Patrik Macek/PIXSELL

Glavašević priprema veliki projekt: Nećete vjerovati s kime

Autor:

Veliki planovi malog Bojana tako nekako rezimirati bi se mogle prošlotjedne aktivnosti donedavnog SDP-ova saborskog zastupnika Bojana Glavaševića, koji je napustio svoju stranku, ali se saborskih klupa i mandata dobivenog u stranačko ime ne misli odreći. Kako je sam kazao on ne želi sudjelovati u politici stranke, koja se bori isključivo za fotelje, premda bi s Glavaševićem i bez njega netko uistinu trebao povesti bitku za opstanak SDP-a, stranke koja se danas može smatrati otpisanom.

Otpisati se zato s političke scene ne namjerava Glavašević koji već sada kuje planove za osnivanje nove stranke, a suprotno svim glasinama i nagađanjima koja su se do sada provukla po političkom obzoru, dio SDP-ovaca smatra kako se ovaj mladić u nove političke orbite misli vinuti sa svojim nekadašnjim šefom Zoranom Milanovićem, čovjekom zbog kojega je SDP danas na ovako niskim granama. Nije tajna da su Glavašević i Milanović u dobrim odnosima godinama te da je mladi Bojan jedan od onih čije je mišljenje i zalaganje bivši šef Partije iznimno cijenio. Ujedno, nije nepoznanica da Milanović razmišlja o ponovnom političkom angažmanu, svjestan rasula u SDP-u plan mu je osnovati vlastitu stranku čije je radno ime Stranka demokratske akcije.

Uz mladog Glavaševića, bivši premijer namjerava okupiti i ostale utjecajne ljevičare i liberale, ali i sve više nezadovoljnika iz Partije koja se evidentno osipa. Dio SDP-ovaca smatra da nije nemoguće da se toj osebujnoj ekipi pridruži sve prisutnija Dalija Orešković, nekadašnja šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja je nedavno najavila svoj politički angažman, odbacujući mogućnost da se kandidira za predsjednicu pa stoga u Partiji sumnjaju da bi tu mogućnost mogla prepustiti Zoranu Milanoviću, koji sanja o tome da se suprostavi aktualnoj šefici države Kolindi Grabar-Kitarović, uz ovaj dvojac koji navodno s Milanovićem kuje velike i nadasve ambiciozne planove u političkim krugovima spominje se i javnosti relativno nepoznati Marko Vučetić.

Njih troje, vjeruju u SDP-u, već formiraju političku platformu koju bi trebali testirati na skorašnjim izborima za Europski parlament, nakon čega će Milanović obznaniti kandidaturu za predsjednika države, provodeći liberalnu i suverenu kampanju. Nagađa se kako bi nova platforma svijetlo dana mogla ugledati već koncem listopada, kada će biti i jasnije koja je SDP-ova sudbina. Da planove uistinu ima, iako ne do kraja definirane, moglo se čuti i na konferenciji za medije koju je po odlasku iz stranke sazvao mladi Glavašević, koji je predstavnicima medija rekao kako mu je cilj opravdati mandat i povjerenje koje su mu dali građani. Ujedno, sebe smatra jednim od onih koji Hrvatskoj mogu donijeti promjenu.

”Mislim da pred mojom generacijom stoji izazov, a to je da je jedan dio Hrvatske upao u stanje apatije, a ako joj se prepustimo, za 10 ili 15 godina opet će se pojaviti jedan Andrej Plenković i HDZ koji će moći nesmetano pljačkati i širiti korupciju u ovom društvu” rekao je Glavašević, koji je ljudima koji su ga zamolili da se bori za njih poručio da nisu sami i da ih je čuo. Ujedno, najavio je da će promisliti o osnivanju stranke te da ima mnogo ljudi koji su baš poput njega spremni srcem i dušom boriti se za Hrvatsku. ”Daliju Orešković izuzetno cijenim, to vam mogu reći u ovom trenutku”, znakovito je prije nekoliko dana poručivao Glavašević.

Premda se sama Orešković od ovakvih oblika suradnje javno ograđuje, u hrvatskoj politici nerijetko se pokazala točnom ona ”gdje ima dima, ima i vatre”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.