Ivo Cagalj/PIXSELL

GODINU DANA NAKON SMRTI 18 ŠTIĆENIKA DOMA ZA STARIJE U SPLITU OGLASIO SE RAVNATELJ: ‘Pa nije HDZ ubio te ljude, nego virus’

Autor: J.A.

Ovog tjedna u petak će biti točno godinu dana od noćne evakuacije pod policijskim rotirkama u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici.

Hrvatska je tada bila zatvorena te se svaki dan revno pratio broj zaraženih. Cjepivo je bilo daleko, a Vili Beroš bio je heroj nacije.

U svoj toj panici u Splitu je koronavirus ušao je u Dom za starije i nemoćne, među najranjiviju skupinu. U tom domu je u nekoliko dana preminulo 18 štićenika od izravnih komplikacija bolesti COVID-19.

“Malo je eskaliralo”

Ravnatelj spomenutog doma u županijskoj ingerenciji je Ivan Škaričić, diplomirani arheolog, HDZ-ov operativac i bivši dugogodišnji gradonačelnik Omiša kojeg je Ante Sanader kao tadašnji splitski župan smjestio na funkciju ravnatelja. Kad je osoblje posumnjalo da je virus ušao među štićenike krenula je evakuacija.

Škaričić je tada rekao kako je “malo je eskaliralo”, a zatim je do daljnjega isključio mobitel. Na teren su ubrzo izašle inspekcije koje nisu pronašle nepravilnosti iako su iste objavljene u medijima. U sve se stoga uključio DORH, a njihova istraga još uvijek traje.

“Zašto bih ja bio odgovoran? Pa je li vidite što se sve u svijetu događa? U Hrvatskoj imamo 7000 mrtvih od pandemije, a vi mene pitate jesam li kriv za smrt nekoliko staraca”, izjavio je Škaričić danas za Večernji list.

Ubio ih virus, a ne HDZ

Na upit o raznim nelogičnostima ili propustima odbrusio je novinarima da zovu DORH i policiju.




“Vi sad mene zovete nakon godinu dana i želite me okriviti za nečiju smrt. Vi svi koji ste pisali o tom slučaju pokušali ste plasirati ideju da sam ja kao član HDZ-a direktno ubio te ljude. Pa nije ih ubio HDZ nego virus”, smatra Škaričić.

Na inzistiranje novinara da je bilo riječ o pretrpanim sobama priupitao ih je kako mogu miješati 2015. godinu i virus?

“Ne znam ja tko je kriv. Je su li krivi NZJZ i Željka Karin koji na vrijeme kao epidemiolozi nisu izašli na teren? Pitajte njih. Ne želim više pričati o tome”, završio je Škaričić.




Podsjetimo, nakon evakuacije su ministar Beroš i tadašnja ministrica Vesna Bedeković najavili su ulazak inspekcije u dom, a policija je po nalogu DORH-a počela provoditi izvide. Nalazi su službeno pročitani na presici splitskog stožera tek 2. svibnja, a u međuvremenu je iz vrha ministarstva Vesne Bedeković procurila informacija o Škaričićevoj nevinosti. Sve se događalo svega dva mjeseca pred parlamentarne izbore.

Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.