Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Genijalan odgovor DORH-a: Školski mu objasnilil sve što očito nije opazio iz prve klupe

Autor: Dnevno.hr

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu reagiralo je na izjave suca Ivana Turudića o ratnim zločinima u Zapadnoj Slavoniji tijekom njegovog gostovanja na N1 televiziji.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sudac Ivan Turudić izjavio je u emisiji N1 televizije da “zna za niz zločina koji su počinjeni na području Zapadne Slavonije” konkretno u mjestima “Četekovci, Voćin, Hum, Balinci, Đulovac” i kako “ne zna da je itko procesuiran radi ratnih zločina” u tim mjestima i nije “vidio da je itko optužen pa barem po zapovjednoj odgovornosti”. (18. 9. 2018.)

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podsjeća da je početkom ožujka 2018. godine podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv 22-ice okrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. OKZ RH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ RH, u mjestima Četekovac, Balinci i Čojlug, kao i na cesti prema Mikleušu o čemu je objavljeno priopćenje.

Isto tako, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u prosincu 2016. godine podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv 29-ero okrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ RH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH te kaznenog djela uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika iz čl. 130. st. 2. OKZ RH, u mjestima Voćin, Hum, Kraskovića i okolici o čemu je također objavljeno priopćenje.

Uz sve to, u izvješću Državnog odvjetništva Republike Hrvatske “Postupci zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih 1991./1992. godine u Voćinu, Humu, Kraskoviću i okolici” objavljenog početkom prosinca 2017. godine navedeno je da je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo nekoliko optužnica zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih u Voćinu, Humu i okolici, te da su provedeni kazneni postupci u kojima je više okrivljenika proglašeno krivima i osuđeno zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. Dodajemo kako su za kaznena djela ratnog zločina na području Voćina do sada V. S. i S. B. pravomoćno osuđeni te im je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvadeset godina svakom, dok je doktor M. V. pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem bolesnika.

Ujedno, u srpnju ove godine je, također na Županijskom sudu u Zagrebu, i upravo pred sudskim vijećem kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, osuđen jedan optuženik za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina u mjestu Đulovac.”

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.