fbpx

General Markač povlaštenu mirovinu ne koristi: Zato se njome koristi Josip Perković! Pročitajte zašto i koga je Tuđman slao u mirovinu

Autor: Marko

"Čudno je i da je na ovaj način umirovljena Zagorčeva tajnica, a nedugo nakon i sam general Zagorac. Znate kako se kaže, svaka slučajnost je namjerna", smatra Kovačević. Duže proučavanje ovog popisa moglo bi na vidjelo izbaciti još neke slučajnosti!

Napokon je završila trakavica oko takozvanih “predsjedničkih mirovina”, koje su hrvatski predsjednici dodijelili vojnim licima kao posebnu zaslugu za razvoj oružanih snaga. Poslati nekoga u privilegiranu mirovinu jedna je od rijetkih direktnih ovlasti predsjednika, a koristili su je svi hrvatski predsjednici. No, do nedavno su podaci koga je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman umirovio tretirani kao državna tajna. Ako uđemo malo pobliže u taj popis, mogu se stvoriti razne teorije zašto su se ti podaci skrivali od javnosti. Ipak, najbolje se pozabaviti konkretnim stvarima.

Davali mirovine tajnicama generala!

Od svih predsjednika koji su upravljali Hrvatskom, najviše povlaštenih mirovina dodijelio je pokojni predsjednik Tuđman, koji je dobio čak 495 odluka o umirovljenju. Usporedbe radi, Stipe Mesić podijelio je 84 mirovine, dok je Ivo Josipović podijelio svega dvije. Popis povlaštenih mirovina objavio je Jutarnji list i nema prevelike dvojbe i dileme oko toga zašto se na istom pronašlo ime umirovljenog generala Ante Gotovine. No, s druge strane na popisu se našao i skromni general Mladen Markač, koji svoju predsjedničku mirovinu trenutno ne koristi. Zato povlaštenu predsjedničku mirovinu u iznosu od, za hrvatske uvjete nimalo skromnih 7302, 82 kuna, prima Josip Perković, čelni čovjek Udbe koji se nakon političko pravnih zavrzlama našao pred sudom u Muenchenu, gdje mu se sudi za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.


Na popisu se nalaze još neka zvučna imena hrvatskih oružanih snaga. Generali Đuro Dečak, Ante Roso, Branimir Glavaš također imaju pravo na povlaštenu mirovinu, ali ju trenutno ne koriste. Mirovine su dodijeljene i nekim bivšim predsjednicima Sabora – Vlatku Pavletiću i Zlatku Tomčiću koji su preuzeli ovlasti predsjednika nakon Tuđmanove smrti, sve do inauguracije Stipe Mesića.

Vlatko Pavletić je tako u svoja dva mjeseca na dužnosti predsjednika dodijelio 18 “predsjedničkih mirovina”, među kojima se našla i bivša tajnica generala Vladimira Zagorca, Snježana Šiptrak koja je kasnije svjedočila protiv Zagorca u slučaju krađe dragulja, a koja danas prima 5083, 69 kuna mirovine. Zlatko Tomčić bio je, čini se, najslobodniji sa svojim mandatom te je u samo 16 dana na funkciji privremenog predsjednika dodijelio dvije mirovine, od kojih je jedna bila generalu Vladimiru Zagorcu u iznosu od 7500, 47 kuna.

Tuđman u mirovinu slao ljude da ih se riješi!

Svoj stav o “predsjedničkim mirovinama” dao je i ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak. “Kriteriji za dodjelu tih mirovina je, blago rečeno, čudan. Predsjedničke mirovine povezane su s ideologijama. Znamo tko je i što je Josip Perković. Njega je uskrsnuo Gojko Šušak da bi ga iskoristio u ratu i to mu ne možemo zamjeriti. Vjerujem da je Perković u ratu bio koristan, ali ni to ne može izbrisati njegovu prošlost. Tuđman je imao pametnijeg posla od jednog Perkovića i htio ga se riješiti. Što se tiče predsjednika Sabora, Pavletića i Tomčića, to se ne radi! Istina je da su oni imali te ovlasti, ali nisu ih trebali koristiti. Nije normalno da jedna tajnica dobije ovakvu mirovinu, to je vrlo suspektno”, rekao je Hodak.

Sličnog stava je i pravni ekspert Pero Kovačević. “Sudjelovao sam u sastavljanju odredbi o Ustavnim ovlastima predsjednika. Predsjedničku mirovinu se može promatrati kao nagradu i kao kaznu. Tuđman je sigurno koristio te ovlasti da se nekih ljudi riješi. Međutim, nikad nije bilo zamišljeno da te mirovine dobivaju tajnice, niti da tu ovlast koriste predsjednici Sabora s privremenim predsjedničkim ovlastima! Pravno gledano, oni su formalno imali to pravo, ali ovdje ne pričamo o zakonitosti, nego o moralu. Ja sam progovorio o tome pred Saborom kad je umirovljena tajnica generala Stipetića. Čudno je i da je na ovaj način umirovljena Zagorčeva tajnica, a nedugo nakon i sam general Zagorac. Znate kako se kaže, svaka slučajnost je namjerna”, zaključuje Kovačević.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.