fbpx

‘Globus se uređuje po željama i ukusu Jadranke Kosor’

Autor: Mladen Kristić

Nino Pavić nema nikakve veze s mojim otkazom, on više ništa ne kontrolira u EPH, kaže bivša novinarka Babić za dnevno.hr.

Jasna Babić, jedna od posljednjih novinarki unutar medijskog koncerna EPH, od sutra više ne mora dolaziti na uređivačke kolegije u (tiražno i moralno) posrnulom tjedniku Globus.

Odluka o otkazu Babićki je uručena danas, bez najave i suvislog objašnjenja, još dok nije srknula ni prvu kavu. Rečeno joj je da je prekršila slovo ugovora o radu prema kojemu ne smije pisati za druge medije, što bi uistinu bio dovoljno dobar razlog za otkaz samo da je činjenično utemeljen. Jasna Babić, naime, nije objavila inkriminirani tekst na portalu Javno, već je samo dala izjavu za portal Monitor koju je Javno prenio. No, dokazivati nevinost za nju bi bio uzaludan posao, jer je iz EPH potjerana iz jednog prizemnijeg razloga – sukoba s Globusovim glodurom Ninom Đulom.

– Ne mislim da je moj otkaz neka drama, zapravo drama je što će u EPH vrlo skoro svi novinari dobiti otkaz. Moji problemi u Globusu datiraju od imenovanja Nine Đule za glavnog urednika, koje je uslijedilo odlaskom Ive Sanadera s premijerskog mjesta. A poznato je da je Đula, haj’mo to tako reći, već dugo novinar od visokog povjerenja premijerke Kosor. Ja sam znala što Đulin izbor za urednika znači, a predstavlja zapravo uređivanje Globusa prema političkim potrebama i ukusu gospođe premijerke, pa sam ga zamolila da me prebaci u drugi dio novine, da čovjeku i njegovoj mentorici eto ne smetam – kaže Babić za dnevno.hr.


Ali povlačenje u hlad novine za Babićku ipak nije prošlo bez bubotaka, što u bubrege što u glavu, jer se glavni urednik nije mogao osloboditi tog jezivog osjećaja da ga novinarka – koja je počela pisati dok je on još vikao ‘Mama, tanko mi namaži’ – na neki čudan i pokvaren način opstruira.

Napad na Butkovića

– Ne bih to samo svela na moje nerazumijevanje s Globusovim glavnim urednikom, ovdje je riječ o ‘profesionalnom čišćenju’ cijele jedne novinarske generacije. Naravno, svi mi postavljaju pitanje kakve je veze s mojim otkazom imao gazda Nino Pavić, a ja kažem apsolutno nikakve. Nino Pavić je samo nominalno i dalje suvlasnik imperija koji se urušava, pravu vlast zapravo imaju oni guzonje s menadžerskim ugovorima. Jasno je da Pavić više ništa ne kontrolira unutar EPH, jer u suprotnom se ne bi, primjerice,

Davor Butković i Nino Pavić

mogao dogoditi napad Tanje Torbarine u njezinoj kolumni u Globusu na jednog od osnivača kompanije, Davora Butkovića. To Pavić sigurno ne bi dozvolio. EPH je paradržavna tvtka koja polako nestaje, a znakovito je kako se usporedo s poslovnim krahom kompanije urušava i Kosoričina administracija. Nino Pavić danas je tužan i jadan lik. Htio je biti kapitalist, a dijete je komunizma – kaže Babićka.

Na pitanje tko će sada uređivati Pavićeve novine kada novinari dobivaju otkaze, hoće li mu sada novinarski posao odrađivati građevinari s kojima je ušao u biznis s nekretninama, Jasna Babić samo sliježe ramenima. Ne zna, kaže, hoće li Paviću građevinari stvarati novine, ali nema ništa protiv toga da to stavimo u naslov, možda i bolje bez upitnika.
VEZANI ČLANAK:

Nino Pavić omraženom Butkoviću plaća 126.000 kuna mjesečno

Autor:Mladen Kristić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.