Pixabay

GENOCID NAD ROMIMA: Marginalizirana tema u Hrvatskoj, točan broj ubijenih se ne zna

Autor: Hina

Povjesničar Danijel Vojak upozorava da je genocid nad Romima u Hrvatskoj potpuno marginalizirana tema te da je revizionizam i negacionizam genocida nad Romima postao “dio medijske kulture”.

Vojak je na promociji Priručnika za učitelje i nastavnike “Romi u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941. – 1945.” rekao da se u javnom prostoru minorizira romska žrtva do te mjere da je po nekim znanstvenicima nije ni bilo.

Ono što se dogodilo u NDH nije bila iznimka nego sustavni program uništenja romskog stanovništva za vrijeme Drugog svjetskog rata, kazao je Vojak i dodao kako je cilj revizionista da se za nekoliko godina ne govori o zaboravljenom holokaustu, ni o “zaboravljenom stradanju marginaliziranog dijela našeg stanovništva”.

Priručnik donosi stručne tekstove o romskom stanovništvo u NDH i komemoraciji njihovih žrtava u Hrvatskoj, pedagoški materijal i pripreme za nastavni sat i radionicu o toj temi, izbor iz bibliografije radova, usporednu kronologiju stradanja Roma u Europi i NDH, te pojmovnik.

Nastao je nakon muzejske izložbe koja je obišla pet škola u Hrvatskoj, a temelji se na istraživanju arhiva, muzeja, knjižnica i zavičajnih zbirki na područjima na kojima postoje brojnije zajednice Roma u Hrvatskoj.

Reakcije nastavnika i učenika na izložbu su pozitivne, imali smo pozive da je postavimo i u druge škole ali, nažalost, nije bilo više novaca, kazao je jedan od autora Ivo Pejaković, ravnatelj Spomen područja Jasenovac.

Svaki učenik treba dobiti informaciju što se dogodilo s njihovim sunarodnjacima tijekom Drugog svjetskog rata i zašto su gotovo cijele zajednice Roma u drugoj polovici 1942. bile pobijene, i da se gotovo nitko nije vratio u svoja sela, kazao je Vojak.




Točan broj ubijenih Roma u Jasenovcu je nemoguće utvrditi. Koliki su razmjeri genocida bili, možda najbolje govori podatak da je prema popisu 1948. godine na području današnje Hrvatske živjelo samo 405 Roma.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.