradnje države trebao brinuti kako žive ljudi.

“Zalagao se za suverenitet i teritorijalni integritet Hrvatske i poštovanje njenih granica, ali nije poštovao avnojske granice BiH prema kojoj je imao teritorijalne aspiracije, što je istočni grijeh hrvatske politike. Zalagao se za kroatocentričnu strategiju, odnosno marginalizaciju Srba i antagoniziranje manjina, a imao je i fiksaciju na 200 bogatih obitelji i stranački klijentelizam po kojem je svatko u HDZ-u trebao biti zbrinut, pa imamo slučajeve skladištara koji je postao vlasnik deset hotela na Jadranu”, objasnio je Goldstein koji je među Tuđmanove grijehe uvrstio i to što je ustašizaciji otvorio vrata, a zbog toga su hrvatski demokratski resursi bili u lošijem stanju 2000.nego 1990.godine.

“Do 1990. Tuđman je kao bivši general i disident bio nepoznat u odnosu na Savku Dabčević Kučar, Miku Tripala, Dražena Budišu ili Ivana Zvonimira Čička, ali su oni 1991. ostali u drugom planu”, rekao je nadalje povjesničar uz opasku da se situacija 89-te kad su svi navijali za košarkašku reprezentaciju Jugoslavije, do 90-e kada su zviždali nogometašima promijenila radi mitinga istine po Jugoslaviji i povika ovo je Srbija. Vraćanje na Tuđmana pokazatelj je da je hrvatska politika bez ideja, kao što je to bilo u Jugoslaviji nakon Titove smrti. Tuđman prema njegovim riječima nije bio obrazovan, ali je puno čitao. “Dugo je bio u Beogradu, u blizini Tita. Gradio je koncept Hrvatske po uzoru na Titov koncept Jugoslavije s kraja 40-ih, što je bila vremenska retardacija” rekao je Goldstein, ističući da je Tuđman imao “karikaturalne manire frustrirane osobe”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.